Кога беше извършена последната смъртна присъда в Русия?

Anonim

В този документ предлагаме да обсъдим последната смъртна присъда в Русия. Понастоящем този вид наказание е законово забранено, което води до увеличаване на броя на опасните престъпления. Смъртната присъда обикновено се заменя с доживотен затвор.

В статията ще научите не само за криминалния живот на последния екзекутиран човек, но и ще разберете какво ще се случи, ако мораториумът бъде премахнат.

Мораториум върху смъртното наказание

Последната смъртна присъда в Русия беше извършена само няколко седмици преди премахването му. За да се запознаете с тази тема, е необходимо да се обърнете към Конституцията на Руската федерация и Наказателния кодекс. Смъртното наказание е най-високата степен на наказание, чрез която лица, които са извършили ужасни престъпления или са се опитали да убият лице, са осъдени.

В момента смъртното наказание е забранено от следния документ: протокол № 6 и условията и препоръките на ПАСЕ. Този вид наказание е забранено законно.

Причини за изоставяне на смъртното наказание

Този вид наказание не е налице по две причини:

  • Подписан е Протокол № 6 (Европейска конвенция за защита на инвестиционните фондове);
  • президентски указ за забрана на смъртното наказание.

Що се отнася до първия параграф, текстът гласи, че е невъзможно да се лиши човек от живота умишлено, с изключение на смъртната присъда. Това е, като цяло, в Европейската конвенция смъртното наказание е позволено. Но поради президентския указ той остава недостъпен. Този документ забранява смъртното наказание до момента, в който се създава съдебно заседание във всички региони на Руската федерация. Последната смъртна присъда в Русия бе направена малко преди мораториума (април 1997 г.), който изтече през януари 2010 г. Но през 2009 г. той беше продължен до ратифицирането на протокола за премахване на това наказание.

Преразглеждане на вида на наказанието след вдигането на мораториума

Последната смъртна присъда в Русия беше извършена през 1996 година. Но какво, ако мораториумът се отмени? Затворниците не са задължени, но имат право да подават молба за помилване. Изобщо не зависи дали този документ е бил подаден преди мораториума или не.

Смъртното наказание може да бъде изпълнено в три случая: \ t

  • след влизането в сила на съдебната присъда;
  • отхвърляне на заявлението от президента на Руската федерация;
  • неизползване на помилване, ако осъденото лице не е подало молба.

Също така е необходимо да се знае, че новите закони могат да смекчат и влошат наказанието на затворника.

Последно смъртно наказание в Русия

Последната смъртна присъда в Русия (2 септември 1996 г.) е извършена и екзекутирана в Сергей Бутирка Головкин. Този гражданин е извършил около 40 особено тежки престъпления (изнасилване и убийство на момчета от Московска област). Провеждал е престъпната си дейност в продължение на 6 години. Два дни преди залавянето на "Боа", съдът на Ростов връчи присъда на най-ужасния и опасен извършител на СССР Андрей Чикатило.

Тъй като подобни престъпления бяха извършени в две области едновременно (Москва и Ростовска област), служителите на СССР отделиха внимание на тази версия: престъпленията са извършени от един човек, който лети между тези две области. Преди залавянето на "Боа", престъпникът е бил известен с прякора "Фишър".

Ролева игра

Последната смъртна присъда в Русия беше предадена на 2 септември 1996 г. на особено опасен сериен убиец и изнасилвач Сергей Головкин. Най-лошото в тези престъпления е, че Боа си е представял себе си за фашист, а жертвата за партизанин. За Головкин убийствата и изтезанията са нещо като ролева игра.

Той извършил първото престъпление през 1982 г., недалеч от лагера „Романтик”. Головкин открил момчето и го отвел в гората под заплахата от смърт. Там разкъса дрехите от детето и го окачи на дърво с въже. За щастие, този път жертвата остана жива и успя да опише появата на престъпника.

