Определяне на твърдостта на водата: ГОСТ, устройства, методи

Anonim

Определянето на твърдостта на водата в съвременния свят е предпоставка за осигуряване на работоспособността на цялото оборудване, работещо с него. Въпреки това не може да се каже, че такава течност е наистина вредна за хората. Като цяло трябва да бъде в умерени, защото твърде мека вода причинява не по-малко щети на здравето, отколкото твърда вода.

Концепцията за твърдост на водата

Винаги трябва да започвате от самото начало, така че да имате пълно разбиране на проблема. В нашия случай, преди да започнете да определяте твърдостта на водата, първо трябва да разберете какво е то. Според резултатите от изследването, проведено през 2011 г. в катедрата по химия и екология, Новгородски университет. Ярослав Мъдри, за естествената естествена твърдост на водата е абсолютно нормален. До появата на съвременните технологии този въпрос не представляваше никакъв интерес за никого, а от хиляди години хората го използваха спокойно във формата, в която съществува. Водата дава твърдост разтворени в нея соли на магнезий и калций. Самата концепция за коравина възниква от резултатите на чувствата на хората, тъй като, когато водата, наситена с тези соли и други елементи, взаимодейства със сапуна, пяната практически не се образува, което затруднява измиването или измиването.

Видове коравина

Преди да разберете какво пиете вода, трябва да имате предвид факта, че коравината не е еднородно количество. Има най-малко две основни разновидности:

 • Временно.
 • Постоянна.

Тези видове зависят от вида на разтворените соли, които винаги присъстват заедно във всяка твърда вода, съставляващи общата твърдост. Въпреки това те могат и трябва да бъдат разделени. Времевата ригидност пряко зависи от наличието на бикарбонатни и бикарбонатни аниони. Тяхната основна характеристика е разлагането по време на кипене. В резултат на разлагането, самата вода се получава директно, въглероден диоксид и калциев карбонат, който е практически неразтворим. Оказва се, че можете да се отървете от временната твърдост без никакви проблеми, като просто повишите температурата на водата до +100 градуса. Пример за това е всеки чайник. След продължителна употреба вътре в нея може да се намери утайка, която е резултат от описания по-горе процес на разлагане. И все пак това, което не се разлага по този начин, се отнася до постоянната коравина, за да се отървем от това без специално третиране е почти невъзможно.

Защо трябва да знаете твърдостта на водата

Това е необходимо, за да се разбере каква вода можете да пиете без страх, а също така, че всяко оборудване, което взаимодейства с вода, не се разпада. За човек твърде тежка вода е вредна. Но дори ако този параметър е на ниво, което е приемливо за нашето тяло, то все още не е подходящо за оборудване. Аквариуми, кафе, перални и съдомиялни машини, чайници, мултикурки и много други опции за оборудване изискват вода със строго определена твърдост. Обикновено филтрите от тип Geyser-3 помагат да се справят с това, но често такава мярка може дори да се счита за излишна. Преди да похарчите пари за тях, се препоръчва първо да тествате твърдостта на водата, защото е възможно тази цифра да е вече на нормално ниво.

Увреждания с твърда и мека вода

Както бе споменато по-горе, на първо място, увреждането на човек се причинява не от определен вид вода, а от пълна липса на равновесие в тялото.

Влияние на твърдата вода:

 • Лошото разтваряне на храната (свързано с катионите Са2 + и Mg2 +).
 • Кафе, чай и други подобни напитки вариха много зле.
 • При продължителна употреба може да се отпусне стомаха.
 • Твърдата вода може да причини камъни в бъбреците.
 • Тя подхранва тялото с елементите, от които се нуждае.
 • Подобрява състоянието на зъбите, намалява вероятността от кариес.
 • Твърдата вода е причината за разграждането на повечето видове оборудване.

Влияние на мека вода:

 • Показва шлаки, но в същото време измива полезни елементи (калий, магнезий и калций). В резултат на това костите стават по-крехки. Също така не най-добрият начин засяга сърдечно-съдовата система.
 • Той има отрицателен ефект върху хипофизарно-адреналиновата система.
 • То има лош ефект върху водно-солевия баланс на тялото.

По този начин определянето на твърдостта на водата не трябва да се прави, за да се отърве от нея, а за да се минимизира отрицателното въздействие и да се доведе използването на такава течност до баланса, който се изисква от тялото.

Правила за вземане на проби съгласно ГОСТ

Според ГОСТ, питейната вода трябва да бъде тествана за твърдост само в лабораторията, чрез титриметричен анализ. За да направите това, първо трябва да вземете проби, чийто обем трябва да бъде най-малко 400 кубични сантиметра (0, 4 литра). Като контейнер, в който ще се съхранява, може да се използва всеки контейнер, ако е направен от стъкло или полимерен материал. Много е важно да се извърши анализ не по-късно от 24 часа след вземането на пробата. В специални случаи, когато е необходимо да се увеличи този период, подкисляването на течността се извършва чрез добавяне на солна киселина. В това състояние може да се съхранява за около 1 месец.

Титриметричен (лабораторен) анализ

Сред всички методи за определяне на твърдостта на водата, този вариант заслужено се счита за най-надежден и сложен. Тя се основава на образуването на трилонови съединения заедно с алкалоземни елементи на йони. Индикаторът за минимална твърдост, който може да се определи с този метод, е 0, 1 ° F (норма 7 - 10 ° F). Като проба може да се използва обикновена вода от чешмата. Най-добрият изход в ситуация с подозрение за повишена ригидност е незабавното посещение в подходящата лаборатория, тъй като няма вътрешни методи, които да дават точни данни. Но за тях - по-долу.

