Декодиране на баркодове: страна на произход. Първи цифри на баркода

Anonim

Баркод на държавата на производителя (баркод, английски баркод) - снимка с черно-бели редуващи се ивици. Ширината и дължината са различни. Отпечатани отдолу номера. Всеки има свой смисъл. След като ги прочетете, можете да намерите важна информация за продукта. Изработени са кодове за опростено осчетоводяване на всички продукти в складове и магазини. Скенерът предлага код. Прочетената информация отива на компютъра. На всички храни, домакински уреди, книги, дрехи, обувки, отпечатани баркодове. Издава се въз основа на всички характеристики на продукта и неговото качество.

От историята на баркода

Американски студенти от Филаделфия, Норман Джоузеф Уудланд и Бернард Силвър, през 1948 г. разработиха устройство, което чете данни за продуктите. Те успяха да получат патент за развитието едва през октомври 1952 година. През 1974 г. дъвката става първият продукт, върху който е тестван баркодът. На производителите са необходими по-малко от година, за да придобият уникалния си код.

Използването на баркодовете на страните производителки дава възможност за:

 • търговски организации за намаляване на времето за обслужване на клиенти;
 • за купувачите - бързо да плащат за покупки;
 • служители на предприятията - за ускоряване на процеса на инвентаризация.

Баркодове и техните типове

През 1977 г. беше създадена европейската система за кодиране (European Article Numbering - EAN). Занимава се с възлагане на баркодове. Съгласно стандарта EAN-13, баркодовете на страните - производители съдържат 13 цифри. Те кодираха информация за производителя. Ако продуктът има малки размери, се използва осемцифров код - EAN-8.

Информацията се кодира по два начина: двуизмерни и линейни.

Двумерно - четене хоризонтално и вертикално. Те съдържат много информация.

Линейно - четене отляво надясно. Маркирането се чете от евтини скенери, които използват магазини и аптеки.

Защо трябва да знаете информация за страната на произход?

Ако смятате, че информацията, съдържаща се в баркодовете на страните производителки, е необходима само на работниците в търговията, тогава грешите.

Когато купувате лекарства, храна, козметика или домакински химикали, трябва да защитите себе си и близките си от фалшификати и безскрупулни производители. Познаването на страната на произход също е необходимо при закупуването на скъп ексклузивен артикул. Но трябва да осъзнаете, че наличието на баркод не влияе на качеството на стоките. Но това не винаги съвпада с страната на изпълнителя. Но това не означава, че продуктите са били фалшифицирани.

Причини за несъответствия:

 1. Регистрационният и производствен код са издадени в друга страна.
 2. Продуктът е създал дъщерно дружество.
 3. Продукти и лицензи, получени в различни страни.
 4. Основателите на производството са предприятия от няколко държави.

Дешифриране на баркодовете на страните производителки

EAN-13:

 1. 2-3 първи цифри - баркод - код на държавата (не държавата на произход).
 2. 4-5 цифри - код на производителя.
 3. 4-5 цифри - код на продукта.
 4. Последният е контролната цифра.
 5. > - продуктът е сертифициран.

EAN-8:

 1. Първата, втората, третата цифра са кодът на различните страни.
 2. Осмата цифра е контрола.

Код на артикула

В рамките на своята производствена организация на всеки продукт се дава уникален код. На тези цифри кодирана е необходимата информация за определяне на продуктите:

 • първата цифра е името на продукта;
 • втора цифра - свойства;
 • третата цифра - размери, тегло;
 • четвъртият е съставът;
 • петата цифра е цвят (не винаги е посочен).

Реални продукти или фалшиви продукти

На касата скенерът декодира баркода на страната на произход и друга информация и след това го показва на екрана на монитора. Нищо не виждате. За да сте сигурни, че продуктът, който купувате, е оригинален, трябва да научите как да извършвате малки математически операции. Нека ги анализираме стъпка по стъпка.

Да кажем, че баркодът на пакета е 4620000632177

 1. Правим добавяне на четни числа: 6 + 0 + 0 + 6 + 2 + 7 = 21.
 2. Полученото число се умножава по 3: 21x3 = 63.
 3. Прави се добавяне на нечетни числа (без последното): 4 + 2 + 0 + 0 + 3 + 1 = 10.
 4. Добавяме отговори от 2 и 3 точки: 63 + 10 = 73.
 5. Десетки премахване: получаваме 3.
 6. Направете изваждане на 10 отговора от параграф 5: 10-3 = 7.

Оцененият брой съвпада с контрола, което означава, че продуктът не е фалшифициран.

Ако цифрите не съвпадат - това означава, че продуктът е бил освободен от безскрупулен производител, който нарушава закона.

Как да се определи страната на производство чрез баркод?

Информацията може да бъде намерена в таблицата.

Страната на произход се определя със специална таблица. Трудно е да запомните всички данни. Можете да отпечатате таблицата и да я поставите в портфейла си.

Има мобилни приложения Barcode Scanner (за Android) или Qrafter (за iPhone / iPad), които бързо ще ви помогнат да дешифрирате баркода на страните на произход.

Работата с тях е лесна. Инсталирайте програмата, отворете, насочете камерата към баркод. След това следвайте връзката, за да отидете в Google и да намерите цялата необходима информация.

GEPIR (Global Electronic Party Information Registry) е интернет ресурс, който идентифицира продукт. За да получите цялата информация за контакт с производителя, трябва да въведете продуктовия баркод. Повече от един милион стокови производители от всички страни предлагат достъп до своите данни.

Руски баркодове

В Руската федерация използването на баркодове се извършва от 1990 г. насам. В момента във всички големи градове супермаркетите разполагат с устройства за четене. В Русия системата EAN 13 се използва в търговията на дребно, а на вносните продукти се възлага и бар код, ако производителят е регистриран в Русия.

На руски баркодове номерата следват последователно 4 6 0. Кодовете с номера от 460 до 469 са запазени за страната.

Как изглежда един баркод на продукти?

Прилага се чрез типографски метод на етапа на опаковане. Понякога се използват лепилни етикети. Има магазини, които използват тяхното етикетиране, което намалява възможността да разберете истинския производител на продукти. Баркодът се отпечатва върху опаковката отзад в долния десен ъгъл. Разстоянието от ръба - 20 мм. Разположено е на страничната стена.

arrow