Китайско посолство в Русия: история на отношенията, адрес, културен обмен

Anonim

Китайското посолство в Русия има една от най-големите сгради сред други дипломатически мисии. Посолство в Раменки, разположено на улица Дружба, 6.

История на двустранните отношения

Първият опит за установяване на дипломатически отношения с Китай е направен през 1608 г. по заповед на Василий Шуйски, но поради вътрешни разногласия в Китайската империя посолството не може да стигне до столицата.

Първото междудържавно споразумение е подписано между Русия и Цинската империя през 1689 г. и е наречено Нерчински. Документът определя търговските правила и определя границите. По силата на това споразумение Русия загуби огромни територии, но руските търговци получиха достъп до китайския пазар.

След този договор отношенията стават постоянни и държавите уреждат конфликти в предимно договорен режим. През 1858 г. е подписано споразумение между страните, в резултат на което обширните територии на Манджурия, включително и съвременната Приморска територия, са отстъпени на Русия.

Китайско-съветски отношения

Отношенията между СССР и Китай бяха много неравномерни през ХХ век. За първи път отношенията между съветското правителство и Китай са установени през 1922 г., но още през 1926 г. те са прекъснати. Разбира се, китайското посолство в Русия не съществуваше през този период.

По време на първата гражданска война в Китай руското правителство подкрепяше гоминдана, а Чан Кайши дори посещава Москва.

Периодът на истинско разцвет на двустранните отношения ще започне през 1949 г. и продължи до 1956 година. След това, нагласите намаляват и дълго време реториката на враждебността преобладава между страните.

Руско-китайските двустранни отношения

След разпадането на Съветския съюз страните имаха голям шанс да възобновят отношенията си. Преди всичко се откриха впечатляващи възможности за развитие на икономическото, научното и военно-техническото сътрудничество.

Днес официално отношенията се характеризират като стратегическо взаимноизгодно партньорство. Търговският оборот между държавите нараства, трансграничната инфраструктура се развива, а броят на китайските туристи в Русия нараства.

Процъфтяването на икономическото сътрудничество е съпътствано и от засилване на културния обмен и нараства взаимната необходимост на гражданите на двете страни да научат езика на партньора.

Културен обмен и образование

Студентският обмен между страните се развива доста динамично: многобройни студенти от Китайската народна република учат в художествени и технически университети на страната, изучавайки руски език в различни курсове и пишещи дисертации под ръководството на руски учени.

За да задълбочи сътрудничеството с други държави и да засили взаимното разбирателство, през 2004 г. китайското правителство създаде специална организация - Института на Конфуций. Институтът се занимава с популяризирането на китайския език и популяризирането на китайската култура в чужбина. Първият му клон се появи в Република Корея, а в Русия представителствата работят в Санкт Петербург и Москва (в китайското посолство).

Курсовете по китайски език, предлагани от Института на Конфуций, са предназначени за ученици от различни нива на обучение. Това ви позволява да започнете да учите езика за хора от всякаква възраст и след предварително обучение имате стаж в един от езиковите центрове в КНР.

Китайско посолство в Русия

Като официална дипломатическа мисия, посолството на Китайската народна република в Москва се занимава с целия спектър от двустранни въпроси, възникващи между представители на двете страни. В посолството има дипломатически, културни и научни отдели. Консулската служба предоставя различни услуги за легализация на документи.

Визовият въпрос се обработва от консулския отдел на посолството в Москва, както и от Генералното консулство в Санкт Петербург, Хабаровск, Владивосток, Иркутск и Екатеринбург.

Свържете се с китайското посолство в Русия може да намерите на официалния уебсайт, където телефонът приема и телефона на консулския отдел. Консулският отдел предоставя информация за условията за издаване на визи, паспорти и удостоверения.

arrow