Каква е средната заплата в САЩ?

Anonim

Съединените американски щати са една от най-комфортните страни, в които да живеят. Всяка година стотици хиляди хора се преместват в тази държава. Ето защо, един от най-горещите въпроси, които могат да бъдат намерени в интернет, каква е средната заплата в САЩ за хора от различни професии? Прочетете повече за възможностите за работа, заплатите и най-обещаващите специалности в тази статия.

Минималната заплата в САЩ

Най-силната икономика в света предлага на чужденците от различни страни отлични възможности за живот и кариерно развитие. Вярно е, че това се отнася главно за висококвалифицирани специалисти с подходящо образование. Разнообразие от американски работни визи ви позволява ефективно да привлечете най-търсения персонал от чужбина.

Ако сте гражданин на САЩ или имате право да останете временно в държавата, вашите трудови права и задължения се регулират от Министерството на труда. Тя гарантира не само сигурност и равенство на работното място, но и своевременно изплащане на заплатите, което не трябва да пада под определен минимум. Тъй като заплатата се изчислява главно от броя на отработените часове, в американското законодателство ясно се посочва минималната ставка за час: средно тя е 7 и 25 цента. Ако имате работна виза и сте организирани официално, тогава вашият работодател е длъжен да ви плати съответните пари.

Но има изключения от този закон. Федералната почасова минимална заплата не е налична за следните позиции:

 • Домакини, детегледачки и настойници.
 • Работници, ангажирани с дистанционна ръчна работа.
 • Куриери.
 • Операторите на кол центъра.

Ресторантската дейност се счита за най-ниско платената зона. За всяка държава минималната заплата се определя отделно. Най-високите печалби в Колумбия и Вашингтон: там те ще ви плащат $ 11 на час (642 рубли). Трябва да се каже, че много работници в Америка балансират на този ръб на минимален доход. Около 20 милиона души получават заплати на минималната ставка.

Средна заплата в САЩ

В САЩ заплатите зависят от вашата квалификация и стаж, както в други страни. Затова, колкото по-престижна и популярна е професията ви, толкова по-значителна ще видите в края на месеца във вашата сметка. Информация за това, каква средна заплата в САЩ се получава от специалисти от различни професии, може да помогне да се избере правилната посока за онези, които просто планират или вече са се преместили в Америка. Според организацията, която се занимава с изследвания на пазара на труда, официалната средна работна заплата за работещите граждани през 2017 г. е 860 долара на месец (50 190 рубли). Преди данъци тази сума беше около 3 800 долара (221, 7 хиляди рубли), но тъй като данъчните облекчения в Америка съставляват по-голямата част от разходите, в крайна сметка остава само 30-40%, които хората могат да изразходват за собствените си нужди.

Получените в Америка заплати не са еднакви. Повечето от тях получават бели мъже на възраст от 45 до 54 години - 1141 долара (66, 5 хиляди рубли) на седмица. Но жените постоянно получават 20% по-малко от мъжете. Този факт е честа причина за стачки и протести. В същото време нивото на безработица е на доста ниско ниво и обикновено не надвишава 4%. Всяка година се създават десетки хиляди нови работни места, тъй като икономиката на Америка продължава да расте. Всеки гражданин на Съединените щати има възможност да си намери работа, всички хора, независимо от пола, религията, възрастта, физическите или психическите си характеристики, имат това конституционно право. Какво още гарантират Съединените щати на своите жители?

Права на работниците от САЩ

Ако решите да кандидатствате за работна виза или за гражданин на САЩ, ще ви бъдат гарантирани следните права:

 1. Плащане за извънреден труд - ако работите повече от 40 часа на седмица, работодателят е длъжен да ви плаща допълнителни часове на по-висока ставка.
 2. Безопасност - вашето работно място трябва да отговаря напълно на правилата за безопасност и здраве при работа. В случай на нараняване на работното място, гражданин на САЩ може да получи значителна компенсация.
 3. Защита срещу сексуален тормоз - ако служител се намира в такава ситуация, той трябва да се обърне към висшето ръководство или към съда, където виновникът ще бъде наказан в зависимост от тежестта на престъплението.

Средна заплата в различни държави

Нивото на средната заплата в САЩ на месец е значително по-високо, отколкото в Русия и други страни. Без преувеличение можем да кажем, че тази сума е една от най-високите в света. Икономическото благосъстояние на американското население е наистина впечатляващо. Но средната заплата варира от държава до държава. Факт е, че всяка държава в Америка има свой собствен бюджет, което означава, че има по-икономически развити райони и по-малко. Съществуват държави с дисфункционално икономическо развитие, чиито доходи намаляват повече от една година. Няма нужда да се говори за високи средни заплати. Например в Грузия най-ниската средна цена за час е 5, 15 долара. И най-високата - в Кънектикът (8, 7 долара).

Какви други области могат да бъдат приписани на "успешния":

 • Аляска;
 • Мериленд;
 • Ню Джърси;
 • Окръг Колумбия.

Но най-скромните плащания се получават от служители от следните държави:

 • Пуерто Рико;
 • Мисисипи;
 • Арканзас;
 • Вирджиния;
 • Кентъки.

Средна заплата в публичния сектор

Каква е средната заплата в САЩ за държавните служители? Бюджетната сфера е гаранция за официална заетост и навременни плащания. Работниците в тази област се чувстват по-сигурни. Следните специалисти в тази категория в САЩ включват:

 • Служители на държавно и общинско управление.
 • Учители на държавни училища.
 • Технически експерти, работещи в правителствени агенции.
 • Служители на American Post.
 • Счетоводители и програмисти.

