Трафични сигнали. Правила на пътя

Anonim

Едно от основните средства за контрол на движението е светофарите. Автомобилите, преминаващи през регулируема пресечка, трябва да управляват изключително в съответствие с указанията, дадени от тези оптични устройства. Подобно регулиране на трафика намалява възможността от злополука.

Трафичните сигнали са средство за организиране на трафика. В изключителни случаи, а именно, когато устройството работи в режим на свободна практика, контролерът отговаря за координирането на движението на превозните средства.

Светофори

За първи път в Лондон е инсталиран светофар (семафор) и е включен ръчно. Времето, както се казва, не стои неподвижно. Всичко се обновява, развива и светофарите. Днес сме свикнали да го виждаме като устройство, инсталирано на пътя. Трафик сигналите - червено, жълто и зелено, са познати на всички.

Най-познат е уличният светофар (снимка по-горе); Не само водачите се ръководят от неговите сигнали, но и пешеходците. Но освен такива средства за организиране на движението има и други видове, които се използват на железопътни прелези, реки и т.н.

видове

Светофарите са разделени на следните типове:

  • Street.

- автомобилни (кръгли);

- стрелка;

- с мигаща червена светлина;

- инсталирани на железопътни прелези;

- обратими;

- адаптирани за пешеходци, велосипедисти, пътни превозни средства;

- трамвай.

  • ЖП.
  • River.
  • За моторни спортове.

Светофор за улични превозни средства - кръгъл

Всеки от нас в детството беше научен да се движи по сигнали. Техният най-често срещан източник е трицветният кръгъл светофар, който украсява регулируема пресечка и регулира движението на превозните средства и пешеходците.

Какви сигнали дава светофарът на участниците в движението?

  • Red. Забранява се да започнете преминаването / преминаването на пресечката. Мигаща светлина от даден цвят има същото значение.
  • Жълто мигане - разрешено движение. Въпреки това, той предупреждава за опасност на пресечката. Тя може също така да информира участниците в движението, че светофарът не работи. Ако на кръстовището има контролер за движение, тогава пътуването се извършва според инструкциите му.
  • Жълт. Светофарът съобщава, че движението е забранено и информира за предстоящата промяна на цвета.
  • Грийн. Да се ​​преместим.
  • Мига зелено. Не забранява движението. Информира, че забраната ще се включи скоро.

При някои светофари се инсталира цифров дисплей за по-точна информация.

Еднократната светкавица от два цвята (червено и жълто) казва на шофьорите на коли, пешеходци и други участници в движението да забранят преминаването / преминаването, а също и това, че зеленото скоро ще се включи.

Светофари с допълнителни раздели и стрелки

Тези устройства се инсталират на по-натоварени кръстовища. Трафичните сигнали имат формата на стрели в познатите ни цветове: червено, жълто или зелено и са надарени със същото значение като кръглите. Разликата е в посочената посока. Заслужава да се отбележи, че стрелката, която ви позволява да завиете наляво, ви позволява да направите обратен завой (освен когато последният е забранен от допълнително инсталирания трафик знак).

Над всяка ивица е разположен кръгъл светофар, върху лещите, на които са показани стрелките. Тя улеснява ориентацията на водача на пътя, показвайки къде можете да отидете след запалването на сигнала за включване. И те са подобни на стойностите на обичайния кръг.

Светофарът с допълнителни секции има още една клетка със стрелка, посочваща посоката. Това означава, че движението в определена посока е позволено само когато този сигнал е зелен. Има и друга ситуация: в същото време допълнителният участък и червеният сигнал за блокиране светват в зелено. Това означава, че е позволено да започне движение в посочената от стрелката посока само след като превозните средства, преминаващи през пресечната точка от други посоки, са пропуснати.

С допълнителна секция, по-долу е показан светофар (снимка).

За по-добра ориентация и изключване на грешно въртене, върху основната зелена леща е изобразена черна контурна стрелка. Дори и в тъмното, когато допълнителната секция, изключена на светофара, просто не може да бъде забелязана, водачите на превозни средства ще знаят за неговото присъствие.

