Ден на уволнение падна на почивен ден: действията на работодателя

Anonim

Уволнението е процес, за който трябва да знае всеки работодател и подчинен. Рано или късно много хора се сблъскват с него. Тази процедура е придружена от голям брой характеристики и нюанси. Само с правилното поведение на ръководителя и бившия служител прекратяването на трудовите отношения може да се счита за правно действие. Понякога има случаи, в които денят на уволнение е паднал на почивен ден. Или по времето на служителя на почивка. Как да бъдем в подобен случай? Какво трябва да направи работодателят, за да не нарушава установеното трудово законодателство? Разбрал всичко това, можете да избегнете голям брой проблеми в бъдеще.

Начини за уволнение

Първо, трябва да обърнете внимание на факта, че има няколко ситуации с уволнение. Прекратяването на работа се извършва от:

 • чрез намаляване на персонала;
 • по време на ликвидацията на дружеството;
 • по време на ваканцията на подчинен;
 • на почивен ден;
 • по инициатива на органите;
 • при изтичане на трудовия договор;
 • по лично искане на гражданина.

На практика най-новият сценарий става все по-често срещан. Независимо от обстоятелствата, може да се окаже, че денят на уволнението е паднал на почивен ден. Какво трябва да знае един гражданин в този случай?

Отработи

Преди да прекрати всяко трудово правоотношение, всеки подчинен трябва да работи за определен период от време. Днес е 2 седмици. Едва след това е издадена заповедта за уволнение.

Въпреки това работодателят трябва да разбере, че в Русия има някои пропуски в законодателството. С тяхна помощ подчиненият закон има право да не изработи датата. И в тази ситуация денят на уволнението често пада на почивен ден.

Не е необходимо да работите, ако:

 • гражданинът е взел отпуск за своя сметка и в момента на прекратяване на трудовото правоотношение той почива;
 • когато едно лице е в отпуск по болест;
 • ако се плаща почивка.

Затова принуждаването на подчинен да работи е забранено. Това е незаконно действие. Какво да правите, ако човек поиска да напусне деня си?

Действащи по закон

Тази тема предизвиква противоречия и въпроси от шефовете и счетоводителите. Като цяло процедурата за прекратяване на отношения с конкретна рамка може да бъде описана както следва:

 1. Гражданинът пише оставка и го дава на работодателя. Това е последвано от изпитване за 14 дни. Или ваканция / отпуск по болест.
 2. Ръководителят изготвя акт, който показва желанието на подчинения да откаже работа.
 3. Изготвя се заповед за уволнение. Документът е даден на уволнение за преглед. Това е отделен акт. Ако гражданин откаже да изучи вестника, ще трябва да го посочите.
 4. След приключване на работата, гражданинът получава материали от личното си досие, работна тетрадка и други документи (те ще бъдат разгледани по-късно). Служителят вписва в специални списания, че е получил необходимата документация. В случай на отказ на подчинения да се яви на началника, се съставя акт, в който е постановено положението.
 5. Изчислени в счетоводното отчитане.

При това приключва цялата процедура. Изглежда, че в него няма нищо особено или трудно. Но какво, ако денят на уволнението падна на почивен ден? Какво трябва да направи работодателят?

Какво е специално за процедурата?

Да започнем да разбираме, че това прекратяване на отношенията има своите особености. Не е критично, но всеки трябва да знае за тях. Те са свързани с документите и текущите изчисления.

Според установеното трудово законодателство в Русия последният работен ден и денят на уволнение са същите. Именно през този период се издава определен списък с документи на гражданин и се прави изчисление в счетоводния отдел. Редът за уволнение влиза в сила.

Ако действията се провеждат на почивка (длъжностно лице или служител), възникват много проблеми. По-специално, с изчисляването и издаването на някои документи.

Факти за най-важното

Има няколко факти, които могат да изяснят ситуацията малко. За какво говорим?

Първо, ако денят на уволнение падне на почивен ден, можете да оставите всичко както е. И датата на цялата документация от същата дата. В Кодекса на труда на РФ не се посочва, че гражданин не може да бъде уволнен през почивните дни.

Второ, някои служители могат да участват в процеса на прекратяване на отношенията с работодателя. В частност, ние говорим за счетоводство. Невъзможно е да ги принуди да отидат на работа заради един кадър в официалния почивен ден.

Трето, датата на уволнение не може да бъде прехвърлена към първия работен ден. Това се дължи на факта, че в този случай ще има допълнителен ден след тренировка.

