Черен, жълт и бял флаг - чия е?

Anonim

Всеки човек трябва задължително да познава не само миналото на страната си, но и историята на появата на нейните основни символи на държавната власт. В тази статия бихме искали да опишем Имперския, или Национален герб, черно-жълто-бял флаг, чийто флаг е бил, когато се е появил и как е олицетворен.

Какво е значението на знамето?

Знамето на всяка страна има дълбоко свещено значение и ясно изразява неговата оригиналност. Този официален символ на държавността представлява нацията, описваща нейната духовна реалност. Знамената изобразяват важни символични емблеми, герб или отделни негови елементи, които могат условно да разкажат за значими исторически събития, традиции, вярвания и дори за икономиката и географското положение на страната. Цветовете на знамето винаги имат дълбок смисъл, изразявайки единството на хората, тяхната сила, желанието за свобода и мир. Руското черно, жълто и бяло знаме се превърна в свещен символ на Великата държава, държавна власт и сила, стабилност и неприкосновеност на историческите граници на нашата Родина. Ще разкажем подробно за това по-долу.

Историята на руското знаме. Първи държавен флаг

Държавните знамена, като химните, започват да се появяват в европейските страни едва от края на 18-ти век. До този момент, разбира се, имаше различни знамена и гербове на аристократични семейства, династии, търговски и военни флоти, гилдийски значки и работилници. В Русия бяха раздадени военни знамена. На тях често се изобразяват лицата на Божията Майка, Спасителя и светците. Те бяха свещени, като икони, често се молеха преди и служеха молитви. Кралските знамена се считат за знамена на държавата, но до 17-ти век те нямат официален статут, затова често променят външния си вид, цветове и форма. Смята се, че началото на появата на първия руски флаг е положен от цар Алексей Михайлович, който издава две специални укази през 1668-1669. Предписаха бяло-синьо-червено знаме, което да се издигне над руските военни кораби.

Знамената на Петър I и Елизавета Петровна

В бъдеще Петър I продължи работата по създаването на държавния флаг. През 1693 г. на военния кораб "Свети Петър" е издигнат флагът на московския цар, който представлява плат (4.6 х 4.9 м) от хоризонтални ивици от синьо, червено и бяло. На флага в средата е изобразен двуглав орел със златна боя. През 1699 г. царят лично нарисува скица на трипътен флаг на руското царство. В допълнение към трикольор, използван във военните съдилища, Петър I одобри още един държавен стандарт - жълт панел с черен орел, рисуван в центъра, който съдържаше четири карти с изображения на Каспийско, Бяло и Азовско море, както и на Финския залив.

Следващата стъпка в създаването на руското държавно знаме е процедурата за коронацията на Елизабет Петровна. За церемонията (1742 г.) е разработено ново знаме на Руската империя, състоящо се от жълта тъкан, изобразяваща черен двуглав орел, заобиколен от овални щитове с гербове.

Руски флаг черно, жълто, бяло - "имперка"

Следващият национален флаг е създаден в деня на коронацията на Александър II. Изглеждаше така: черен орел и бял Свети Георги Победоносец бяха монтирани на златна кърпа. Той предложи да се създаде такъв флаг от хералдиста Б. В. Киене, който се занимаваше с развитието на емблемите на Руската империя и династията Романови. Той вярва, че за новия руски национален флаг е необходимо да се установят официалните цветове - черно, сребърно и златно, тъй като това е прието в хералдиката на много европейски страни. По-късно, на 11 юни 1856 г., Александър II, с негова заповед, одобри новия облик на Държавния флаг и установи, че отсега нататък всички знамена, стандарти, флагчета и други предмети, използвани в тържествени случаи, трябва да имат цветовете на печата на Руската империя. Така се появи черно-жълто-бял флаг в Русия. Такъв трикольор е бил използван в различни специални дни, включително по време на коронацията на Александър III. Черно-жълтото и бяло знаме на Руската империя приличаше на показаното на следващата фигура.

Впоследствие става известен като Национален флаг на герба. Според правителството обикновените хора, обмислящи официалните цветове на държавния флаг, се присъединиха към руската култура и история.

Какво символизира символиката на император Александър II?

Всеки цвят на флага - черен, жълт, бял - беше дълбоко символичен. Нека погледнем отблизо какво означават те. Черният, цветът на двуглавия орел, показваше имперска власт, суверенитет, държавност, сила и стабилност. Той посочи неприкосновеността на границите на Руската империя, която се простира от Тихия океан до Балтийско море. Той отбеляза силата и силата на една огромна страна. Златен (или жълт) цвят също има огромна разлика. В миналото той е бил основният цвят на знамето на православната Византия и е възприет от руския народ като символ на духовност и религиозност. Жълтият цвят символизира желанието за морално развитие, подобрение и сила на духа. Той отбелязва запазването на чистотата на православната вяра и постигането на Божествената истина.

Белият цвят символизира чистотата и вечността. За руския народ той беше отражение на действията на св. Георги Победоносец и означаваше желанието да защити родината си и да запази руската земя, дори и да пожертва себе си. Белият цвят говори за огромната сила на духа на руския национален характер, постоянство и твърдост на защитниците на руската земя. Православие, автократична сила и националност - това е символът на имперското черно, жълто и бяло знаме. Неговата стойност е трудна за надценяване - тя се превръща в израз на руската православна традиция, автократична власт и твърдост на обикновените хора.

Кой флаг: черен, жълт, бял или Петровски "трикольор" е бил използван в края на XIX век?

