Къде е забранено да се пуши в Русия - списък на места и функции

Anonim

Пушенето в обществото е болезнена тема за голям брой хора. То е особено близко до тези, които не пушат, защото те са тези, които страдат от тютюнев дим по улиците. Въпреки това, дори да знаят къде е забранено да се пуши, не всеки използва това знание.

Ден на тютюнопушенето

Първата стъпка към намаляване на броя на пушачите е Денят за отказване на тютюнопушенето, отбелязан на 31 май. На този ден се предлага да забравите за лошия навик, позволявайки на тялото ви да си вземе почивка от отровата, а други хора да дишат лесно. Разбира се, това не е забрана на тютюнопушенето, но доброволното отхвърляне на това е добре дошло.

Според СЗО около 6 милиона души умират годишно от причините за този навик. Освен това, сред тях има повече от 600 хиляди от тези, които не пушат - страдат от вредите, причинени от пасивното пушене.

СЗО приканва всички страни да увеличат данъците върху тютюневите изделия, за да принудят хората да се откажат от цигарите поради високата му цена. Организацията също така се надява, че няма да позволи на здравите хора да се присъединят към редиците на пушачите.

Закон до 2014 г.

Забраната за употребата на тютюн в многолюдните места съществува от дълго време. От лятото на 2013 г. местата, където е забранено пушенето, са публично достояние. В Русия този списък не беше толкова голям:

 • В сгради, предоставящи услуги за обучение. Териториите, на които се намират такива помещения, също са забранени. Това включва културни институции, организации за младежта и предоставяне на услуги в областта на спорта.

 • Забранено е пушенето на мед. услуги с различен профил.
 • Обществен транспорт от всякакъв вид, включително въздух. Градски транспорт, разположен на не повече от 15 м от входовете към обществените сгради. Не можете да пушите в помещенията на гарите, летищата, речните пристанища.
 • Помещенията, в които се намират организациите, предоставящи социални услуги, са забранени.
 • На работното място и в помещенията, оборудвани в помещенията.
 • На места, където държавните органи. правителството, местната власт.
 • В помещения, предназначени за ползване от обитателите на многофамилни сгради, включително асансьори.
 • На плажовете и граничните райони, в райони, предназначени да забавляват децата.
 • Бензиностанции.

Преди това руснаците наистина не знаеха къде е забранено пушенето в Русия. Списъкът с места е публикуван на 31 май 2013 г. Пушачите не подкрепиха активно този закон, но през следващата година бяха направени промени, които допълнително усложняват живота на хората, зависими от тютюна.

Закон след 2014 г.

Към списъка, публикуван през 2013 г., година по-късно бяха добавени още няколко места, към които цигарите не трябва да бъдат достигани.

 • Всеки транспорт, свързан с транспорта. Включително и това, което е в транзит за дълго време.
 • Помещенията, в които се намират организациите, занимаващи се с предоставяне на жилища под наем, хотели и др
 • Организации, занимаващи се с предоставяне на обществени услуги, заведения за обществено хранене. В допълнение, списъкът на местата, където е забранено да се пуши, се добавя към обектите на търговията.
 • В този списък попадат и пътническите платформи, от които се извършва кацането и слизането.

На всички места, споменати в двугодишните списъци, пушенето е забранено. Не правете това при никакви обстоятелства. На територията на работодателите спазването на правилата трябва да бъде контролирано от ръководителите. На обществени места това се контролира от полицейски служители.

Какво не може да бъде днес

Към днешна дата много от обектите за продажба на цигари са затворени. Магазините решиха да демонтират прозорците, в които се излагат цигарите. Купи тютюневи изделия може само каталог, който се намира в касата.

Днес места, където е забранено пушенето, са общежития, ресторанти, барове и т.н. Сцените за пушене във филмите трябва да бъдат изключени - освен ако това не противоречи на художественото намерение. В случая, когато е невъзможно да се изтрие тази сцена, шоуто трябва да бъде придружено от социална реклама, като се говори за опасностите от тютюнопушенето.

