Къде да получите сертификат за пребиваване. Поетапни инструкции за поръчване на документ

Anonim

Къде да получите сертификат за пребиваване? Какъв документ е това? За да разберем тези въпроси, трябва да продължим. Всеки съвременен гражданин може да се сблъска с изследваната хартия. Например при записване в училище или по време на съдебни спорове. Какви документи потвърждават мястото на пребиваване? Посочените по-долу инструкции ще покрият изцяло темата, която се изучава.

Какво е необходимо

Удостоверение за пребиваване на дете или възрастен - документ, който се изисква при различни обстоятелства. Необходимо е потвърждение за регистрация, когато:

 • получаване на обезщетения;
 • регистрация в клиниката;
 • записване в училищни и предучилищни учебни заведения;
 • съдебни спорове.

Това не са всички обстоятелства, при които е необходимо да се посочи мястото на пребиваване. Предложените ситуации в реалния живот са доста често срещани.

Документи за потвърждение

Къде да получите сертификат за пребиваване? Като начало ще се опитаме да разберем за кои документи говорим.

Работата е там, че можете да потвърдите регистрацията си:

 • използване на паспорт;
 • архивна справка;
 • хартия, потвърждаваща състава на семейството;
 • доказателства за установената форма.

На практика се изисква копие от паспорта на гражданите, както и отделен сертификат от мястото на пребиваване. Това е нормално.

Къде да разберем

Къде да получите сертификат за пребиваване? Не е трудно да се предположи, че всичко зависи от обстоятелствата. Например, ако трябва да направите копие от регистрацията от паспорта си, няма нужда да отидете никъде. Цялата информация трябва да бъде предварително записана в гражданска карта.

В други случаи изследваната хартия се издава в:

 • многофункционални центрове;
 • миграционни услуги;
 • паспортна служба;
 • услуги за един прозорец;
 • управляващи дружества;
 • паспортни и визови центрове.

В допълнение, можете да поръчате изследването хартия на уебсайта "Gosuslugi" или чрез услуги на трети страни. Последната употреба не се препоръчва. Това се дължи на факта, че мрежата е пълна с измамници.

Поръчка стъпка по стъпка

Открихме къде да получим сертификат от мястото на пребиваване. И как точно го правят? Тази задача не е толкова трудна.

Всички извадки, изброени по-рано (с изключение на копия на съответните страници на паспорта), се изготвят на същите принципи. Ще трябва да действате по следния начин:

 1. Подгответе специален комплект документи и документи, списък на които ще разгледаме по-късно.
 2. Подайте заявление за получаване на сертификат, потвърждаващ регистрацията.
 3. Контакт с искане до един от тези органи.
 4. Вземете готовата хартиена форма.

В действителност нещата не са толкова трудни, колкото изглеждат. Не е необходимо да плащате за производството на изброените документи. Това е важно да се помни.

"Gosuslugi" и Help

Някои хора се чудят как да действат чрез Gosuslugi. За да получите документа, който ни интересува, човек трябва да се регистрира предварително на този сайт.

Освен това се предлага приблизителен алгоритъм:

 1. Влезте в gosuslugi.ru.
 2. В раздела "Обществени услуги" чрез търсенето въведете името на желания сертификат.
 3. Изберете подходящата опция и кликнете върху „Получаване на услугата“.
 4. Попълнете формуляра за заявка, следвайки инструкциите на екрана.
 5. Изберете удобно място, за да получите екстракт.
 6. Изпратете заявката, като кликнете върху съответния бутон.

Случаят е завършен. Остава само да изчакате предупреждението за готовността на документа и след това да го вземете в избраната организация. Трябва да имате лична карта с вас.

Формуляр 9 (състав на семейството)

Няколко думи за това как изглежда примерният сертификат за пребиваване. Има много възможности. Това се дължи на факта, че има много форми на изследваните статии.

Да започнем с най-често срещаната опция - с форма 9. Това е така нареченият сертификат за състава на семейството. Документът е писмена информация за заявителя, за неговото място на пребиваване, както и за всички граждани, регистрирани на територията на жилище. Той също така показва степента на родство с човек.

Архивен екстракт

Следващият документ, който се счита за удостоверение от мястото на пребиваване (можете да го получите, следвайки горните инструкции) - това е формуляр 12. Той се нарича архивен сертификат.

В тази статия е написана не само информация за кандидата, но и информация за всички регистрирани лица за един или друг период от време. Формуляр 9 от своя страна отразява данните само за периода на владение на конкретен собственик. А архивните справки не вземат предвид този фактор.

доказателства

Има и друг образец на удостоверение за пребиваване. Това е формуляр 8 или удостоверение за регистрация. Подобна документация се издава:

 • непълнолетни (под 14 години);
 • граждани с разрешение за временно пребиваване.

Тези документи съдържат информация за регистриращия орган (както в предишните случаи), адреса на мястото на регистрация и информация за конкретно лице. Повече доказателства не съдържат нищо.

резултати

Така успяхме да се запознаем с процедурата за искане на съответните документи.

В реалния живот получаването на сертификати с разрешение за пребиваване отнема от няколко минути до 2-3 дни. Обикновено е достатъчно да се подаде молба към съответната паспортна служба или към управляващото дружество. И след няколко минути, извлечение от мястото на пребиваване ще бъде готово.

arrow