Как да поръчате кадастрален паспорт през интернет?

Anonim

Днес ще се опитаме да разберем как да поръчаме кадастрален паспорт. Важно е да се познават особеностите на този процес. Този документ може да е различен. Издава се за апартаменти, земя и къщи. Сега на населението се предлагат няколко възможности за кандидатстване. Кои? Как мога да го получа по един или друг начин?

Какво е това?

Преди да проучите задачата, трябва да разберете кой документ се отнася. Може би тази хартия не е толкова спешна, от която се нуждаете?

Кадастралният паспорт е документ, съдържащ информация за конкретен имот. Особен екстракт от Rosreestr. Той съдържа всички важни данни за земята или къщата / апартамента. Сред подробностите можете да видите:

 • кадастралната стойност на имота;
 • определен кадастрален номер;
 • област;
 • пълен адрес;
 • оформление;
 • липсата или наличието на балкони и лоджии;
 • брой етажи (или етаж на апартамента).

И така нататък. Можем да кажем, че кадастралният паспорт за недвижими имоти е неговият чертеж, съдържащ всички характеристики и цена на обекта или апартамента. Обикновено този документ се взема с цел извършване на сделка с недвижими имоти. Например, когато продавате. Но как да поръчате кадастрален паспорт? Какви опции се предлагат на обществеността?

Къде да се обърнем

Към днешна дата заявителят може да отиде по няколко начина. Няма значителна разлика в избора. Всичко зависи от личните предпочитания. Имате пълното право да изпълнявате идеята си лично или чрез интернет (със или без доставка на паспорт в къщата).

Все по-често населението се интересува от втория вариант. Кандидатстването за документ е съвременна тенденция, която значително намалява документацията. Като цяло, ако мислите за това как да поръчате кадастрален паспорт за парцел или апартамент, можете да се свържете с:

 • към кадастралната камара за регистрация;
 • в MFC;
 • на портала "Държавни услуги";
 • в Rosreestr.

Сега всички гореспоменати органи могат да кандидатстват чрез интернет. Единствените изключения са мултифункционалните центрове. Те означават само лично посещение. Този фактор трябва да се вземе предвид.

Кой може да получи паспорт

Мисъл за това как да поръчате кадастрален паспорт за апартамент или земя? Това може да стане чрез интернет без никакви проблеми. Точно преди да подадете молбата си, трябва да разберете кой има право да изпълнява задачата.

Оказва се, че абсолютно всеки гражданин има пълното право да поръча кадастрален паспорт на недвижими имоти. Освен това, това правило се прилага за всички - за собствениците на жилища и за напълно чужди хора. Основното нещо е да се събере определен списък от документи и да се направи изявление на установената извадка.

Така кадастралният паспорт може да бъде получен от физическо или юридическо лице. Все още има малка разлика между тези категории по отношение на описания процес. За нея по-нататък.

мито

Преди да поръчате кадастрален паспорт, трябва да знаете някои особености на процеса. Няма значение дали ще го направите чрез интернет или не. Факт е, че този документ можете да получите само след заплащане на държавната такса.

Вече беше казано за някаква разлика между прилагането на физическо и юридическо лице. Той се състои от размера на държавната мита за издаване на кадастрален паспорт на недвижим имот.

Колко трябва да платя в този или онзи случай? Физически лица плащат 200 рубли за тази услуга, юридически лица плащат 600 рубли.Тези правила се прилагат в Русия през 2016 година. Няма значение дали кандидатствате онлайн или не. Основното нещо, че държавната такса е платена по време на получаване на документа. Препоръчително е да се извърши плащане до момента на подаване на заявлението в електронен вид. Трябва да преведете пари в кадастралната камара на вашия район или Rosreestr.

Необходими документи

Мислех как да поръчате кадастрален паспорт? За да направите това, трябва да изготвите конкретен списък с документи. Няма значение дали възнамерявате лично да изпълните идеята или да подадете заявлението в електронен вид. За получаване на кадастрален паспорт се изискват следните документи:

 • граждански паспорт на кандидата;
 • прилагане;
 • документи за собственост върху недвижими имоти;
 • получаване на плащане на държавното мито за издаване на документа;
 • пълномощно (ако не жалбата на собственика).

Списъкът може да варира в зависимост от ситуацията. За да разберете как да поръчате кадастрален паспорт за къща или парцел, достатъчно е да имате лична карта, стандартно заявление, платежно нареждане, потвърждаващо плащането на таксата, както и точна информация за имота, който ви интересува.

Rosreestr

Най-често срещаната възможност е да се свържете с Rosreestr. Или по-скоро на сайта на тази услуга. Без никакви проблеми можете да разберете как да поръчате кадастрален паспорт. На уебсайта на отдела имате нужда само от няколко минути. Няма документи. Тук имате право да поръчате паспорт за:

 • земята;
 • строителство;
 • сграда;
 • незавършени строителни обекти;
 • помещенията.

Заявлението се попълва само в електронна форма. Вече беше казано, че трябва да платите държавната такса, за да завършите процеса. Но ако сте избрали пътя на електронното подаване на заявлението, не бързайте да плащате на държавата. Трябва да знаете една функция, която се прилага само за онлайн приложения. За нея малко по-късно. На първо място, заслужава да се знае пълният алгоритъм на действията: как да поръчате кадастрален паспорт на уебсайта на Rosreestr?