Независимо от факта, че новият руски флаг, черно-жълто-бял, е създаден въз основа на държавните официални цветове, които носят значителен сакрален товар, той е възприет от обществото само като държавен стандарт. Черно-жълтите цветове на много руски хора бяха свързани с Австрия и с къщата на Хабсбургите. Но "Петровски" бяло-синьо-червено трикольор е по-близо до хората и се счита за граждански, постепенно придобиване на статут на "филистимски". Ето защо, през 70 - 80 години. XIX в Руската империя се е наричало "двойственост" на държавния символ.

В същото време съществуват и се използват два знамена - бяло-жълто-черно знаме на Русия (правителството) и национален, бяло-синьо-червен трикольор. Често последният е получил предпочитание - той се появява на улиците на градовете, е инсталиран в близост до паметници и е бил използван при церемониални събития.

"Петровски" трикольор - националното знаме на Руската империя

По време на коронацията Александър III се изненада, че самият Кремъл и тържественото шествие са украсени в официални цветове, а столицата е украсена с бели, сини и червени знамена. Впоследствие императорът подписва указ, по който трицветът "Петровски" придобива официален статут и става национален флаг на Руската империя. От момента на влизане в сила на декрета, знамето "черна, бяла, жълта ивица" стана знамето на управляващата къща на Романови. Император Николай II с указ от 1896 г. утвърждава позицията на бяло-синьо-червения флаг като единствен държавен.

Връщане на черно-жълто и бяло знаме

Подходът на важна дата - 300-годишнината от царуването на Дома на Романов, както и буржоазно-демократичната революция, предизвика обрат в политиката по отношение на националните цветове. Привържениците на монархическите фондации искаха да върнат флага "черна, жълта, бяла ивица", която за тях действаше като символ на защитата на Руската империя от бъдещи драматични събития. През 1914 г. е направен опит да се съчетаят два знамена - триколор "Петровски" и черно-бяло-жълтата "Импека". В резултат на това се появи ново знаме, в което цветовете бяха налице - синьо, черно, червено, жълто, бяло. Флагът изглеждаше както следва: в горния ъгъл на бяло-синьо-червеното правоъгълно платно имаше квадрат с жълт цвят. Беше боядисан в черно двуглав орел.

Тази комбинация трябваше да изразява единството на народа и правителството, както и патриотизма и вярата в победата. Независимо от това, такъв еклектичен флаг не се е утвърдил и не е станал национален. Той служи като официален държавен символ не за дълго - до 1917 г. Последвалото абдикация на Николай II, а след това и Февруарската революция, сложи край на въвеждането на имперската символика.

Червено знаме на СССР

След Октомврийската революция националният флаг придоби нов облик: просто обикновен червен панел с правоъгълна форма без надписи и емблеми. Той станал символ на свободата и отбелязал нова ера в живота на страната. На 8 април 1918 г. на заседание на Съвета на народните комисари беше направено предложение да се одобри като официален червен флаг с писмата P.V.S.S. По-нататък, през април 1918 г., флагът на държавата е признат като червена кърпа с надпис: "Руската съветска федеративна социалистическа република".

След обединението на РСФСР с БССР, Украинската ССР и Закавказката федерация в СССР, флагът се е превърнал в алено платно с правоъгълна форма. Той изобразява сърп и чук в горния ъгъл на златната цветова схема, а над тях - петолъчна звезда с червен цвят със златна граница.

Използвайки бяло-синьо-червения флаг

От 1923 до 1991 година официалното е признато тук е знаме. Въпреки това, триколорът на Петър продължаваше да се използва в някои случаи.

По време на Втората световна война той, заедно с Андреевския флаг, обслужвал някои антисъветски формации. Например, Руската Освободителна Армия, водена от генерал-лейтенант А. А. Власов, използва леко променен флаг на Св. Андрей с червена ивица през Кант. Трябва да се отбележи, че използването на руски национални символи е общоприето в кооперативните формирования на Третия райх. По-късно през 70-те години. Бяло-синьо-червените цветове бяха използвани в антикомунистическата организация - VSHSON. През 1987 г. трицветната “Петровски” се прилага от различни патриотични формации, например общество “Памет”. През 1989 г. масовото демократично движение прие трикольра като официален символ. В същото време монархистите и последователите на консервативните движения отново започнаха да използват черно-жълто-белия флаг на имперската Русия. През 1989 г. патриотичната асоциация на руското знаме издаде предложение за отмяна на червения флаг и отново направи официалното бяло-синьо-червено знаме. Върховният съвет на РСФСР реши (08.22.91) да признае бяло-синьо-червената трикольор като официален символ на държавата. На 1 ноември 1991 г. той е приет за национално знаме на РСФСР.

Символичното значение на белите, сините и червените цветове на съвременния руски флаг

Днес има няколко интерпретации на цветовете на флага на Руската федерация. От древни времена бялото означаваше откровеност и благородство, синьо - честност, целомъдрие, лоялност и безупречност, и червено - любов, щедрост, смелост и смелост. Друга обща интерпретация е връзката на цветовете с историческите територии на Русия. И така, бялото е свързано с Бяло, Синьо - Малко, и червено - от Велика Русия, символизиращо обединението на три нации - Малката Русия, великите руснаци и белорусите. Имаше и други интерпретации на цветни символи. Например, бялата цветова схема се смяташе за символ на Свободата, червените сили и синьото означавали Божията Майка. Понякога цветовете на "Петровото" триколор бяха интерпретирани като триединството на царската власт, православната вяра и руския народ.

Вместо заключение

Така че в тази статия погледнахме черно-жълто-белия флаг: чийто флаг е, кога е възникнал и какво олицетворява. Научихме как руските банери се променят с времето и какви са те. Описахме не само банера "Петровски", но и червения флаг на СССР. И, разбира се, те ни казаха, когато бяло-синьо-червената трикольор беше приета като основен държавен символ на Руската федерация.

arrow