Всъщност всяка специалност може да се нарече държавна, ако свободните места се поставят в отдел, чийто бюджет се формира за сметка на държавата. Тъй като предприемачеството се развива в Америка, няма професии, които да участват само в публичната сфера (с изключение на ръководните органи). Например учител може да работи в държавно училище и да получава заплата от държавата, или може да работи в частна институция, а след това доходите му ще зависят от частно лице. Средната заплата на учителите в Съединените щати в първия случай ще бъде 44 хиляди долара (2, 5 милиона рубли) годишно, а във втория - около 57 хиляди долара (3, 3 милиона рубли).

Най-високият доход в публичния сектор е за медицинските работници. Средната заплата на лекар в САЩ е 14 хиляди долара на месец (818 700 рубли). Следва професията на учител, чиято заплата е около 4 000 долара (233, 9 хиляди рубли). Излишно е да казвам, че учителите в държавните училища забележимо губят в сравнение със служителите в частния сектор: те печелят с 10-15% повече. Средната заплата на полицай в САЩ ще бъде около 4 хиляди долара (233, 9 хиляди рубли). Върхът на кариерата в публичната сфера се счита за съдия: доходите му варират от 5 до 45 хиляди долара на месец (от 292 хиляди до 2, 6 милиона рубли).

Средната заплата в частните организации

Секторът на частната икономика включва всички позиции в независими организации, както и самостоятелно заети граждани. Най-нископлатените са домакински персонал:

 • градинари;
 • гледане на деца;
 • прислужнички;
 • почистващи препарати.

Най-често служителите в частния сектор не налагат еднакви високи изисквания, а образованието им не се контролира. Следователно, средната заплата остава на $ 8 (467 рубли) на час. Колкото по-квалифициран е служителят, толкова по-висока ще бъде заплатата. Средната заплата на работника в САЩ е 42 000 долара годишно (2, 4 милиона рубли). Например доходите на лекарите в частния сектор са с 10-15% повече, отколкото в публичния сектор. Средната заплата на програмист в САЩ ще бъде около 37-45 хиляди долара годишно преди данъци. Но тъй като повечето от свободните работни места в частния сектор са служители като охранители, търговци, сервитьори, носачи и друг помощен персонал, средните доходи в тази област са много по-ниски, отколкото в публичния сектор.

Средна заплата по икономически отрасли

Средната месечна заплата в САЩ зависи пряко от икономическия сектор, в който е включен специалистът. Най-високи са доходите от лекари, пилоти на самолети и работници в минните дейности. Лидерите и адвокатите имат малко по-ниски заплати, но те също са доста високи.

Ето списък на най-често срещаните професии и средното ниво на заплата на месец преди данъци:

 • За мениджърите средната заплата в щатски долари е около 10 000 (584 хиляди рубли).
 • Застрахователни агенти и икономисти получават 5-6 хиляди (292-350 хиляди рубли).
 • Банкови служители и рекламни агенти - 5 хил. Долара.
 • Служители на услуги по почистване и детегледачки получават 2-2, 5 хиляди долара (117-146 хиляди рубли).
 • Заплатите на програмистите са силно зависими от тяхната квалификация и могат да варират от 5 до 15 хиляди (292-877 хиляди рубли).
 • Служителите на авиокомпании получават заплата от 7-8 хиляди долара (409-467 хиляди рубли).
 • Служител в областта на информационните технологии - 7 хиляди долара.

Заплати на нелегални имигранти

Всички горепосочени цифри са приложими само за онези жители на САЩ, които работят официално и имат валидно разрешение. Но в Америка има около 13 милиона нелегални имигранти, които се опитват да получат гражданство и често работят нелегално. Такива хора не могат да разчитат на защитата на законодателството, поради което често работят в опасни условия и се плащат много по-малко от официално установените норми. Средният доход на незаконния имигрант в САЩ е 3-7 долара на час.

Най-обещаващите професии

Най-високо платените професии в САЩ са редки специалитети, които рядко се срещат на пазара на труда. Например, производствени инженери, програмисти и системни администратори са от този тип. Броят на предложенията от страна на работодателите надвишава броя на специалистите, следователно не е трудно за хора с такива професии да намерят работа.

Система на начисляване и данъци

Всички жители на САЩ плащат данъци върху доходите си, които варират от 10 до 40% от парите, получени от тях. Естествено, това оказва значително влияние върху крайната заплата. Например, ако един лекар може да получи 16 000 долара на месец (935, 6 хиляди рубли), след приспадане на дохода, тази сума ще бъде 11, 200 долара (654, 9 хиляди рубли). Добави тук данъци върху медицински грижи, покупка и собственост на недвижими имоти, и има не повече от 5 хиляди долара (292 хиляди рубли), които човек може свободно да се разпорежда.

И понятието "свободен" е много относително, защото все още трябва да плащат заеми и ипотеки. А обучението за лекар не струва нито повече, нито по-малко от половин милион долара. Като цяло, въпреки привидно огромните числа, всъщност, експертите в Америка не получават златни планини, но живеят доста комфортно.

Сравнение на заплатите в Русия и САЩ

Заплатите в САЩ, дори и най-ниските, са впечатляваща сума за гражданите на други по-слабо развити страни. Средната заплата в САЩ в рубли може да шокира неподготвен руски. Разликата в доходите е доста значителна, поради което много хора търсят начин да напуснат страната при първата възможност. Често лекарите и учителите стават продавачи и почистващи. Но дори и в такива нископлатени райони доходите им нарастват значително.

Ето някои примери за заплати в Америка и Русия:

 • В САЩ управленският персонал получава около 2, 5 милиона долара годишно, а в Русия - 1, 2 милиона долара.
 • Най-значимите са средните заплати в Русия и САЩ от лекари: в Америка за една година лекар ще получи 11 милиона рубли, а в Русия - максимум един милион.
arrow