Забавяне на заплатата: как да се намери изход от ситуацията?

Anonim

Към днешна дата въпросът за това колко време може да се забави, не звучи толкова често. И не става въпрос дори за това, че работодателите са станали по-законосъобразни или добросъвестни. Съвсем наскоро повечето работници станаха добре запознати с въпросите на трудовото законодателство, където всички разпоредби за изплащане на заплатите са ясно описани. Въпреки това, ситуацията със закъснение


заплатите все още се срещат, така че ще обсъдим в тази статия какво трябва да се направи в такива случаи и къде да отидем.

Жалба до районната общинска инспекция по труда

Именно тази организация контролира спазването на закона по въпроси, свързани с навременното изплащане на заплатите. Ако не получавате заплата, можете да изпратите имейл до тази услуга или да използвате пощенски услуги. В същото време е важно правилно да се изготви жалба, ясно да се посочат всичките ви данни и да се опише подробно ситуацията.

Необходимо е не само да се пише, че заплатата е била забавена, но и да се приложат копия на някои документи, например трудов договор, лист за заплащане и т.н. Колкото повече документи са представени, потвърждаващи забавата за изплащане на заплатите, толкова повече шансове за постигане на желания резултат.

Жалба до местни прокурори

Ако има забавяне във вашата заплата и разбирате, че шефът дори няма да разреши този проблем, можете да се свържете с властите

прокуратурата.

Жалбата до тази организация се обработва по същия начин, както заявлението, подадено до инспекцията по труда. Трябва да опишете подробно цялата ситуация, като приложите към случая копия от документи, потвърждаващи факта на забавяне на заплатите. Просто не очаквайте незабавни резултати. Първо ще трябва да изчакате решението, а след това и рецептата, която ще бъде изпратена на вашето ръководство.

Отивате в съда

Трябва да се разбере, че двете предишни жалби могат да останат без отговор или работодателят няма да отговори на указанията на тези организации. И какво да правя след това? В края на краищата, забавянето на заплатата не е просто обикновен момент в живота на човек, с когото можете да живеете.

В този случай е по-добре да се обърнете към съда на мястото на регистрация на фирмата, която ви дължи пари. Всички съдебни разноски ще бъдат начислени на ответника, така че няма да понесете никакви щети.

В резултат на положителен резултат за вас се предвижда не само изплащане на самия дълг, но и компенсация за забавянето на заплатите. В този случай наказанието ще получи не само компанията, но и самия управител.

Познаването на закона и правилното прилагане на тези знания в практиката ще ви помогнат да разрешите такъв неприятен въпрос като заплатите на заплатите. Основното нещо е да не се мълчи и да не се страхува от лидерството. Във всеки случай, струва ли си работа в предприятие, в което с времето не плащат дължимо парично обезщетение за изпълнение на служебните си задължения?

arrow