Забранени не само реклама на тютюневи изделия, но и производителите не могат дори да действат като спонсори на различни събития.

В заведенията за обществено хранене е забранено разделянето на зони на принципа на използване на цигари от посетителите - това е едно от местата, където е забранено пушенето. Посетителите трябва да пушат на открити веранди или на улицата.

Освен посочените в закона места, органите на регионите могат допълнително да направят промени в посоката на затягане на мерките.

Къде може

Днес можете да пушите в затворени помещения, внимателно проветрени, на ветрове, на специални места и в жилища. Там, където не е забранено, трябва да се появят специално оборудвани зони за пушене.

Първи резултати

Министерството отбелязва, че въвеждането на забрани доведе днес до намаляване на процента на пушачите. Експертите смятат, че приемането на закона всяка година спестява около 150-200 хиляди пасивни пушачи.

Лекарите казват, че смъртността от сърдечни заболявания е намалена с 15%. Въпреки това, експерти смятат, че това е твърде висока цифра. Статистиката показва, че след приемането на закона броят на пушачите е намалял с 12%, докато продавачите на цигари казват около 7%. Резултатите обаче вече са налице.

Ръководителите на лечебните центрове за пристрастяване твърдят, че броят на желаещите да нарушат навика значително се е увеличил. Преди приемането на закона Русия беше на първо място по брой пушачи. Днес, представянето ни е бавно, но намалява.

глоби

Като се има предвид, че днес вече има много места, където е забранено пушенето в Русия, размерът на глобите не е изненадващ. Само в Москва са издадени над 70 хил. Разписки, свързани с нарушението на закона.

Глобата, дължаща се на тютюнопушенето на грешното място, е 500-3000 рубли. Това се отнася за физически лица. Собствениците на предприятия за кетъринг ще имат много по-трудно - ако законът е нарушен в техните заведения, ще струва 30-40 хиляди на собственика. Юридическите лица ще бъдат принудени да дадат до 90 хиляди.

Плюсове и минуси

Руснаците от законите от последните години, най-силно впечатлени от това, както се вижда от анкетата.

Според проучвания повечето ресторантьори са против този регулаторен документ, защото смятат, че пушачите предпочитат да не ходят в институция, в която не могат да се чувстват свободни. Тъй като на места, където е забранено пушенето, не могат да бъдат оборудвани специални помещения, 82% от пушачите смятат този закон за дискриминационен.

Въпреки това властите твърдят, че не трябва да се правят отстъпки: нито пушенето, нито намаляването на броя на затворените места за употреба на тютюн. Беше отбелязано, че в страни, където такъв закон е в сила повече от една година, броят на посетителите в ресторантите и баровете се връща към обичайното число след кратък период на намаление. Освен това сега семействата с деца отиват на такива места, тъй като няма риск от пушене.

Противниците на закона са уверени, че няма да бъде популярен в Русия, че след известно време всичко ще се върне към нормалното.

изглед

Журналистите, които са дали време да проучат този проблем, са уверени, че в нашата страна този закон излъга и двете страни. Пушачите не могат да си позволят да използват места, където е забранено пушенето в Русия. Списъкът им също е разочароващ за непушачите, тъй като в действителност е доста трудно да се проследи прилагането на този закон.

Оказва се, че пушачите продължават да използват обществени места, за да задоволят желанието си за тютюн. В същото време непушачите, които се надяват да получат достъп до чист въздух, където имат право на това, не могат да упражняват тези права. Хората все още пушат на спирки на обществения транспорт, в заведения за обществено хранене, по улиците. И докато се разгледа адекватният подход към пушачите, тези, които са от другата страна на барикадите, ще бъдат първите, които ще страдат.

Експертите все още вярват, че дори с цялата си лоялност към пушачите, повечето здрави хора са против увеличаването на броя им. Въпреки това, те пушат на обществени места, нарушават правата на непушачите. Следователно, ако в една стая, пълна с пушачи, има само един човек, който не е пушач, употребата на тютюн става нарушение не само на правата на други хора, но и на закона.

arrow