Руската обществена инициатива: история на развитието

Anonim

Проблемите не винаги са разгадани от властите. За да се реши един високопрофилен случай, е необходима намесата на обикновените хора. Но как да дойдем при него? С развитието на интернет, консолидирането на обществото стана по-реално. Има много ресурси, чрез които обществото може да изразява мнения и да решава проблеми. Най-голямата инициативна платформа в Русия е ROI - руската обществена инициатива. Създаването и принципите на тази система ще бъдат разгледани в нашия материал.

Как функционира системата на общностната инициатива?

Дълго време руснаците използваха платформата Change.org, създадена от американците през 2007 година. Системата беше популярна, но нямаше особено влияние върху властите. Голям брой петиции бяха просто пренебрегнати. Беше решено да се създаде подобна платформа.

През 2012 г. министър-председателят Владимир Путин предложи създаването на интернет сайт за местно производство. Неговата цел ще бъде да разгледа граждански инициативи. Принципът на действие на такава система е много прост: една инициатива трябва да събере 100 хиляди подписи за разглеждане в Държавната дума.

Как да гласуваме за ROI?

Имаше добра причина за пренебрегване на петициите на Chang.org. Там се твърди, че е възможно да се мамят гласове. Можете да се регистрирате на американската платформа няколко пъти от различни сметки. В случай на възвръщаемост на инвестициите, всичко е малко по-различно. Вход в сайта е възможен само в паспорта. Ако руснаците имат сметка в портала Gosuslugi, тогава данните от там могат да бъдат транспортирани до IC.

Принципът на гласуване за инициативи на общността е съвсем прост. Сайтът има списък с оферти. За всеки от тях можете да гласувате "за" или "против". Ако инициативата придобие 35 000 гласа, тя автоматично се депозира в Държавната дума. Ако бъдат подадени 100 000 гласа, инициативата определено ще бъде разгледана.

Колко инициативи са подадени?

Не е толкова лесно да се преброи броят на общностните инициативи, подадени от 2012 г. насам. В началото на 2017 г. създателите на сайта обявиха 9, 5 хиляди петиции. От тях 8, 3 хил. Бяха федерални, а останалите регионални. 2 000 бяха в координация, останалите бяха изпратени в архива.

Повечето петиции идват от жители на Москва и Московска област. На второ място е северната столица - Санкт Петербург. След това идват Ростовската и Свердловската области, а зад тях - Пермската територия.

Известно е, че до 2017 г. само 14 проекта са успели да съберат необходимите 100 хил. Гласа и е изпълнена само една инициатива. За мнозина това е озадачаващо. Някои потребители твърдят, че правителството уверено избягва "неудобните" въпроси и понякога ги премахва изцяло от сайта. Така че първата петиция за получаване на необходимия брой гласове е инициативата на руския опозиционер и ръководителя на ФБК Алексей Навален. Политикът се застъпи за "свободата на интернет". Колкото и да е странно, именно тази обществена инициатива беше премахната от сайта. Фондацията за борба с корупцията подаде нова петиция, която също изчезна по неизвестен начин.

След това трябва да обмислите най-сензационните инициативи, които са били наблюдавани в системата на ИС.

Предприети инициативи

"Забрана на служители и служители на държавни компании да купуват автомобили на стойност повече от 1, 5 милиона рубли." Това беше първата инициатива за възвръщаемостта на инвестициите, която набра необходимите 100 хиляди гласа. Авторът на петицията е основател на ФБК Алексей Навален. Експертната група счита, че инициативата е нецелесъобразна и премахна петицията. Въпреки това, година по-късно правителството реагира. Длъжностните лица бяха ограничени при закупуването на автомобили на стойност над 2, 5 милиона рубли. Така системата на руската обществена инициатива първоначално се дискредитира. Много граждани отказаха да си взаимодействат с портала и се върнаха на Change.org. Но едва ли подобен ход имаше някакъв ефект.

През 2013 г. беше приета инициативата „Моят дом е моята крепост“. Авторите на петицията предлагат да се легализират всички действия за самозащита, които гражданите извършват в собствения им дом. Инициативата беше одобрена, но съответният закон не беше приет.

През 2014 г. Навален отново се появи. Той предложи наказание на служители за незаконно обогатяване, което би било в съответствие с член 20 от Конвенцията на ООН за корупцията. Членовете на Съвета на Федерацията отхвърлиха инициативата, наричайки нейното възможно прилагане "незаконно".

Единственият реализиран проект е предложението да се организира "зелен щит" около Москва. Авторите на проекта предложиха да се ограничи обезлесяването. Съответният закон беше приет през 2016 г.

Критиката на системата за възвръщаемост на инвестициите

Мнозина критикуват руския еквивалент на Change.org. Обществото припомни възможните фалшификации и технологични недостатъци и, накрая, нулева подкрепа за обществена инициатива. През петте години от съществуването на платформата почти никога не е бил реализиран проект. Нежеланието на властите да се борят с корупцията добавиха скандала към случващото се.

Развитието на обществената инициатива на регионално равнище изобщо не си струва да се споменава. Ако само 0.3% от федералните проекти достигнаха целта, какво може да се промени в регионите?

Възможно е да се оптимизира системата за възвръщаемост на инвестициите, но за това са необходими решителни действия. Първо, заслужава да се намали бариерата за минимален брой гласове. Второ, случаите на отхвърляне на големи проекти следва автоматично да се разглеждат от федералните съдилища с обща юрисдикция. И накрая, би било справедливо да се прехвърлят регионални проекти на вниманието на местните власти. Всяко такова действие би било чудесно, за да се съживи платформата, да стане по-достъпна и ефективна.

arrow