свидетел

Следните престъпления Боа, получил последната присъда от смъртното наказание в Русия, извършиха с по-голяма жестокост. Втората жертва е тийнейджър от лагера "Звезда" в окръг Одинцово. Момчето отрязал главата му и разкъсал коремната кухина, отрязани гениталиите били открити до тялото в опаковката.

Третата жертва е разчленена в село Заречи. Престъплението е извършено с голяма жестокост, защото върху останките на разчленено тяло са намерени повече от 30 прободни рани.

След три случая в полицейското управление в Одинцово, те създадоха разследващо-оперативна група за залавяне на Головкин, защото стана ясно, че в града се е появил сериен много опасен престъпник. Така че намерили първия свидетел в пионерския лагер на Стар Стар, той твърди, че е видял Боа и е казал фамилното си име.

Версия на Fisher

Последната смъртна присъда в Русия е изпълнена през 1996 г., а осъденото име е Сергей Головкин. След извършването на трите престъпления, той „легна на дъното” от няколко години. Но тази почивка беше само "спокойствие преди бурята".

Вече споменахме, че има свидетел в лагера "Звезда". Така че, за разлика от приятеля си, това момче е успяло да избяга от престъпника. Той каза, че са говорили с него близо до лагера. Головкин каза, че името му е Фишер, той е избягал от затвора и е издирван от полицията. Момчето описал външния вид и татуировката, които видял на ръката си.

Така полицаите успяха да идентифицират около 6 хиляди души, склонни към насилие, и да решат някои престъпления. Но Головкин остана на свобода.

почерк

Смъртната присъда в Русия последно е изпълнена няколко седмици преди премахването на смъртното наказание на територията на държавата.

По време на "затишие" Фишър купил кола и имал място под гаража на територията на московската ферма, където работил като специалист по добитъка. Под него той оборудва място за изтезания за бъдещите си жертви.

Така промениха почерка на престъпника, той подмамени под различни предлози в гаража си или взе подрастващите, които гласуваха по пътя. След мъченията Головкин изнася телата в "гробища".

Вкус на плячка

Малко преди да бъде екзекутирана последната смъртна присъда в Русия, Головкин допуснал грешка в грешките си. Той решил да опита вкуса на жертвата и да остави главата и кожата си като сувенири.

По време на съдебномедицинското изследване разкри, че нарушителят е използвал солева сол за дъбене на кожата. Тази кука доведе полицейските служители до фермата.

Укрепване на оперативния екип

Последната смъртна присъда в Русия беше извършена на 2 септември 1996 г. Но как беше уловен престъпникът? След укрепването на оперативната група се случи друго ужасно престъпление. 15.09.93, три момчета изчезнаха веднага.

Оперативните агенти успяха да разберат, че след като са били доставени от чичо им Сериожа на новия си автомобил, който работи в Московския конен завод № 1. Тогава персоналът не се съмняваше. Необходимо е да се вземе престъпникът и спешно, докато други деца умрат в "лапите" на сериен убиец.

Задържане Боа

Как да се задържа, ако няма доказателства? Дори и денонощното наблюдение на маниак не даде резултат.

Трябваше да го приема по член 90 (10/19/92). Едва след проверка на гаража той бил обвинен по чл. 102 (30 октомври същата година). Головкин посочва всички места за погребение, някои от хората все още са изброени като "изчезнали". Головкин признава убийството само на единадесет деца, което не му пречи да бъде осъден на най-висока степен на наказание. Разследването е проведено до 1994 г., но не е било възможно да се докаже участието на Boa в другите престъпления.

Toke

Последната смъртна присъда в Русия срещу Головкин през 1996 г. е осъществена и решението на съда е изслушано през 1994 г. Защо присъдата не е била изпълнена по-рано?

Борис Елцин отдавна не обръща внимание на петициите, но в навечерието на подписването на Протокол № 6 всички заплати (над 100) се разглеждат спешно. Повече от половината бяха отхвърлени, а петицията на Головкин също бе доведена тук. Останалата част от смъртното наказание беше заменена с живот или 25 години затвор.

arrow