Ако сте загубили паспорта си: какво да правите и къде да отидете?

Anonim

За съжаление, никой не е имунизиран от такъв инцидент като загубата на документи. Често тази ситуация е придружена от голям брой проблеми, тъй като много от тях са нужни почти всеки ден. Ето защо е важно да знаете дали сте загубили паспорта си, какво да направите първо.

Не толкова отдавна беше възможно да се извлече време и да се изчака изгубените да върнат паспорта. Сега обаче може да има измамници, които да получат заем за документите на други лица за минути, така че не трябва да забавяте с полицията. В местното полицейско управление трябва да напишете декларация за загубата или кражбата. В последния случай няма да ви се налага да заплащате административна глоба и държавно мито. Въпреки това, случаят на кражба може да продължи достатъчно дълго, но загубата се проверява в рамките на един месец. Затова си струва да се прецени кое е по-важно, време или финансови разходи.

Ако загубите паспорта си, местното полицейско управление ще издаде удостоверение, което ще е необходимо за представяне в паспортната служба. Тук ще трябва да попълните заявление и да вземете формулярите за възстановяване на документи. В повечето случаи списък на необходимите справки може да се намери на един от щандовете на тази услуга или на вратата на необходимото помещение. Уверете се, че се нуждаете от документ, потвърждаващ самоличността, най-често за това се побира военно удостоверение или удостоверение за раждане. Също така, ако сте загубили паспорта си, това, което служителите на тази услуга могат да ви кажат.

В допълнение към необходимите документи, ще трябва да плати държавното мито в най-близкия клон на Sberbank (други банки няма да работят), и не трябва да забравяме за снимката. Всичко това може да отнеме много време и усилия, тъй като бюрократичната система у нас все още не е съвършена. Въпреки това, не се отчайвайте, в действителност, нищо сложно за него.

Тук, в паспортната служба, можете да получите временна лична карта. Той може да замени паспорта, докато документът бъде възстановен (това може да отнеме от две седмици до два месеца). В същото време е необходимо да се помни, че той има някои ограничения. Например, билет за влак за него може да се купи, но е малко вероятно да е на самолет.

Доста често възниква въпросът, ако сте загубили паспорта си, къде да отидете в чужд град. В крайна сметка може да възникне ситуация, когато човек пътува или е временно регистриран далеч от мястото на пребиваване, а документите се губят. Такъв случай е много по-сложен, но и решителен.

Много регистрационни служби могат да изпратят такъв посетител в родния си град, където има постоянно разрешение за пребиваване. Въпреки това, можете да разрешите проблема на място. Първо, необходимо е да се потвърди фактът на загуба (кражба) в най-близкото полицейско управление. След това ще трябва да отидете в паспортния офис с полученото уведомление за ваучера, че сте кандидатствали там. Тук, ако човек е загубил паспорта си, какво да прави, може да не бъде обяснено, затова си струва да се въоръжите с това знание.

Можете да получите временна идентификация не само на мястото на регистрация. Най-близката регистрационна служба може да получава дистанционно необходимите уведомления, например извлечение от картата за регистрация на жилище. Разбира се, в паспортната си служба всички тези процедури ще бъдат направени много по-лесно и по-бързо.

Основното нещо, което трябва да запомните, ако сте загубили паспорта си, какво да правите винаги е бърз в паспортната и визовата услуга. Тук можете да намерите необходимите формуляри за справка, както и пълен списък на документите (може да се наложи да направите фотокопия с някои). Ако от момента на загубата жалбата до полицията се е състояла в рамките на повече от два месеца, глобата ще трябва да бъде платена много по-висока, отколкото при незабавно обжалване.

В случай, че все още има загуба, и до този момент вече е получен нов документ, ще бъде необходимо да го предадете на служителите на паспортната служба, които ще могат да се разпореждат правилно с него.

arrow