Лични документи на граждани на Руската федерация. Списък на документите, идентифициращи гражданите на Руската федерация

Anonim

Понякога човек има въпрос: „Кои документи, доказващи самоличността на гражданите на Руската федерация, наистина могат да се нарекат такива?” Разбира се, всички те до известна степен потвърждават - студентска карта, диплома, удостоверение от поликлиника. Но кои от тях могат да бъдат представени като лична карта?

Граждански паспорт

Това е основният документ. Тя трябва да бъде във всички граждани на Руската федерация, които са навършили 14 години. Паспортът е пълна лична карта. Вътре има цялата необходима информация за лицето: име, пол, възраст, местоживеене, семеен статус, град, в който е роден, както и информация за издадени преди това паспорти.

Първият документ е валиден шест години. Тогава, когато човек навърши 20 години, той е длъжен да го замени. Причината е възрастта: в шест години - от юношеството до младостта - хората претърпяват значителни външни промени, поради което тази мярка е необходима. Следващият път трябва да повторите тази процедура само след 45 години. С изключение на онези момичета, които решават да се оженят и вземат фамилията на съпруга си, или лица, които желаят да променят паспортни данни (фамилия, име или бащино име). След като получите документа на 45, не е нужно да се притеснявате - няма да ви се налага да сменяте паспорта си

Разказвайки за основните документи на Руската федерация, удостоверяващи самоличността на гражданин, е невъзможно да не отбележим един важен нюанс. Паспортът трябва да бъде променен навреме, в противен случай след един месец от датата на раждане гражданинът ще бъде глобен. Освен това, такава хартия се счита за невалидна и нейното използване е равно на притежаването на фалшиви документи.

А паспорт

Той също е включен в списъка, озаглавен "Документи, идентифициращи гражданите на Руската федерация". Само че има един нюанс. Те имат право да ползват гражданите на Русия, които живеят извън страната си. Но ако човек трябва да купи, например, цигари, тогава определено има нужда от документ, за да провери възрастта му. В този случай може да се представи и чуждестранен паспорт в чантата, а не обикновен паспорт.

Още едно нещо. Удостоверението на чуждестранен гражданин (национален паспорт), съгласно международно споразумение, също се признава за официален документ в Русия. Всяко лице, което има гражданство на друга държава, но пребивава на територията на Руската федерация, може да използва националния си паспорт.

Паспорт от миналото

Документи, удостоверяващи самоличността на гражданите на Руската федерация, включват паспорта на гражданин на СССР, проба 1974. Това е възможно въз основа на чл. 42 от Федерален закон № 62, който постановява, че всички документи, издадени в съветско време, в съответствие със законодателството за гражданството на Руската федерация, запазват своята юридическа сила и продължават да се считат за валидни, докато лицето не реши да извърши замяна.

Но е по-целесъобразно да се получи руски паспорт, тъй като много съветски документи са в незадоволително състояние: хартията е пожълтяла, мастилото е избледняло и информацията на техните страници не може да бъде прочетена. Следователно паспорт по тази причина може да се счита за невалиден.

Информация за военните

Документите за самоличност на гражданите на Руската федерация са не само граждански, съветски и чуждестранни паспорти. Има и друг тип, а именно паспортът на моряка. От 2014 г. всички лични карти на хора, служещи във флота, се наричат ​​по този начин. Естествено, те се издават само на моряци, които работят на чужди или руски кораби, плаващи в чужбина. Кадетите също получават такива документи.

Има и лични карти за руски военни. Те се дават на хора, които заемат длъжностите офицери, знамена и мичман - за периода, през който са на служба.

И, разбира се, военна идентификация - не можете да забравите за това, като посочите документите за самоличност в Руската федерация. Те се издават на всички обслужващи млади хора: сержанти, бригадири, моряци, войници, кадети, полицаи. Такъв документ удостоверява както самоличността, така и правния статут на младия мъж. Но ако е на склад, хартията губи своята стойност, с други думи, престава да бъде лична карта.

