Изискват ли се фирми да притежават търговски марки?

Anonim

Всички фирми трябва да имат търговски марки. Те подчертават стила и оригиналността. Техният имидж трябва да бъде такъв, че потребителите да могат да разпознават компанията сред конкурентите. Ако се направи правилно, покупателната способност на стоките значително се увеличава.

Какво е търговска марка на компанията?

Търговската марка на компанията е уникално лого, което идентифицира производител, който го използва в своята област на дейност. Съгласно закона, юридическо лице (LLC, OJSC, CJSC и др.) Или индивидуален предприемач има право на патент. Той трябва да е регистриран в патентното ведомство или адвокатска кантора.

Целият екип от специалисти работят върху търговски марки, защото това е много важна работа. Необходимо е не само да изберете красив фон и шрифт, но и да вземете предвид много други тънкости. Логото може да символизира широко поле на дейност и не винаги е лесно да се намери най-добрият вариант. Трябва да изглежда хармонично на билборд и да изглежда добре както в цвят, така и в черно и бяло.

Продукти с търговски марки

Марка продукт (марка) - набор от изображения, които причиняват на потребителите положителни асоциации и надеждност на производителя. Тя дава уникалност и стойност, благодарение на впечатленията, обслужването, имиджа.

Колкото и да е странно, наличието на марка може да направи повече пари. Например, сравнете McDonal's с всеки малко известен ресторант, който предлага бързо хранене. Клиентите от много години познават американската корпорация, така че им вярват. Дори ако ресторантът създаде идентични продукти, ще видим, че в една добре позната компания те са много по-високи.

Специалистите, работещи по търговските марки, ги разделят на три категории:

  • Словни знаци, състоящи се само от надписи. Например, Samsung, BMW, Reebok, Coca-Cola. Този вид е по-често срещан.
  • Изобразителни знаци, които се състоят от картина. Достатъчно е да видите логото на Microsoft или Addidas, тъй като компанията веднага се запомня.
  • Комбинирани чертежи. Те се състоят едновременно от надписи и изображения. Например, Билайн, Макдонал, Малборо.

Как да регистрирате търговска марка?

За да може никой да не използва търговски марки на други хора, те трябва да бъдат защитени от закона. За да направят това, те трябва да бъдат патентовани. Това може да стане в Роспатен (Федерална служба за интелектуална собственост). Самата организация е в Москва. Ако живеете в друг град, можете да влезете на неговия уебсайт. В раздела „Сътрудничество с регионите на Русия” има „Подкрепящи организации”. Там получават списък с институции, които могат да регистрират търговска марка. Обикновено това са университети или научни библиотеки.

Регистрацията на търговски марки е доста труден и продължителен процес. Ще се извършат три стъпки:

  1. Задайте възможност за регистриране на логото като търговска марка. Тази стъпка предполага неговото съответствие с всички изисквания.
  2. Предайте маркировката на базата данни (тя съдържа печати, регистрирани и регистрирани) за наличие на копия.
  3. Регистрация на търговски марки. Нормалната продължителност на тази процедура е от 1 до 1, 5 години.

arrow