Как да направите иск за възстановяване на средства по телефона?

Anonim

Купувачите могат самостоятелно да защитават своите права и интереси. След това ще се обсъди как да се предяви иск за възстановяване. Например за телефона. Този документ служи като средство за защита на интересите на купувача. Следователно те не трябва да бъдат пренебрегвани. Има правила, които се придържат към които лесно можете да върнете парите за определена покупка. И така, как да направите претенция за установената извадка? Какво трябва да знаят всички за процеса?

дефиниция

Първо трябва да разберете какъв вид хартия. Какво е искане? Както вече споменахме, това е документ, който позволява на хората да защитават своите интереси и права.

Така искът за възстановяване е начин да се защити купувачът. Това е един вид бизнес писмо, което няма съществени характеристики. Това е начин на досъдебно производство с организации. Но не всеки разбира как да предяви иск за възстановяване. Следователно този процес ще бъде обсъден по-късно.

Закон за защита на потребителите

Важно е да запомните, че твърденията не винаги са такива. Работата е там, че купувачът ще може да върне парите за всяка покупка, ако спазва закона "За защита на правата на потребителите". Той определя правилата за закупуване на стоки. С техните нарушения можете да предявите иск и да върнете парите за телефона.

Ако законът за защита на правата на купувачите не е нарушен, тогава съответната организация е малко вероятно да отговори на изявлението. В края на краищата, трябва да има основание за всякакви жалби. Понякога вината за нарушаването на правата на купувача се крие именно върху това кой купува мобилен телефон. Този факт трябва да се вземе предвид.

Основни препоръки

Да предположим, че има основания за оплакване. Как да направите иск за възстановяване в този случай?

Това не е твърде трудно да се направи. Особено ако гражданинът вече е работил с бизнес кореспонденция. Достатъчно е да следвате основните правила за писане на документ.

По-конкретно се прилагат следните правила:

 • текстът трябва да бъде логичен;
 • информацията се сервира в бизнес стил;
 • в претенцията не трябва да има никакъв жаргон или ругатни;
 • Документът е кратък и ясен.

Следователно е необходимо да се посочат само фактите и информацията, които могат да повлияят на решението на организацията. Не трябва да има ненужни данни.

Компоненти на документа

Как да направите иск за възстановяване на средства по телефона? За да направите това, е необходимо да разберете, че този документ има определена структура. Спазването му значително улеснява задачата.

Днес искането, както всеки друг бизнес документ, се състои от:

 • "Caps";
 • име;
 • основна част;
 • заключение.

Спазването на такава структура е по-лесно, отколкото изглежда. Останалото ще бъде обяснено по-подробно за всеки компонент на претенцията. Само по този начин ще бъде възможно да се състави хартия правилно, 100%.

За „шапката“

Огромна роля играе дизайнът на „шапките“. Това е част от бизнес писмо, което няма съществено значение за въпроса. Ще трябва да напишем:

 • името на организацията (за предпочитане с адреса), на която е изпратен документът;
 • Д-р И. О. на управителя на фирмата (по избор);
 • информация за заявителя - фамилия, име, бащино име, град на пребиваване;
 • данни за контакт с гражданин - телефон, адрес, електронна поща.

Тази последователност е написана тази или онази информация. Той се прави в горния десен ъгъл на страницата. Всеки елемент е нов ред.

Как да направите иск за възстановяване? След "капачката", както вече споменахме, трябва да посочите името на хартията. Желателно е с изясняване. В центъра на страницата напишете "Претенция". И под тази дума - причината за обжалване на гражданин. В нашия случай това е искането за възстановяване на сумата по телефона.

За основната част

Най-важният компонент е основната част от документа. Как може да се изпълни задачата? Как пишете иск? За да направите това в основната си част ще трябва да говорим за:

 • разходи за стоки;
 • обстоятелствата, предшестващи покупката;
 • основание за възстановяване;
 • сумата, която искате да върнете.

Препоръчително е да се позовете на законодателството при изразяване на недоволство. При наличието на определени факти и доказателства ще трябва да ги споменем.

Как да напишем иск за възстановяване на сумата за телефона след проверка на качеството на устройството? Необходимо е да се извърши изпит (независим) и да се приложат резултатите му към документа.

Списъкът на приложените документи се изготвя отделно, след основната част. Той трябва да бъде номериран.

заключение

Сега разбирам как да направя искане за възстановяване на средства за телефона. След ремонт или покупка на стоки не е толкова важно. Основното е, че принципите на писане и писане остават същите.

Заключението на документа е датата на съставянето му, както и подписът на заявителя. Обикновено няма проблем с този компонент. Поради това често не се счита за част от иска.

проба

Как да направите иск за възстановяване на средства по телефона? Представената по-долу извадка е само образец на основната част на жалбата. Променяйки го, можете да разчитате на възстановяване по един или друг начин.

Прилича на нещо подобно:

"Аз, (Ф. I, О., паспортни данни), закупени в магазин (име на организацията) на 15 април 2010 г., мобилен телефон (модел на продукта) на стойност 6000 рубли, което се потвърждава от проверка. След проверка на изпълнението на притурката се оказа, че Батерията е почти разтоварена, продавачът обясни, че е достатъчно да зарежда устройството у дома и всичко ще е наред.Телефонът получи гаранция от 12 месеца, което се потвърждава от съответния документ.

Зареждайки телефона (модела) у дома, открих, че батерията все още не работи - зарежда 1/3 за всяка продължителност на зареждане. Проведох независим преглед, резултатите от който показаха, че батерията на смартфона първоначално е дефектна.

Моля ви да върнете парите в размер на 6000 рубли, платени за телефона (модела на устройството), както и 3000 рубли за извършване на независим преглед. Приложени са доказателства за процедурата и нейните разходи. "

Сега разбирам как да напиша искане за възстановяване на средства за телефона. Ако телефонът не се побира, тогава е малко вероятно да го върнете в магазина. Особено когато става въпрос за продължително използване на притурката (повече от 14 дни). Всъщност всичко е по-лесно, отколкото изглежда!

резултати

Как да направите иск за възстановяване? Сега отговорът на този въпрос не е дълъг! Процедурата не е трудна, всеки гражданин ще се справи с него.

Отговорете на писмото трябва да бъде в рамките на 10 дни от датата на получаване на жалбата. В противен случай гражданинът има право да защитава своите интереси и права в съда или Роспотребнадзор.

Следвайки всички горепосочени инструкции, можете да предявите иск. Общите правила за проектиране са уместни за този документ.

arrow