Детски противогаз: характеристики, видове, описание и ревюта

Anonim

Газовите маски са средство за защита на дихателните органи, кожата на лицето и очите от проникването на вещества, вредни за човешкото здраве. Защитно оборудване, предназначено за използване от възрастни и деца. В момента произвежда огромен брой сортове. В тази статия се разглежда детската противогаз, нейните видове, описание, ревюта за нея.

Обща информация

Изобретяването на противогаза има история, свързана с германските войски. През Първата световна война те разработиха нова тактика, която се наричаше газова атака. Нейната цел е да убива хората бавно. Площта, засегната от газ, беше огромна, мъжът, който умираше, изпитваше силна болка, изминаха само две седмици от първото газова атака, но вече се появиха средствата за защита от вредни вещества във въздуха.

Века по-късно химическото оръжие става популярно средство за масово унищожаване на хората. Но производството на предпазни средства, като противогазовите маски за деца и възрастни, напредна. Тяхното развитие е активно ангажирано в отделите на всички страни по света, които имат военни и граждански цели.

Как да използвате противогаз?

Ако е необходимо, цялото гражданско население получава филтриращи материали: филтриране на противогази за деца от училищна възраст, малки деца и възрастни. Устройството трябва да се носи в специална чанта, бутоните на която трябва да се разкопчат. Поставете противогаз върху корема. Преди да го поставите, препоръчително е да прочетете инструкциите. Трябва да действаме както следва:

 • Взима се дълбоко дъх.
 • Дишането се забавя за няколко секунди.
 • Очите се затварят.
 • Левият противогаз идва от чантата.
 • От кутията на филтъра се сваля капачката.
 • Всички пръсти (с изключение на големите) на двете ръце са поставени в маската.
 • Долната част на маската се поставя върху областта на брадичката.
 • Направен е издишване.
 • С рязко движение маската на противогаза се разтяга по лицето отдолу нагоре. Всички гънки веднага се изправиха.
 • Очите отворени.
 • Така че торбата не пречи на свободното движение, тя трябва да бъде преместена настрани.

Ако човек дълго време носи противогаз, състоянието му трябва да се следи. Грижа за устройството се състои от почистване и избърсване на маска за очила. Ако валидната употреба на филтърната кутия е изтекла, тя се заменя.

Детски противогази

Тези устройства са предназначени да предпазват дихателната система на децата от излагане на токсични смеси във въздуха. Детският противогаз се предлага в различни модификации. Има и аксесоари за бебета. Те са конструкции, изработени от гумени камери с метална рамка. В тях бебето е поставено изцяло. В камерата се инжектира пречистен въздух с мех.

Детска защитна камера KZD-6

Неговата цел е да предпази бебетата от излагане на въздух, съдържащ отровни вещества. Комплектът включва нос, който предпазва детето от излагане на слънчеви лъчи, валежи, студен вятър, картонена кутия и найлонова торбичка. Основният елемент на камерата е черупката, за производството на която е използвана гумирана тъкан. За нейното закрепване се използва сгъваема метална рамка с палет. Заедно те образуват детско креватче за бебето.

Корпусът има отвори, през които пречистеният въздух влиза в камерата. Гледане на детето с помощта на прозорци. Поставете го в камерата през херметически затворен отвор. Бебето може да остане в него непрекъснато за не повече от 6 часа.

Проектиране на лични предпазни средства

Детският противогаз е предназначен да предпазва очите, кожата на лицето и дихателните органи на децата от вредни смеси във въздуха, ако е необходимо. Това могат да бъдат токсични химикали, биологични аерозоли, радиоактивен прах. Детската противогаз PDF-2D с тегло 750 грама е предназначена за деца от предучилищна възраст над година и половина. Обратната връзка за това лично защитно оборудване е положителна. При наличието на пълна годност на апарата, децата могат лесно да се справят с носенето му, както е показано от тренировъчни упражнения.

