Как да пресечем пътя? Правила за преминаване на пътища за пешеходци

Anonim

Често можете да наблюдавате следната ситуация: колите се придвижват по пътя, а някоя стара жена ловко маневрира между тях. Шофьорите я удушват, но баба продължава да следва пътя си със завидна упоритост.

И това е въпреки факта, че буквално на пет метра има пешеходна пътека. Добре, баба, старост, извинително странно поведение. Но когато това е начина, по който майките се държат с децата, има нещо, от което да се страхуват.

Как да пресечем пътя по правилата? Нека поговорим за това.

Пешеходни преходи

Скъпи пешеходци, нека помним: има различни преходи. Има регулируеми и нерегулирани.

Как се различават те, те знаят всичко. Регулируеми, които имат инсталиран светофар. Нерегулираният преход не може да се похвали с присъствието си.

Какви са правилата за преминаване на пешеходна пътека? Ако говорим за преход, оборудван със светофар, тогава се движим само към зелената светлина. Да, има всякакви случаи: и много бързаме, и червената светлина е включена, но в далечината изобщо няма машини. И все пак, никога не знаеш какво. Защо рискувате собствения си живот? Спестете минута и спечелете дългосрочно лечение. Най-добре.

И ако няма светофар, тогава как да бъде? Уверете се, че колите са далеч от кръстовището. И не представляват опасност за вас. И само след това започнете движението.

Няма нужда да се изкачи под колелата на колата, позовавайки се на факта, че има пешеходна пътека. Водачът трябва да пропусне пълната спирка. Трябва - това е разбираемо. Но той няма да има време да спира, ако пешеходец се втурва точно под колелата. И такъв безотговорен другар рискува не само да загуби живота си. Дори шофьорът ще бъде засаден заради него.

Подземни проходи

Как да пресечем пътя в присъствието на такъв преход? Това е просто. Слизате в нея, минавате покрай осветения тунел и се озовавате от тази страна на улицата.

Моля, не тичам през пътя, пренебрегвайки "метрото", без значение колко бърза. Имаме един живот и не рискуваме безсмислено.

Няма преход

С правилата за преход на пешеходна пътека за пешеходец, разбрахме. А какво, ако няма?

Какво ни казват правилата на пътя? Позовавайки се на точка 4.3, можем да кажем със сигурност: ако няма пешеходен преход, тогава човек трябва да пресече пътя на кръстовищата. И се движете по линиите на тротоара или на ръба.

Защо на кръстовища? Защо просто не отидете и пресечете пътя? Това е просто. Преди завъртане скоростта намалява. В противен случай автомобилът рискува да не се вмести в този ход. Виждайки пешеходец, водачът ще може да го пропусне без никакви проблеми.

Но след завършване на търна, колата усвоява скоростта. И съответно, неговото спирачно разстояние става голямо. В случай на пешеходец на пътя, водачът на превозното средство може да няма време да го пропусне.

Нито едното, нито другото

Как да пресечем пътя, ако преходът и пресичането липсват? Ето един откъс от правилата на пътя:

При липса на пресичане или пресичане в зоната на видимост се разрешава пресичане на пътя под прав ъгъл към ръба на пътното платно в зони без разделителна линия и огради, където е ясно видимо в двете посоки.

Това означава, че ако пешеходецът види черно-бяла ниска ограда на пътя, не прескачайте. Това е оградата.

Бялата разделителна лента е забранена за кръстосване.

Гледайте внимателно наляво и надясно. Уверете се, че наблизо няма автомобили. И само след това започнете движението.

Учете децата да пресичат пътя с двупосочен трафик

Как да обясните на децата как да пресекат пътя? Какво трябва да знае детето? Нека напишем точките на поведение на момченцето на пътя:

 • Спрете на ръба на тротоара.
 • Какъв е пътят пред вас? Ако това е двупосочен трафик, тогава погледнете наляво и надясно.
 • Машините, които се виждат, не? Започнете движението.
 • Никога не пресичайте пътя към червена светлина! Дори и всичките ви приятели да са минали през него, изчакайте зеления. Не се поддавайте на стадния инстинкт и не се страхувайте от това, което ще кажат другарите. По-добре помислете колко е разстроена майка ви, ако ви удари кола.
 • Включена ли е зелената светлина? Прекоси пътя, след като се увериш, че всички автомобили стоят. И не бързате с никакво безразсъдно, което не следва правилата на пътя.
 • Не минавайте през пътя. Необходимо е да го преминете бързо, но не и да бягате.
 • Имаш до средата? Погледнете надясно, за да видите дали има някакви коли близо до вас. И ако са, тогава спрете. Оставете ги да минат.
 • Едва след като колите са преминали и те не са наблизо, продължавай да шофираш.
 • Не можете да се движите назад, стигайки до средата на пътя. Зад вас може да е кола, която няма да забележите. И не можете да тичате напред. Направете както е посочено в предходния подраздел.
 • Когато пресичате пътя с двупосочен трафик, винаги гледайте първо наляво. И едва тогава надясно.