Информация за чужденци

Основният документ на човек, който е дошъл в Русия от друга държава, е неговото разрешение за пребиваване. Като лична карта са подходящи и временни разрешения за пребиваване и паспорт, издаден от чужда държава. Ако дадено лице е гражданин на Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, то като официален документ те трябва да имат удостоверение за връщане с тях. Това е в допълнение към обичайния паспорт и услуга (ако има такива).

Украинците имат по-широк списък от подкрепящи документи. Това може да бъде документ за пътуване на детето, удостоверение за член на екипажа на самолета, паспорт и удостоверение за раждане.

Шофьорска книжка

Много хора, мислейки за това какви документи са лична карта в Русия, си задават въпрос за шофьорските книжки. Например, когато купувате нещо, което изисква потвърждение на възрастта, те могат да бъдат представени успешно. Но в този случай има неясна ситуация. От една страна, свидетелствата за управление на моторни превозни средства не са маркирани в никакъв регулаторен акт като документ, удостоверяващ самоличността. Въпреки това има много подзаконови актове, въз основа на които е възможно да се направи обратното заключение. Например, дефиницията на DCPM 06-1016, дадена от Върховния съд. Според него, шофьорска книжка не е само потвърждение на факта, че на собственика им е разрешено да управляват кола - те също така показват, че този човек принадлежи към него, защото те се нуждаят от паспорт за издаването им. Но в същото време след представянето на правата, можете да получите пратка в пощенската служба, но не можете да направите банков превод. За да си купите билет до съседния град ще работи, но за да получите заем не е. Като цяло, спорен въпрос.

Какви документи не се идентифицират?

Това също е доста чувствителна тема. Списъкът на документите за самоличност на гражданите на Руската федерация е доста ограничен. Що се отнася до обратния списък, той е малко по-широк. Необходимо е да се изброят документите, които не потвърждават официално самоличността на руснаците:

  • Адвокатско свидетелство и хартия, неизпълнени служители на ФСБ, МОН, полиция и данъци.
  • Удостоверения на държавния държавен служител.
  • Нотариално заверено копие на граждански паспорт.
  • Книжката с ученически идентификатор.
  • Сертификати на инвалиди, ветерани, почетни донори, членове на различни общества.
  • Трудови и медицински книги.

Като цяло, всички документи, които отговарят на минималните изисквания, които обикновено се представят в сертификатите, не могат да се считат за документи за самоличност. Те действат само в тясно специализираната област, за която първоначално са били предназначени.

Редки случаи

Какви документи се считат за идентифициране на лицето, в допълнение към горното? Те съществуват, но са много по-рядко срещани, тъй като могат да бъдат достъпни само за нерезиденти на Руската федерация.

Първо, това е разрешение за временно пребиваване. Само то трябва да се издава по предписания начин. Вторият документ е удостоверение за бежанец. Третият е удостоверение за разглеждане на молба за признаване на дадено лице като бежанец в Русия. Тези документи удостоверяват самоличността на не само чужденци, но и лица без гражданство.

Между другото, много нерезиденти се интересуват - могат ли да използват банкови услуги без паспорт? Да, това е възможно, но те са длъжни да предоставят всички оригинални документи, потвърждаващи тяхната самоличност, които са издадени от държавните органи на тяхната страна. В допълнение, всички горепосочени документи трябва да бъдат легализирани в руското посолство в чужбина или в консулството на чужда държава, което е предоставило тези документи на гражданин, който понастоящем пребивава в Руската федерация.

За пътувания в чужбина

Естествено, на територията на друга страна се изисква паспорт с поставена виза. Но това не са всички документи на Руската федерация, удостоверяващи самоличността на руски гражданин извън държавата. Има и дипломатически паспорт. Тя се издава на хора, които дежурят често напускат територията на Русия. Важно е да се знае, че дипломатически паспорт, като бизнес паспорт, е собственост на Русия, която трябва да бъде върната.

Между другото, има и друг документ, който всеки има - дори и тези, които нямат граждански паспорт. Това е акт за раждане, който също е пълна идентификационна карта.

И накрая, заслужава да се отбележи, че е желателно постоянно да носите със себе си всички документи, доказващи вашата самоличност в Руската федерация. Особено в съвременния свят, когато официалните документи са задължителни за представяне в много ситуации.

arrow