За ученици, противогази са предназначени за деца PDF-Ш. Теглото им е 850 грама. Конструкцията на кутията за абсорбиране и филтриране на въздуха в двата типа апарати е проектирана така, че въздушното съпротивление тук е по-малко, отколкото при конвенционалните цивилни газови маски. Основните части на детската противогаз за малки деца (FDP-2D) и ученици (FDP-Sh) : маска за лице и кутия за абсорбиране и филтриране на постъпващия въздух. Съставът на предната част (маска) включва следните елементи:

 • Маска за тяло
 • Очила с плоско кръгло стъкло.
 • Възел клапани за вдишване и издишване.
 • Свързващата тръба, с нейната помощ, свързва филтър-абсорбиращата кутия с маската.
 • Филми, поради които чашите не се замъгляват.

Характеристика на лицето на противогаз е, че когато се облича, ушите остават отворени. Произвежда се 1 и 2 растеж. Кутията за абсорбиране и филтриране на въздуха е във формата на цилиндър, извън който има резбовано гърло. С негова помощ кутията се присъединява към маската. За производството на корпуса на филтър-абсорбиращото устройство се използват метални или полимерни материали. Кутията има абсорбиращ слой (смес) и филтър.

Как да изберем противогаз за детето?

Деца от една година и половина и ученици ще вземат газов филтър за деца, а възрастните трябва да коригират частта на лицето. Момчетата от гимназията могат да направят това сами. За да направите това, измерете височината на лицето - това е разстоянието между две точки: най-голямата вдлъбнатина на носа и средата на долната част на брадичката. За измерване на лицето се използва дебеломер, който може да бъде направен независимо от линийка и парчета от шперплат или картон.

Ако височината на лицето е 103 милиметра или повече, а вертикалното покритие е 620 или по-малко (точките на затворената измервателна линия трябва да лежат върху короната на главата, бузите и брадичката), то на това дете се дава маска MD-3 от четвърта височина. Маска, съответстваща на размера на детето, приляга плътно към лицето и не се измества при завъртане на главата.

Какво трябва да направя по време на обучението с газ?

Деца от предучилищна и начална училищна възраст получават устройства, които вече са тествани за годност. Момчетата от старшите класове преди провеждането на събитието сами проверяват противогаз, който се носи в чанта с две отделения. В една кутия се поставя за абсорбция и филтрация на въздуха, а в другата - маска за лице. Проверява се, както следва:

 • Първо трябва да премахнете защитата от торбата.
 • След това визуално проверете за работоспособност на маската, стъклени стъкла, панделки, мобилни катарами.
 • Освен това се проверява кутия с клапани: вдишване и издишване и предпазен екран. Тяхното присъствие се проверява, ако всичко е на място, тогава държавата.
 • При проверка на свързващата тръба се проверява състоянието му. Не трябва да има пропуски и пробиви. В добро състояние тя плътно се присъединява към маската.
 • Разглежда кутията за газ. Ако е ръждясал, в него има дупки, вдлъбнатини, трябва да бъде заменен, може да е дефектен. Долната част на кутията има дупка. От него трябва да премахнете корка от каучука.
 • При проверка на газовата торба се обръща внимание на това, че целостта на нейната повърхност не е счупена и всички скрепителни елементи, ремъци, дървени вложки, лентови ленти, кутии с филми, които не се замъгляват, когато човек диша, или молив.

След провеждане на външен преглед, противогазът се сглобява и проверява за плътност, за който се поставя маската, газовата кутия се отстранява от торбичката, отворът й се затваря със запушалка и се взима дълбоко дъх. Газ маска се счита за подходящ, ако под маската не попадне въздух.

Забраняващи действия при носене на противогаз

Никога не трябва да правите апарат за понижаване на налягането. Това може да доведе до факта, че нефилтрираната смес от въздушни маси ще попадне вътре в противогаз, тогава носенето й няма никакъв смисъл. Когато поставяте предпазно устройство, очевидно трябва да знаете, че поради трудността на подаването на въздух може да възникне леко задушаване, особено за хора с респираторни проблеми.

arrow