Събираме документи за регистрация на наследството върху апартамента

Anonim

Случи се скръб - един човек умря. Колкото и да е трудно, след погребението е необходимо да се съберат документи за регистрация на наследството в апартамента.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се обявите за наследник. За да направите това, да се запознаят с нотариус, който служи за пребиваване на починалия. По закон, можете да го посетите до шест месеца от датата на смъртта на любим човек, но е по-добре да го направите възможно най-скоро. Така официално декларирате желанието си да влезете в правата пред останалите наследници. Освен това ще имате повече време да се консултирате с експерти и да събирате необходимите документи за регистрация на наследството. Ако не се свържете с нотариуса в рамките на шест месеца, ще трябва да решите въпросите за наследството чрез съда.

Първо, не забравяйте дали е направена воля. Ако отговорът е да, тогава копие от този документ трябва да бъде в апартамента. Копие от завещанието е необходимо, за да се установи името и адреса на нотариуса. Липсата на документ казва много: или волята е затворена и за нейното обявяване на нотариус ще покани всички, които са изброени в този документ, или волята не е направена изобщо, и ще издадете наследството по закон. Както и да е, разберете къде се намира нотариусът и подгответе документите за наследството.

Ще ви трябват оригинали и копия на акт за смърт и паспорт. Ако вашето фамилно име не е същото като това на починалия, трябва да потвърдите, че сте били свързани с него. Това може да изисква удостоверение за раждане, развод или регистрация на брака. Също така се изисква извлечение от мястото на пребиваване (удостоверение за отстраняване на починалия от регистъра). Далеч от излишно ще бъде държавното удостоверение за собственост на недвижими имоти и сертификат за росреестра, както и техническия паспорт на помещенията на ОТИ.

За да подготвите всичко със сигурност, намерете в указателя телефонния номер на нотариалната кантора, обадете се и посочете кои документи са необходими за регистрацията на наследството.

По време на първото посещение в нотариалната кантора ще се проведе откриването на наследството. По закон тя е отворена много по-рано, в деня на регистриране на смъртта на роднина.

След подписването на първите документи и плащането на държавното мито, нотариусът ще ви каже какви документи са необходими за събиране на наследството. За да застанете в опашката и да получите всички документи, имате половин година. По закон това време е необходимо, за да могат другите наследници да отстояват правата си.

Веднага щом донесете на нотариуса всичко, което той желае, този представител на властите ще ви представи тържествено удостоверение за наследство. С този документ трябва да се свържете с Федералната държавна регистрационна служба.

Документи за регистрация на наследство могат да се считат за събрани. Сега трябва да платите държавното мито и да изчакате малко. Някои успяват да завършат делото след няколко седмици, а някой чака месец или повече.

Вие ще станете собственик на апартамента, когато получите документи за ОТИ и удостоверение за държавна регистрация, издадено на ваше име. От този момент нататък вие сами ще можете да завещавате собствеността си на всеки.

arrow