Няма смисъл изцяло да описва целия процес, тъй като е невъзможно да се възпроизведе самостоятелно без необходимите умения и химически елементи и оборудване. Въпреки това има няколко основни принципа на реакцията, които продължават да съществуват във всяка ситуация и са присъщи на абсолютно всички възможности:

 • Винаги трябва да има начин да се определи еквивалентността на реакцията, която е основа за определяне на коравина.
 • Анализът се извършва много бързо.
 • Изискването за стехиометрия на процеса трябва да бъде изпълнено. Казано по-просто, това означава, че по време на реакцията не трябва да се образуват странични продукти.
 • От момента, в който реакцията започне, тя не може да бъде обърната или спряна.

Тест ленти

За да определите твърдостта на водата у дома, можете да използвате специални устройства, които няма да бъдат трудни за закупуване (те не са забранени и общодостъпни). Приличат на стандартни тест ленти. За да го използвате, достатъчно е да го потопите във вода, което изисква проверка за определен период от време, посочен в инструкциите. В резултат продуктът ще промени цвета си. Когато се използват такива ленти за определяне на твърдостта на водата, основният проблем е да се определи какъв е индикаторът за твърдост. За да направите това, трябва да сравните цвета на страницата и примерите с описанието на опаковката. За съжаление, не винаги е възможно веднага да се разбере какво точно показва устройството и дори в по-ясна ситуация, точността на данните оставя много да се желае. Като цяло, такива тест ленти са подходящи само за общо разбиране за това колко е твърда или мека вода.

Домашен анализ

Проверете водата от чешмата за твърдост също е възможно с помощта на наличните инструменти. Вярно е, че това е повече забавно преживяване за децата, отколкото тест за течности.

Необходимо е:

 • Буркан с капацитет 1 литър (или друг подобен капацитет).
 • Стъкло във формата на цилиндър.
 • Всички скали (най-удобни за използване на електронни).
 • Line.
 • Сапун за пране (72% или 60%).
 • Дестилирана вода.

За да проверите, е необходимо да вземете 1 грам сапун, да го нарежете и да го поставите в чаша. След това трябва да загреете дестилираната вода, но не довеждайте до кипене. Тя трябва да се излее в чашата, която вече е сапун. В резултат на това той трябва да се разтвори във вода. Следващата стъпка е да се излее повече вода. След това излейте обикновената вода от чешмата в бурканче и бавно излейте сапунената течност от чашата и разбъркайте (бавно). Ако се образува пяна, това е индикатор за коравина. За съжаление е практически невъзможно да се каже повече или по-малко точно какво е неговото ниво.

TDS анализ

Друга възможност за определяне на твърдостта на питейната вода - използвайте специално устройство - TDS-метър. По принцип, той е предназначен за определяне на електрическата проводимост на водата, която се влияе както директно от солите (които създават твърдост), така и от много други елементи, които не осигуряват необходимото ниво на точност. Нещо повече, показанията на инструмента от обикновен човек, който не може да ги чете, няма да разберат и най-вероятно ще се объркат. Нека се опитаме да опростим задачата. Преобладаващото мнозинство от тези устройства използват няколко ppm като мерни единици. Ние използваме и други опции, базирани на еквивалента на милиграма на литър течност. Средно 1 единица (mEq / l) е 50.05 в чужбина. Съгласно правилата, концентрацията на соли (т.е. твърдост) трябва да бъде не повече от 350 ppm или 7 mEq / l. На тези цифри и си струва да се ръководи. Ако устройството е домашно, всичко е много по-лесно. Най-лошото е, че когато такова устройство се прави някъде в Китай или друга подобна страна, където те използват собствени мерни единици. Тогава е необходимо самостоятелно да се търси техният еквивалент и да се преведе в обичайното ни свидетелство.

АКМС-1

От другите устройства, способни да определят твърдостта на водата, отделно устройство AKMS-1 трябва да се отбележи отделно. Това е доста голяма стационарна единица, подобна по размер на филтрите на Гейзер-3. Само защото у дома с негова помощ да проверите течността не е възможно. Ето защо такива устройства се използват предимно в производството, където твърдостта на водата може да повлияе на работата на скъпо оборудване или да причини други подобни повреди. За разлика от всички останали аналози, AKMS-1 наистина бързо и точно показва текущото ниво на твърдост, което позволява на оператора да реагира своевременно. С помощта на това устройство е възможно едновременно да се освободи водата в работните единици, ако тя не представлява заплаха за тях, или да се филтрира предварително. Това, разбира се, ще доведе до допълнителни разходи, но това ще помогне да се спестят пари за ремонт на оборудване, което ще струва много повече.

резултати

Имайки предвид всичко гореизложено и изискванията на ГОСТ, питейната вода трябва редовно да се проверява за нивото на твърдост. Въпреки това не си струва да се предприемат радикални мерки, за да се смекчи, тъй като и двете държави са вредни - твърде твърди и твърде меки. Само в ситуация, когато индикаторите са наистина по-високи или по-ниски, ако се предприемат действия. Между другото, ако хората редовно се борят с скованост, тогава е почти меко да се чува за твърде мека вода и трябва да обръщате внимание и на това.

arrow