Всички изброени характеристики трябва да бъдат взети под внимание от всеки работодател. Можете да отложите процеса на прекратяване на връзката на първия работен ден, но служителят има право да изрази несъгласието си. Например, се оплачете на работодателя. Тогава процедурата за прекратяване на отношенията ще бъде призната като незаконна.

Съгласно Кодекса на труда на Руската федерация

В случай на обикновено уволнение, можете лесно да се обърнете към Кодекса на труда на Руската федерация. В него ясно се посочва, че денят на прекратяване на сключените преди това отношения между работодателя и служителя се счита за първи работен период след края на уикенда. Но като се имат предвид изброените по-горе факти, възникват трудности.

Дали денят на уволнение в почивен ден по график? Или просто за общоприет правен покой? В такава ситуация се препоръчва в заповедта за уволнението да се запише последния работен ден този, който действително е работил от гражданина. Съответно, всички действия се извършват точно с такова датиране. Приемането спасява работодателите от много проблеми.

капани

Въпреки това, горният алгоритъм на действия ще спаси от различни клопки. Защо? Всички заради трудовото законодателство, което е валидно днес в Русия.

Ако денят на уволнението е паднал на почивен ден, а ръководителят е решил да използва предложения по-рано метод за обработка на заповедта и документацията за по-ранна дата, подчиненият има пълното право да подаде жалба до инспекцията по труда. Работата е там, че по закон, по време на обучението рамката може да промени мнението си и да отнеме молбата за прекратяване на трудовото правоотношение.

От това следва, че когато съответната заповед е издадена ден по-рано, се нарушава законното право на дадено лице. Ако вече е избран нов служител за свободно пространство, е необходимо предварително да се сключи трудов договор с него.

За срочен трудов договор

Понякога има ситуации, при които се подписва срочен трудов договор с подчинените. Често такива случаи водят до много проблеми на техните началници. В края на краищата, в тях по-често се пада датата на уволнение.

Как да действаме работодателя, за да не се сблъскате с проблеми? Има три теории по този въпрос. Сред тях са:

 • да формализира прекратяването на връзката в последния действително извършен ден;
 • да прекрати договора след празника / уикенда;
 • да уреди процеса в деня на прекратяване на договора с участието на всички необходими служители за работа, ако те също имат свободен ден.

Експертите съветват да се действа по втората предложена схема. Именно този сценарий се случва най-често.

Издаване на документи

Останалата част от процеса не се различава от предишния алгоритъм. Ден на уволнение пада на почивен ден? Променлив график или каквото не е толкова важно. Основното е, че сега всеки работодател знае какви схеми се предлагат за действие.

При прекратяване на трудовото правоотношение е необходимо да се предостави на служителя определен списък от документи. Това е:

 • трудов стаж;
 • копие от реда за прекратяване на договора (при поискване);
 • всички удостоверения от личното досие на подчинения (ако той ги поиска);
 • разплащателен лист;
 • удостоверение за доход във формата 2-NDFL.

Всички изброени хартии, без изключение, са издадени на рамката. За тях служителят се записва в специални списания. Също така при осчетоводяването на платежния лист се дават необходимите средства.

Мнозина мислят как да действат в проучена ситуация. Ако денят на уволнението пада на почивен ден, кога да издавате работна книга? Всичко зависи от решението на ръководителя относно изпълнението на заповедта за уволнение.

Както показва практиката, документът може да бъде даден всеки ден. Следователно уволненият служител има право да дойде за съответната документация в първия работен ден. Това се случва най-често.

В някои случаи трудовата книжка се дава предварително. Но това не е най-добрата практика. Препоръчително е да се обсъдят с служителя нюансите на издаването на всички горепосочени документи.

Заключения и заключения

Сега е ясно как да се действа, ако денят на уволнението е на почивен ден. Кодексът на труда на Руската федерация предвижда много функции по тази тема. Но с правилните действия, изследваната процедура не създава проблеми.

Препоръчително е да обсъдите всички функции с рамката. След това можете да издадете заповед за уволнение и да издадете документи дори ден по-късно. С други думи, на първия работен ден след почивния ден. Но такива манипулации се правят при страх и риск на шефовете.

Както вече споменахме, ако денят на уволнението е на почивен ден, заповедта се издава с датата на действително извършената смяна. Всъщност, по-добре е да се опитаме да договорим и „приспособим” прекратяването на трудовите отношения през работното време.

За служител няма значение кога е настъпила датата на уволнение - независимо дали тя е на работен ден или не. В крайна сметка, персоналът не трябва да се грижи за документацията. Ако работодателят наруши установените правила, можете просто да се оплачете от него. Често законът се издига от страна на подчинения. Ден на уволнение пада на почивен ден след почивка? Повече такава ситуация няма да предизвика проблеми.

arrow