Сега да поговорим за еднопосочен път

Как да пресечем пътя - за деца е необходимо да знаете. За двупосочния трафик говорихме по-горе. Сега ще запишем инструкциите за преминаване на еднопосочен път:

 • Като стигнеш до края на тротоара, погледни в посоката, от която идват колите.
 • Ако транспортът е достатъчно далеч от вас, започнете да шофирате.
 • Не забравяйте, че е невъзможно да се спрете по средата на пътя, както при двупосочно пресичане на пътя.
 • Преминете пътя бързо, но не бягайте.
 • Не забравяйте да погледнете в посоката, от която се движат колите.

Както виждаме, няма особени трудности. Необходимо е само да следите отблизо движението на автомобилите, преди да започнете да пресичате пътя.

Пресечете пътя, заобикаляйки автобуса или трамвая

Как да пресечем пътя, напускайки автобуса? От детството ни научават, че автобусът е заобиколен отзад, а трамвайът - отпред. Но нали? И какво казват съвременните правила за пътищата за това?

Веднага щом слязохме от автобуса или трамвая, е препоръчително да останете на автобусната спирка. Изчакайте автомобилът да се отдалечи от него. И едва след това, като погледнем наляво и надясно и се уверим, че няма други превозни средства в околността, започваме да се движим.

Силно се препоръчва да преминете към най-близкия регулиран или нерегулиран преход. И как да продължим по този начин, ние вече знаем.

Пресечете пътя с детето

Възможно ли е да пресечете пътя извън пешеходния преход? Вече обсъдихме това по-горе. Ако преходът е на няколко метра, а възрастен с дете или обикновен пешеходец се катери под колелата на автомобила, това е странно.

Как да пресечем пътя с детето? Помислете за две опции, най-често срещаните:

 • Детето е възрастен и отива самостоятелно.
 • Бебето е в количката.

В първия случай вземете детето за ръка. И ние държим много здраво, защото е известно, че децата могат да избухнат в най-неподходящия момент. Преди да пристъпите към прехода, полезно е да кажете на детето, че се държи добре. Сега пътят ще тръгне, ще те пусна. Междувременно се държат сами, не се отдайте.

Ако имаме регулируем преход, изчакайте зеления сигнал на светофара. Уверете се, че шофьорите спряха и никой от нас не се втурва към нас. И с кратка стъпка се придвижваме до противоположната страна.

Как да прекосим безопасно пътя по нерегулиран преход, знаем. Как да го направя, да бъдеш с детето? Точно както при светофарите. Дръжте здраво детето за ръка, уверете се, че колите са в далечината и бързо преминават пътя.

Ами ако трябва да пресечем пътя с количка? Препоръчително е детето да бъде в ръцете му. С едната ръка, задръжте трохите, а втората - количката. В противен случай принципът на действие е същият като в описаните по-горе случаи.

Пресечете пътя с куче

Изглежда, защо носи тази тема в отделен подзаглавие? Тук и така всичко е ясно.

Това е разбираемо за някои, но е страшно да гледате собственика да минава през улицата. А зад него, без каишка, влачеше тежко куче. Или каши някои дребни неща като Чихуахуа. Уви, но това трябва да се спазва. И ако едно голямо куче все още е в състояние да оцелее, след като я е убил някакъв тежък удар, тогава от плитките остава само една кръв. По време на размазване на пътя.

Как да пресечем пътя с куче? Ако имате представител на голяма порода, тогава не забравяйте да вземете домашен любимец на къса каишка. Животното трябва да ходи на крака на собственика, но не го дърпайте напред или пътека зад.

Правилата за пътни прелези са описани по-горе. Уверете се, че няма автомобили и зелена светлина на светофара? След това започнете да се движите. Пресечете пътя на нерегулирано пресичане? Правилата за неговото преминаване са описани по-горе.

Ако кучето е малко, по-добре е да го вземете в ръцете си. Успокоява се за собственика и водача на транспорта. Кажете още: малко животно не винаги може да се види близо.

Не искаш да вземеш ръцете си? След това привързваме куче на каишка и превеждаме по пътя по същия начин, както голям домашен любимец. Тоест, на къса каишка.

И не твърдят, че "кучето ми е умно, разбира всичко и няма да се побере под колата." Кучето е умно, само бездушните шофьори са все по-често срещани по пътищата. Колко пъти, когато едно животно се събаря и оставя да умре. Дори и във ветеринарната клиника няма да бъдат взети, веднага изчезват от сцената.

Или напротив, добросъвестният шофьор ще падне. Какво е да знаеш, че животното е свалено? Е, ако кучето може да се спаси, и ако не? Човек ще преживее не по-малко от собственика. Следователно не е необходимо отново да рискувате.

заключение

В статията ние разгледахме няколко точки:

 1. Как да пресечем пътя на нерегулирано пресичане.
 2. Как да пресечем нерегулирания преход.
 3. Как да пресечем пътя при светофар.
 4. Как да обясните на децата правилата за преминаване на пътя.
 5. Как да пресечем пътя с деца и кучета.

Спазвайки правилата, описани в статията, няма да станете жертва на инцидент.

arrow