Пластмасова маркировка: примери на символи, декодиране

Anonim

Пластмасите се използват в ежедневието в абсолютно всички области на човешката дейност. Това е удобен, дълготраен и висококачествен материал, който не корозира, не изчезва и така нататък. Но има сериозен проблем с него. Така, пластмасата практически не се разлага и изисква специален подход към обработката, в зависимост от вида. Освен това самата тя е доста токсична (поне някои от нейните разновидности). Това означава, че не може да се използва ефективно за всички нужди.

Защо ви е нужна пластмасова маркировка?

За да се разбере как правилно да се рециклира този или онзи вид материал, както и да се оцени опасността от неговото използване, се използва пластмасово етикетиране. Тя е въведена през 1988 г. и оттогава почти нищо не се е променило. Всички нови видове пластмаси, по един или друг начин, принадлежат към една от основните категории. Прилича на три стрели, следващи една друга във формата на триъгълник. Вътре е номер, който е код, а под иконата е буква, указваща вида на материала. Например, маркирането на пластмасовите бутилки ще изглежда като триъгълник със стрелки, вътре в които са числата 01, а под него е надписа PET. Това важи за повечето от тези контейнери, използвани като контейнери за хранителни продукти. Бутилките, използвани за задържане на боя или лак, могат да имат различен етикет. Но най-лошото от всичко е, когато има грешен знак върху контейнера за храна. В най-добрия случай, просто объркани. Но това е рядкост. Най-често производителят умишлено предприема тази стъпка, за да спести. Не се препоръчва придобиване на такива продукти, тъй като са възможни отравяния или други здравословни проблеми.

PET - маркировка върху пластмаса

Понякога името звучи като RETHE. Това означава полиетилен терефталат етилен. Използва се за производство на бутилки за вода, напитки без алкохол, различни сокове, както и за почистване и почистване на течности. Смята се, че този вид материал се характеризира с максимална чистота и безопасност. Независимо от това, много зависи от това колко течност е специално в такъв контейнер. Ако терминът е твърде дълъг, токсичните елементи на пластмасата ще започнат да падат във водата, което ще го направи неподходящ за употреба. Препоръчително е да не се съхраняват течности за дълго време в такъв контейнер, както и да се използват многократно. Пластмасата от този тип е напълно рециклирана. Това ви позволява да създавате от него нови продукти, без да замърсявате околната среда. Материали, които не винаги се създават след такава обработка, притежават същите качества и характеристики, както преди. Но все още е възможно да се направи продукт от различен тип.

HDPE маркировка

Това е специален полиетилен, характеризиращ се с висока якост. Съкращението означава полиетилен с висока плътност. Иконата изглежда точно същата, както по-горе, но вътре са номерата 02, а отдолу е надписът HDPE. Именно това е веществото, от което се правят различни съдове за миене или избелване на вещества, всички видове шампоани и дори за създаване на определени групи торби. Както и предишният сорт, той е и хранителна пластмаса, но по-опасен и рядко се използва. Особено когато се разбира, че продуктите ще влязат в пряк контакт с него. Тоест, той се използва за създаване на някои контейнери или нещо подобно, където продуктите, ако ще бъдат поставени, не са в чист вид, а са опаковани в друг контейнер.

PVC тип

Този пластмасов етикет означава Поливинилхлорид. Ако е на руски, тогава поливинилхлорид. Използва се за създаване на филм за храна, няколко различни бутилки и т.н. Въпреки факта, че редица производители действително позиционират веществото като безопасно, всъщност то е много токсично. Този вид пластмаса може да бъде много отровна и опасна както за околната среда, така и за човешкото тяло. Маркирането на пластмасовите бутилки, изработени от този материал, е визуално също идентично с предишното, но вътре има фигури 03, а надписът по-долу изглежда като PVC или просто V. Друг важен момент е, че с цялата си опасност това вещество е много трудно да се рециклира. И дори след като контейнерът е направен от него, добивът на получения материал не съответства на количеството на първоначалната му употреба. Това е изключително нерентабилно да се работи с него. Въпреки това този материал все още се използва активно в различни области на дейност.