Правила за движение по пътищата: заден ход на светофарите

В някои части на магистралата в определени моменти се събират огромни задръствания. За да се ускори движението и да не се създават много часове задръствания, по пътищата се въвеждат коридори с обратно движение, т.е. смяна на посоката в зависимост от светофарния сигнал. Всяка лента има своя собствена, съгласно правилата за движение.

Светофорът има три секции. В първия червен знак "X". Във втората част е жълтата стрелка, а в третата - зелената. Съответно, червеният сигнал - забранява движението, зелено - позволява, и жълто предупреждава. Във втората част посоката на стрелката може да се промени надясно или наляво и да укаже къде да се преструктурира, след като сигналът за активиране светне. Когато задните светлини са изключени, трафикът по лентите е забранен.

Светофори за пешеходци и велосипедисти

Това означава организиране на движението само в два цвята - червено и зелено. Обективът показва силует на пешеходец или велосипедист. Зеленото позволява движение, червено - забранява.

За организиране на преминаването на велосипедистите понякога се използват светофари с кръгли сигнали, под които се монтира информационна табела. Той има следния вид - бял фон, върху който е изобразен велосипед в черно.

За да привлекат вниманието, както и за слепите пешеходци, светофарите са оборудвани със звуков сигнал. Тя се подава, когато светне зелена светлина, което позволява преминаването на прохода.

Технически средства за регулиране на движението на трамваите

За моторни превозни средства, за които е предоставена отделна лента, може да се инсталира специален светофар. Има четири кръгли лещи от един и същи цвят - бяло-лунна. Тези сигнали се намират под формата на буквата "Т".

Ориентирана по такъв светофар е съвсем проста. Има три лещи в един ред, а четвъртият - надолу. Движението на трамваите е разрешено, когато светят два сигнала едновременно. Така, за преминаването директно, долната леща трябва да бъде включена и в горния ред на централната. Комбинацията от двата сигнала информира водача, че шофирането е пряко разрешено. Когато долният обектив е включен и десният / левият горен трамвай може да се завърти в подходящата посока. Пътуването е забранено във всички посоки, когато трите светлини са включени на светофара. Тази комбинация е един вид изискване за спиране.

Този светофар е длъжен да използва водачите на пътни превозни средства, на които е предоставена определена лента. У нас най-често трамваи. Въпреки това, други участници в движението трябва да вземат под внимание светофара с обективи за бяла и лунна светлина. Наистина, при едновременно поставяне на сигнал за различни светофари, релсовите превозни средства имат приоритет.

Кръгли бяло-лунни мигащи светлини се монтират преди железопътните прелези. Включените лещи ви позволяват да пътувате през пътеките. В сравнение с обичайния кръгъл светофар за нас, този сигнал е подобен на зеления, което позволява движение.

Ако лещата не мига бяла-луна, и обратно - светва в червено, тогава преминаването на железопътните линии е разрешено при липса на железопътен транспорт. В тази ситуация не трябва да бързате. По-добре е бавно да оцени ситуацията на пресичането. Не забравяйте, че много железопътни линии са с ляво движение.

глоби

Най-честата грешка на водача е преминаването към сигнала за забрана на светофара. За първи път портфейлът ви ще загуби хиляда рубли за пробив.

Ако шофирате по червено втори път, плащането ще бъде много по-високо: пет хиляди рубли в държавната хазна или лишаване от шофьорска книжка до шест месеца.

Трябва да се отбележи, че глобата се издава не само за преминаването към червената светлина, но и на жълтата, както и на тяхната комбинация.

Бележка за начинаещи шофьори

Внимателно преценете ситуацията на пътя. По-добре е да забавите малко, отколкото да бързате и да станете инициатор на пътнотранспортно произшествие.

Опитайте се да не изгубите от погледа си единична марка или надпис. В крайна сметка, първоначално неправилно заета позиция на пътното платно няма да ви позволи да направите планирана маневра.

Без съмнение всеки ползвател на пътя (независимо дали е водач или пешеходец) е длъжен да познава правилата за движение и да се движи в съответствие с тях.

arrow