Приложение и Rosreestr

И така, за какво трябва да се подготви кандидатът, кой възнамерява да вземе споменатия документ? Как да поръчате кадастрален паспорт на сайта на Rosreestr? Това може да стане само за няколко минути. Просто следвайте предложените стъпки:

 1. Отидете на сайта Rosreestra и открийте там кадастрален паспорт.
 2. В прозореца, който се появява, изберете функцията "Кадастрален паспорт". Тази линия е в самото начало на приложението.
 3. Вижте колоната "За обекта" по-долу. В него трябва да изберете за кой имот се поръчва документът. Поземлените парцели се наричат ​​в предложеното падащо меню. Но за апартаменти трябва да изберете "Помещения", за къщи - "Сгради".
 4. Следващата стъпка е да се направят данни за имота. За да разберете как да поръчате кадастрален паспорт през интернет, трябва задължително да въведете информация в предложените полета.
 5. След като изберете типа на получаване на документа. В момента можете да поръчате паспорт под формата на: електронен файл, хартия с доставка на дома, документ, който вземате в офис във вашия град.
 6. Попълнете полето, което изисква вашия имейл адрес.

Това завършва първата стъпка от процеса. Ако мислите как да поръчате кадастрален паспорт през интернет, Rosreestr ще ви помогне да изпълните идеята само в 3 етапа. Какво очаква следващия получател?

Подробности за заявителя

Втората стъпка е да попълните данните за лицето, което поръчва документа. Пропускане няма да успее. Тук ще трябва да въведете данни от граждански паспорт. По-конкретно ще:

 1. Изберете вида и категорията на заявителя. Най-често посочваното „физическо лице”. По-долу в падащия списък изберете категорията, към която принадлежи изпращащото приложението лице.
 2. Не забравяйте да включите името и фамилията си и типа на идентификационния номер. Обикновено това е паспорт. В този случай се изискват само номерът на документа и датата на издаването му. Всяка друга информация не е задължителна.
 3. Напишете електронната си поща и поставете отметка в квадратчето „Съгласен съм с прехвърлянето на лични данни“.

Сега можете да отидете на последния етап от процеса. Както виждате, не можете дори да отидете лично на Росреест. Как да поръчате кадастрален паспорт? Просто се обърнете към официалния уебсайт на този орган. Няколко кликвания - и това е направено!

Завършване на работата с обекта Rosreestr

Тя остава най-простата. Системата ще ви предложи да проверите точността на предварително попълнената информация за имота и клиента на документа. Ако всичко е правилно, потвърдете приложението. Не? Винаги можете да се върнете и да направите промени. За да направите това след одобряване на коректността на информацията няма да работи.

Сега на екрана ще се появи номерът на вашата заявка (запишете го някъде), а в електронната поща ще се появи писмо, в което ще бъде показан кодът за плащане на държавното мито. Това е една от причините да не бързаме предварително да платим такса. Как да поръчате кадастрален паспорт за апартамент или друг недвижим имот?

Посетете страницата rosreestr.ru/wps/portal/cc_check_request_status, напишете номера на приложението в съответното поле, след което кликнете върху „Проверка“. Сега кликнете върху връзката „Посочете кода за плащане“. В съответната област въведете номера, даден ви по имейл, след което кликнете върху „Отиди на плащане“. Изберете всеки удобен начин на плащане, след това завършете плащането и изчакайте процесът да приключи. Това е направено! Сега е ясно как да поръчате кадастрален паспорт на недвижими имоти чрез Rosreestr.

Характеристика на електронното заявление

Вече беше казано, че държавната такса за издаване на документ е 200 рубли - за физически лица, а 600 - за юридически лица. Но ако поръчате документ чрез интернет, пригответе се за някои промени. Важно е да знаете за тях.

Фактът, че изброените преди това санкции са приложими само за хартиения формуляр на паспорта. Ако решите да получите кадастрален паспорт на недвижим имот в електронен формат, ще трябва да заплатите такса в намален размер. Сега за физически лица се изисква плащане от 150 рубли, а за юридически лица - 300.

"Обществени услуги"

Много хора се чудят как да поръчат кадастрален паспорт през "Госуслужи". За да направите това, не е трудно. Процесът е подобен на работата на сайта Rosreestr. Първото нещо, което трябва да се регистрирате в услугата и да активирате акаунта си. След това преминете през портала.

След като стигнете до сайта "Gosuslugi" под профила си, се препоръчва да използвате търсенето. Напишете: "Получаване на информация, въведена в държавния кадастър на недвижимите имоти" - и извършване на търсене. Изберете тази услуга, кликнете върху „Получаване“.

Ще видите формуляра за кандидатстване. Тя е подобна на тази, предлагана на сайта на Росреест. Как да поръчате кадастрален паспорт? За да направите това, попълнете всички задължителни полета в приложението, след което изберете къде и под каква форма да изпратите документа. Ресурсът "Gosuslugi" предлага следните възможности:

 • поща;
 • електронна форма;
 • хартиен документ, който се получава лично в кадастралната камара;
 • получаване в MFC.

След това трябва да заплатите за услугата по всякакъв удобен за вас начин: чрез електронен портфейл или банкова карта. Потвърдете приложението и изчакайте заявката си.

В MFC

Как да поръчате кадастрален паспорт чрез MFC? Направете го по-трудно, отколкото чрез интернет. Основното нещо е да се плати такса предварително (200 или 600 рубли). Донесете предварително изброените документи и попълнете формуляра за кандидатстване. Ще бъдете уведомени, когато можете да се върнете за поръчаната хартия. Издаването се извършва само при представяне на лична карта.

Сега разбирам как да поръчам кадастрален паспорт в MFC. По същия начин трябва да действате, ако лично отидете в палата за регистрация или в Rosreestr.

arrow