Скиптър и кълбо - значението на символизма

Anonim

Гмурна се назад векове, нека се опитаме да разберем какво означава скиптър и кълбо в руската история.

Скиптърът е фигурна пръчка. Беше изработена от сребро, слонова кост, злато, оградена с камъни и използвана хералдическа символика. В историята на Русия скиптърът е наследник на кралския щаб, който е символ на силата на великите князе и царе.

Говорейки за символите на монархическата власт, трябва да се спрете на държавата - златна топка с кръст и корона. Повърхността на сферата обикновено е украсена със скъпоценни камъни и символика. От старото руско слово "дарж", което означава "власт", произлиза това име. Скиптърът и силата на руските царе са най-старите символи на автократичната власт.

Суверенните топки, или суверенните ябълки - както се наричаха в Русия, също служеха като атрибути на властта на римските, германските и други императори.

Корони в Руската империя

Спирайки се на регалите на руските императори, си струва да се подчертаят короните на Руската империя. За коронации в царството те използвали шапката на Мономаха.

В Русия ритуалът на първата императорска коронация се провежда над съпругата на Петър Велики, Екатерина Алексеевна, която по-късно става Екатерина Първа. За Катрин I първата императорска корона в Русия беше специално изработена.

Шапка на Мономах - древна регалия

Споменаването на шапката на Мономаха се появява през XVI век. в "Приказка за князете Владимирски". Той говори за Константин Мономах, византийския император, който управлявал през единадесети век. Оттук и името. Най-вероятно Иван Калита е първият му собственик. Според наличните данни за историята на изкуството, шапката на Мономах е направена на изток през XIV век. Това е най-старата руска корона. Тя не била носена като ежедневна прическа, но била използвана, увенчала руските монарси от 1498 до 1682 година. Короната се състои от златни плочи с шарки. На върха на короната има кръст, инкрустиран със скъпоценни камъни. Капачката на Мономах е оградена с копринена кожа. Теглото на короната без кожа - 698 грама.

Така Капката на Мономаха, както и скиптъра и кълбото, е символ на Русия от предпетровските времена. Между другото, тя е кредитирана с лечебни свойства. Така че се смята, че тя е в състояние да се отърве от различни заболявания, особено от главоболие.

Скиптър и власт на цар Борис Годунов

Появата на такива понятия и обекти като скиптър и кълбо като символ на силата на руската държава, е свързана с царуването на Борис Годунов. Бяха подредени през 1599-1600 г. на майсторите в двора на Рудолф II. Производството се проведе в Егер (съвременния град Хаб). Бижутерите при създаването на комплект следваха традициите на Възраждането.

И въпреки че има легенда, според която скиптърът и кълбото са били изпратени през XI век. Княз Владимир Мономах, в действителност, те са били представени на цар Борис Велики посолството на император Рудолф II, който управлявал Свещената Римска империя. През 1604 г. те намират своето използване в състава на голямото му облекло.

Скиптъра на Мономах е направен от злато с детайли от емайл. Двадесет диаманта, голям смарагд, както и други скъпоценни камъни бяха използвани като бижута. Мощността има емайлиран инлей. Подробностите изобразяват сцени от времето на Давид. Страната е украсена с 37 големи перли, 58 диаманта, 89 рубини, както и изумруди и турмалини.

Корона - най-важната регалия на Михаил Федорович Романов

Цар „Михаил Романов“ притежаваше короната от „Голямото облекло“. Направен е през 1627 г. от дякон Ефим Телепнев. Той беше главният учител в оръжейната. Короната на короната се състои от две нива. В долната част на външната рамка е осемпътен диадема. Короната е оградена с копринена кожа със скъпоценни камъни. След 18-ти век, короната на “Големия облекло” става короната на “Астраханското царство”.

Изгубени регалии на Руската империя

Само някои регалии са оцелели и до днес. Намериха прилично място за живеене в московската оръжейница. Но много от тях са безвъзвратно загубени. Сред тях са “Голямата корона” на цар Федор I Иванович. Говорейки за това произведение на изкуството, е необходимо да се каже за неговата неизразима уникалност. Короната е направена в Истанбул в края на XVI век. Като дар, патриархът на Константинопол Йеремия II изпратил короната на цар Фьодор I Иванович, последният от династията на Рюрик. "Голямата корона" беше поставена от крале само на важни тържества. Около 1680 г. короната е била разглобена. Впоследствие неговите детайли бяха използвани за „диамантените шапки“ на Иван V и Петър I.

Корона, скиптър и кълбо на кралския герб

През 1604 г. в Лжедмитрия, на малкия си отпечатък, се появява изображение на три корони под орела. Този образ се появи за първи път и не продължи дълго. Но още през 1625 г. вместо кръст между главите на орела се появява трета корона. Този образ се появи под цар Михаил Федорович в малката държавна преса. Това е направено и през 1645 г. за сина му Алексей за Голямата държавна преса.

Силата и скиптъра на ръцете не беше до времето на Михаил Федорович. През 1667 г. се появява държавният печат на цар Алексей Михайлович с изображението на държавните регалии на властта. За първи път на 4 юни 1667 г. царят даде официално и ясно обяснение на символите, свързани с трите корони. Всяка от короните, изобразени на герба и печата, съответства на царствата - Сибир, Казан, Астрахан. Скиптърът и силата на Русия означава "автократ и владетел". И още през 1667 г., на 14 декември, се появява първият указ за герба.

Корона, скиптър и кълбо на герба на Русия

Векове по-късно, на 25 декември 2000 г., е приет конституционният закон “За държавния герб на Руската федерация”. Този държавен символ е представен от хералдически щит. Тя е четириъгълна, червена. Долните му ъгли са заоблени.

В центъра е златен орел с две глави, всяка от които е увенчана с малка корона и над тях се издига една голяма корона. Стойността на трите корони е олицетворение не само на суверенитета на цялата РС, но и на нейните части, т.е. на субектите. Също така на герба изобразен скиптър и кълбо. Снимките на регалии са поразителни в своята красота. В дясната лапа орел държи скиптър, а в ляво - кълбо.

Скиптърът и властта на Русия са символи на една държава и власт. Също така на гърдите на орела има изображение на сребърен ездач на кон. Човек убива с черно драконово копие. Разрешава се възпроизвеждането на герба на Руската федерация не само в цвят, но и в монофоничен. Ако е необходимо, тя може да бъде изобразена без гералдичен щит.

Авторът на най-често срещания образ на герба на Руската федерация е народният художник Евгений Ухналев.

arrow