Флаг на Удмуртия. Република Удмуртия

Anonim

Сред националните републики, които съставляват Руската федерация, съществуват автономни формации, които имат древна история на техните местни, титулярни народи, но не са много дълга практика да използват свои собствени хералдически символи.

Ето защо, след вълната на национално самоопределение, възникнала след разпадането на СССР, в тях започва активен процес на герботворинг. Тя не се основава на принципите на класическата хералдика, а на национални и етно-исторически символи. Емблемата и знамето на Удмуртия е един от най-ясните примери за това явление.

Древните хора от Прикамье

За отдалечените си предци удмуртите имат племената, които съставляват специална общност за 2-3 хилядолетие преди Христа - фино-угорските народи, населявали обширни територии от предуралските и бреговете на Кама до Балтийско и Северна Скандинавия. От тях дойдоха и мордови, коми, карели, финландци, унгарци, естонци и онези, които се заселили на север - хантите и мансите. Историята на Удмуртия може да се пресметне от времето, когато е настъпил окончателният избор на удмуртския език от фино-угорската група. Това се е случило в периода от VII до XIII век, като различни наименования са били използвани за обозначаване на дадена националност: Ари, Арий, Отяк, Вотяк, Чуд Ватяк.

По времето на формирането на обединена Руска държава - 15-ти век, част от удмуртите живеели на територията на Великото московско княжество, а онези, които живеели на юг и на изток, били част от Казанското ханство. От 1552 г., след завладяването на Казан от армията на руския цар, започва историята на съществуването на всички удмурти като нация, която е част от една държава.

Автономна област, автономна република

До октомври 1917 г. удмуртите не са имали национално самоопределение, живеещи на територията на 4 окръга на Вятската провинция. На тяхно основание през 1920 г. се формира Вотски автономен регион - с него започва историята на Удмуртия като самостоятелна административна единица. По-късно, през 1932 г., е преименуван на Удмуртска автономна област.

От септември 1934 г. в рамките на РСФСР се формира автономната република Удмуртия. Според тогавашната практика, ролята на главния държавен символ на автономните републики, които са част от съюза, служи като модифициран герб на РСФСР. Така беше и с Удмуртската автономна съветска социалистическа република: надписът върху емблемата на "РСФСР" беше допълнен с текст от по-малки букви, които съставляваха името на републиката на руски и удмуртски език, и мотото на лентата, което се увиваше около ушите: удмуртски.

Нова история, нова символика

През ноември 1990 г. Република Удмуртия придоби национален суверенитет. Скоро Министерският съвет обяви конкурс за създаване на държавни символи, по време на който бяха разгледани около 40 варианта на герба на републиката. Авторите на проектите предлагат като основен символ голямо разнообразие от предмети, основани на природата на Удмуртския регион, неговата история и митология.

Предложен е образ на смърч - дърво, което винаги е играло важна роля в живота на удмуртите, в устната и приложна работа. В друг вариант флагът и гербът на Удмуртия съдържат изображение на патица - птица, която според древните легенди за удмуртите започва създаването на света.

Italmas

Едно от най-популярните е предложението да се използва изображението на Италмас на герба. Научното наименование на това цвете е европейската баня и е неофициалният символ на Удмуртия. Това се отразява в народните песни и приказките, и тази дума стана известна с едноименното стихотворение на класика на удмуртската литература Михаил Петров.

Във втория кръг на състезанието имаше предложение, в което златно-жълто цвете бе поставено на фона на щит, боядисан в цветовете на руската трикольор. Italmas не е одобрен. Един от аргументите е, че този вид лютиче се разраства не само в Удмуртия, но е широко разпространен в целия континент и не може да бъде свързан само с него.

Проект Юрий Лобанов

Един от претендентите за победата е проект, разработен от художника на издателството "Удмуртия" Й. Лобанов. Първата му версия съдържаше изображение на амулет във формата на стилизирана патица, копиран от археологически артефакт, намерен на територията на републиката. По време на дискусията беше предложено да се замени патицата с крилата си върху лебед с разгърнати - така се ражда централният образ, който съдържа знамето и емблемата на Удмуртия, одобрена през 1994 година.

Образът на „човек-птица“, който е станал централен в съвременната официална символика на Удмуртия, има древни корени, датиращи от далечното минало. Смята се, че хората се състоят от 77 рода, чиито имена запазват много от сегашните области на Удмуртия. Всеки от родовете имаше свой знак - символ от света на природата, стилизиран образ на отделен вид животни или птици. Тези мотиви са използвани в многобройни декорации на дрехи, бродерии, бижута и ритуални висулки, символизиращи единството на човека и природата, желанието за свобода, бягство и прераждане.

Избор на цвят

Вариантът с използването на цветовете на руското знаме в герба на републиката изглеждаше като препратка към съветската епоха, когато в атрибутите на автономията задължително се използват национални символи. Затова предложението на Ю. Лобанов да използва черни, бели и червени цветове за герба, както и за знамето - тези цветове под формата на три вертикални ивици с централния „червен Удмуртски кръст” се оказаха за предпочитане.

Трипътен флаг на Удмуртия е връзка с древните възгледи на удмуртите върху световния ред. Те представляват света, разделен от Бога на три нива: небе, земя и задгробния живот, в които управляват техните божества, които са в сложно и тясно взаимодействие.

Шудо Кизили - Лъки Звезда

Днешният герб и флагът на Удмуртия съдържат още един древен символ - слънчевия знак, който е бил използван в културите на много фино-угряни и дори днес се използва в тяхната хералдика. Октаграма - осем-посочената звезда или кръстът - присъства на държавните символи на Чувашия, Карелия, Мордовия. На латвийски, този знак се нарича "auseklis", и в Удмурт, "tolezo". В повечето страни това означава слънце, а в удмуртите е свързано с луната. Интерпретаторите на древната национална символика имат друго име - Шудо Кизили - щастлива звезда. Тя придобива значението на отделение, което охранява човека в момент, когато дневната светлина е излязла отвъд хоризонта.

По едно време имаше проблем с различни интерпретации на такъв символ. Когато излезе законът за борбата с пропагандата на фашизма, флагът на Удмуртия неочаквано бе атакуван. Снимката с него бе използвана като илюстрация, когато коментираха закона - някои ревностни изследователи видяха връзката на символа на ръцете на Удмуртия и нацистката свастика. Те сериозно считат забраната за тяхното използване за еднаква стойност.

Бяло, черно, червено

Официалният държавен флаг на Удмуртия има много изразителна цветова схема. По всички правила на класическата хералдика, той използва същите цветове като в герба. Червените, черните и белите са едни от най-често използваните в художественото и декоративно изкуство на народите от Каменския регион, по-специално в Удмуртската национална носия и имат ясно изразено символично значение.

Черно - цветът на здравината, стабилността. Това е цветът на земята, с който е свързан целият човешки живот - от раждането до смъртта. Червените удмурти, като руснаците, наричат ​​слънцето. Това е радост, празник, празник, победа, живот. Това е борба, кръв. "Тоди, югит дуне" - белият, светъл свят - така Удмуртите наричат ​​всичко, което обкръжава човек в живота. Белият цвят е универсалната космическа скала на Вселената, нейната чистота и нейната вечност.

Както каза съвременният удмуртски поет Владимир Владикин:

Има три големи вечни цвята:

Червено, черно, бяло.

Слънцето е червено

Земята е черна.

И всичко това е бяла светлина.

arrow