"Въвеждане в грешка" - член на Наказателния кодекс на Руската федерация

Anonim

Погрешното представяне може да възникне по различни начини. Най-често това явление може да се наблюдава в сектора на услугите, така че потребителят трябва да знае как да защитава правата си и да наказва измамника. Въпреки факта, че такова престъпление не се счита за особено сериозно. Законът все още предвижда наказание. Тя може да бъде не само под формата на глоби. Помислете за най-често срещаните форми на невярно представяне. И също така разберете какво наказание може да последва.

Какво е подвеждащо?

Списъкът с възможните варианти за този вид измами може да бъде просто огромен. Затова си заслужава да се замислим само за основните моменти:

 1. Преброява се една от формите на престъпление. Поне веднъж всеки купувач е срещнал подобна ситуация. Продавачът може да даде по-малко смени или жонглиране на сметки, но в този случай е много важно да се докаже, че намерението на продавача е било добре обмислено и не случайно, в противен случай няма да се счита за престъпление.

 2. Тялото също се счита за измама, тъй като продавачът се опитва да заблуди купувача чрез неправилно претегляне на продукта.
 3. Погрешното представяне на потребителите може да възникне чрез промяна на характеристиките на продукта, например изпълнителят може да обещае едно нещо и в действителност да предостави напълно различни услуги.
 4. Скриване на факта на цената на стоката: договаря се една цена, а продажбата е на различна цена.

Често е много трудно да се докаже вината, тъй като е необходимо да се дадат истинските факти, че продавачът е действал, като взема предвид неговите интереси.

Подвеждащо разследване

Законът на Наказателния кодекс "Въвеждане в грешка" може да се прилага не само за продавачите. Измамата може да се отнася и за други граждани. Например, законът ясно предвижда санкции за онези, които се опитват да заблудят разследването и да я доведат по грешен път при решаването на престъпление. Трябва да кажа, че в този случай наказанието ще бъде много тежко и обичайното порицание няма да работи. Ако делото не е твърде сериозно, може да бъде наложена глоба в размер на 80 000 рубли.

В случай, че престъпник се опитва да прикрие особено тежко престъпление чрез измама, тогава тези лица могат да се изправят в затвора до пет години.

Каква е наказанието за измамниците?

Лошото представяне е престъпление, което е ясно изложено в правната рамка, така че това престъпление трябва да бъде сериозно наказано. Разбира се, наказанието ще зависи от това колко голяма е измамата. Например, ако се е появил комплект за купувач, тогава на продавача се налага глоба в размер на 3500 рубли, ако нарушението е извършено от длъжностно лице, тогава същата глоба се увеличава на 30 000 рубли.

Когато измамата се разпростира върху много граждани и ползите са огромни, не само се налагат глоби, но и други видове административни наказания, като правило, те могат да бъдат поправителен труд или лишаване от свобода за две години.

Как трябва да действа засегнатата страна?

Ако е имало измама, тогава трябва внимателно да прочетете Наказателния кодекс, подвеждащо трябва да бъдат наказани. Дори ако закупеният продукт се оказа висококачествен, но не на нивото, което купувачът е очаквал, тогава си струва да защитите правата си. Факт е, че такива действия могат да бъдат повторени и освен един законоустановен гражданин, други могат да бъдат измамени. Ако дадено лице е жертва на измама, той има право:

 1. Изискване от продавача да върне парите, които е изразходвал купувачът.
 2. Напишете отрицателен преглед в специална книга с оплаквания.
 3. Подайте иск пред директора на институцията.
 4. Напишете жалба до службата за защита на потребителите.
 5. За да предяви иск в съда, фактът на неверни данни ще се счита за спешен и най-вероятно измаменият гражданин ще компенсира щетите.

Преди да подаде жалба, потребителят сам трябва да разбере дали вина на продавача е в това, например, ако стоката е закъсняла, директорът е отговорен за това. Във всички останали случаи трябва да имате солидни доказателства за прокуратурата.

Как да се докаже измама продавач?

Статията „Невярно представяне” може да се прилага само когато има доказателства за такова престъпление. Например, ако продавачът е извършил измама, за да продаде продукт с лошо качество или да има своя собствена изгода, купувачът може да представи чек, свидетелски показания или гаранционна карта като доказателство, ако е предвидено. Ако беше закупен продукт, който не отговаря на стандартите, можете да го снимате и да покажете снимки на директора на магазина, като по принцип мениджърите се опитват да не поставят проблема на публично място и веднага да възстановят разходите за продукта или да заменят продукта с качество.

Ако институцията, която предоставя услугите, откаже да се срещне по средата, потребителят има пълното право да заведе дело. Съдът, като правило, внимателно разглежда случая и всички доказателства, след което, в повечето случаи, е на страната на потребителя и привлича ответника да плати обезщетение.

Как правата на потребителите са защитени от закона?

Ако статията „Въведена по погрешка” на Наказателния кодекс на Руската федерация е била приложена към потребителя, то той трябва да действа по следния начин:

 1. Трябва да се свържете с комисията, която се занимава със защитата на потребителите. Можете да намерите комитет в администрацията на региона, където живее измамен гражданин.
 2. Според закона, жалба може да бъде подадена с Rospotrebnadzor. Експертите ще разгледат и потвърдят или отхвърлят исканията на купувача.
 3. Можете да напишете писмо до службата, която да следи качеството на продуктите.
 4. Днес има синдикати и сдружения, в които потребителят може да напише жалба. Такива организации могат сериозно да повлияят на решението на въпроса за факта на подвеждащо и ще поискат ред.

Разбира се, ако такъв начин за решаване на проблема не работи, тогава трябва да потърсите помощ от съда.

Какво да направите, ако не можете да докажете правилността?

Ако всички потребителски искания бъдат пренебрегнати, трябва да се обърнете към съда. Заблуждаването е сериозно обвинение, делото ще бъде разгледано десет дни, след което, ако всички доказателства са били предоставени, процесът започва. Съдията ще вземе предвид не само всички факти, но и показанията на свидетели, които са били измамени по-рано, ще вземат предвид и обстоятелствата на това престъпление.

Препоръчително е да потърсите съвет от адвокат, който ще ви помогне правилно да подадете жалба до съда, както и помощ при изброяване на всички факти, доказващи вината.

Последни промени в кода

В последно време членът на Наказателния кодекс „Въвеждане в запад” е леко променен, затова днес се налага по-сериозно наказание за подобно престъпление. Тъй като изчисляването на купувача в малки количества практически не е наказвано преди това, сега измамата на купувача прави процеса невалиден, което означава, че всички изразходвани средства трябва автоматично да бъдат върнати на купувача.

Ако няма доказателства, че продавачът се е опитал да заблуди потребителя, тогава не би било възможно да се докаже вината, което означава, че той няма да бъде държан административно отговорен. Потребителят може да отиде по друг начин и да се обърне към управлението на магазина, тъй като е в интерес на администрацията да поддържа добрата репутация на неговото предприятие.

Потребителят, който е решил да заведе дело в съда, трябва да се консултира с адвокат и да му предостави всички доказателства, които са в неговите ръце. Специалистът ще ви помогне правилно да заведете дело в съда и да поискате прилично наказание за онези хора, които се опитват да печелят за сметка на другите. Важно е да се помни, че всички незаконни действия трябва да бъдат наказани. Само по този начин всички граждани могат да станат законосъобразни и да водят правилен живот, без да нараняват другите.

arrow