Стойност на LDPE

Според това определение, разберете полиетилен, характеризиращ се с ниска плътност. Това означава полиетилен с ниска плътност. Обикновено това вещество може да се дефинира и като хранителна пластмаса. Маркировката по ГОСТ показва, че този материал наистина не е твърде токсичен и може да се използва за създаване на пластмасови торбички. В допълнение, той се използва в производството на много видове опаковки, както и в създаването на бутилки. Като цяло, това е по-скоро инертна субстанция, която обаче с дългосрочно взаимодействие с продукти е напълно способна да им даде част от токсичните компоненти. Иконата е почти същата, но вътре има номер 04, а под него е обозначението LDPE или PE-LD. Обработката на този вид материали също е доста сложна, но вече е над нивото на икономическа ефективност, така че няма такива проблеми с нея, както при предишния сорт.

PP пластмаса

Такъв подтип на материала се използва в случаите, когато е необходимо да се произведе контейнер за кисело мляко, тръби за напитки, контейнери за храна и дори бутилки за деца. Марката прилича на същия триъгълник със стрелки, вътре в която е числото 05, а под обозначението има надпис PP. Смята се, че това е най-безопасният вид материал от всички възможни аналози. PP пластмаса се нарича полипропилен. Въпреки това, както във всички други случаи, продължителният контакт с храната също е нежелателен. Особено когато става въпрос за детски продукти. Например, ако се налива вода за дете в бутилка от този материал, не можете да я оставите за дълго. Тя трябва да се актуализира редовно и дори по-добре да не се използва един и същ контейнер няколко пъти подред. Същото се отнася и за други контейнери, за това, което първоначално са били предназначени. В идеалния случай, след еднократна употреба, те трябва незабавно да бъдат изпратени за рециклиране.

PS маркировка

Това вещество се нарича полистирен. Значката изглежда същата като в предишните случаи, но числата в триъгълника със стрелки са 06, а надписът по-долу е PS. Такова пластмасово етикетиране за преработка означава, че се използва в производствения процес на опаковане на храни, чинии, уреди, контейнери за компактдискове и т.н. В същото време се използва в производството на изолационни плоскости, химикалки и подобни продукти. Като цяло, веществото е условно опасно, но главно само защото съдържа стирен. Този компонент става наистина отровен само когато се нагрява, така че на теория все още може да се използва като пластмаса за хранителни продукти. Това означава, че такива продукти са отлични за съхранение на храна в хладилника, но не се препоръчва да ги загрявате в микровълновата фурна.

Други пластмаси или „О“

Под тази марка се появяват всички други видове пластмаса. Преобладаващо те са доста опасни за здравето и околната среда. Маркировката от пластмаса тип "О" се използва за продукти, които не са предназначени за пряко взаимодействие с храни, вода и други подобни вещества. От тях се правят многобройни групи стоки, които се използват от човека, но при работа с храна не се прилагат. Например, такъв смартфон или друго подобно оборудване може да бъде направено от такава пластмаса. Ако дадено лице е намерило такъв етикет върху опаковката на хранителен продукт, не се препоръчва да се яде, тъй като има голяма вероятност от сериозно отравяне. Тази ситуация може да не се случи, но ще е по-добре да бъдем в безопасност.

Резултатът

Като цяло, маркирането на пластмаса - много полезно изобретение на човечеството. Тя дава възможност на обикновените хора да разберат степента на опасност от използването на различни варианти на материали или стоки. Наред с другото, преработката им все още е единственият начин за справяне с замърсяването на околната среда повече или по-малко безопасно за околната среда. Разбира се, самият процес на обработка не може да се нарече най-добрият метод, но досега човечеството не е измислило по-ефективни възможности.

arrow