Колко души могат да правят шум в Москва в апартамент, на улицата, през почивните дни

Anonim

Много съседи имат конфликти поради шум. Ако някой си почива, а силните музикални звуци извън стената или ремонта са направени, то винаги е досадно. Понякога, поради шума между съседите, се разпалват кавги, които в някои случаи завършват в битка. За да избегнете това, трябва да знаете колко дълго можете да правите шум в Москва. Тази статия разказва нашата статия.

Какво е шум

Цифрите на шума се измерват в децибели (dB). Но не всеки знае, от който пада на различни звуци. Например, вземете следните случаи:

 1. Говорете - 40 dB.
 2. Силен разговор - 80.
 3. Работа като тренировка - 120
 4. Автосигнализация - 110 бр.

Измерването на обема се извършва с помощта на специални устройства, но човешкото ухо също възприема звуците перфектно. Въз основа на санитарни и епидемиологични норми се установи, че 55 dB е комфортен дневен шум и 40 dB през нощта.

Ако шумът пречи на комфорта, той почти сигурно ще надхвърли приемливите нива. Това не се отнася за случаи, когато съседите страдат от повишена чувствителност и раздразнителност. Дори повече неприятности носят звуци при ремонт. Колко далеч може да правите шум в Москва според закона? Колко време може да се извърши ремонтът? Тези разпоредби разглеждаме малко по-долу. Първо дефинираме понятието "шум".

Какво нарушава мълчанието

За шума са:

 1. Използването на различни устройства за възпроизвеждане на звук в транспорта, както и в павилиони, кафенета, на открити площадки.
 2. Възпроизвеждане на инструменти, пеене, свирене.
 3. Автомобилна аларма.
 4. Пиротехнически продукти.
 5. Строителство, ремонт, товаро-разтоварни работи.

Всеки звук може да причини дискомфорт на жителите. Ето защо е важно да се вземат предвид нормите на закона, както и да се знае как да се прави шум в Москва и региона.

Какво казва законът

В сила е Резолюцията за санитарно-епидемиологичните изисквания в жилищните помещения. Има нива на шум и тяхната продължителност. Този закон функционира от 2010 г. и е създаден, за да изпълни изискванията на Федералния закон № 52.

На федерално ниво не е зададено времето, когато е невъзможно да се прави шум. Тези правомощия бяха прехвърлени на регионите, където се определят срокове на местно ниво. Обикновено шумът е забранен в периода 23: 00-07: 00, както и през почивните и празничните дни.

Какво е позволено

Невъзможно е да се забрани напълно шума, тъй като той е естествен знак за жизнената дейност. Но в установеното от закона време човек трябва да извършва своята жизнена дейност по такъв начин, че да не смущава другите. В противен случай административна санкция.

Нюанси за Москва

Жителите на столицата определено трябва да знаят колко дълго можете да направите шум в апартамент в Москва? Поради честите строителни проекти и ремонти, много московчани се обръщат към служителите на правоприлагащите органи, защото техните съседи им пречат да си починат. Колко шум може да се направи в Москва е установен от закона от 12 юли 2002 г. “За спазването на мира и спокойствието в град Москва”. От 1 януари 2016 г. са одобрени следните стандарти:

 1. Допуска се шум (до 55 dB) през деня от 9 до 19 часа.
 2. Мълчанието трябва да е на 13-15 часа.
 3. Не можете да правите шум в неделя и празници.
 4. В нови сгради в продължение на 1, 5 години се прилагат нормите на същия закон, но в старото издание, т.е. от 23-00 до 07-00 часа.

Така отговорът на въпроса колко шум може да се направи в Москва ще бъде следният: от 07:00 до 23:00 часа. В регионите тези норми могат да се различават.

Ако планирате да поправите, тогава трябва да поканите майсторите в онези часове, които са запазени по закон за продуцирането на силни звуци. Понякога е трудно да се спазят сроковете, приети от закона. Много съседи "влизат в позиция" и обещават да бъдат търпеливи. Ако има специални ситуации, например, децата трябва да почиват през деня, тогава трябва да се намери компромис.

Тези действия ще ви позволят да се предпазите от неприятности, но не осигурявате гаранция, защото те не отменят нормите на закона. Винаги може да има недоволни хора, които със сигурност ще се оплачат на полицията.

Защита на интересите

За да защитите правата си, трябва да знаете не само колко шум можете да направите в Москва, но и как да се държите в ситуация, в която шумът е твърде силен. За да сте наясно с тези проблеми, можете да предприемете следните действия:

 1. Запознайте се със законите на региона. Това може да стане чрез интернет. Консултиране и предоставяне на полицията.
 2. Ако някой се намеси, трябва да говорите с тях. Това е правилното решение, тъй като гражданин може просто да не знае за такива норми. Във всеки случай той трябва да отговори на забележката.
 3. Ако забележката не работи, можете да се обадите на района. Той трябва да приеме изявлението, да поговори с нарушителя. Образователната мярка може да бъде забележка. Но за него разчита и глоба в размер на 100-500 рубли. Наказанието за предприемача предвижда плащане от 500-1000 рубли.

Ако шумът идва от организацията, наказанието за него е 10-20 хиляди рубли. Може да последва и забрана за извършване на дейности до 3 месеца. Шумът се чува почти навсякъде. Но трябва да се има предвид, че всеки има право на почивка, следователно, ако звуците се намесят, трябва да действате според закона.

делници

Трябва да знаете не само колко време можете да правите шум в Москва, но и колко може да се направи. На територията на столицата разрешението по закон започва в 7:00 часа. В някои региони шумът е разрешен от 8-9 часа.

Необходимо е да се спре шумната работа в 13-15 часа, защото това време е предназначено за сън децата през деня. Ако изглежда, че нивото на шума в разрешените часове е твърде силно и продължително, което може да навреди на слуха, трябва да се свържете с Федералната служба за надзор на защитата на правата на потребителите. Специалистите ще извършват измервания и протоколи. Но Rospotrebnadzor не предприема действия в случай на случаен или естествен шум.

Изключени дни

Много хора очакват уикенда да завършат ремонта, организирането на шумни събития, защото в други случаи няма време за това. Но законът показва, че тези дни са предназначени за почивка, така че правенето на шум е забранено.

Колко дълго можеш да правиш шум в Москва по време на ремонти през уикенда? Неделя е уикенд в столицата, така че в събота можете да направите тази работа до 23 часа. В неделя ремонтът обикновено е невъзможен. Но в някои райони е забранено да се прави шум за 2 дни (както в събота, така и в неделя).

Апартаменти и къщи

Законът не прави разлика между понятията за жилищна сграда и частна къща. Ако някой наруши закона чрез силна работа в частния сектор, той носи същата отговорност като обитателя на града.

Трябва да знаете не само как да правите шум в Москва. И за московския регион има свои собствени стандарти. Тишината в събота трябва да продължи от 19:00 до 09:00 часа. Има дневна почивка - 13: 00-15: 00 часа. В неделя и празници изобщо няма да има шум. За улицата важат същите правила като за помещенията.

отговорност

Много проблеми със съседите могат да бъдат решени по мирен начин. Ако съседите се държат силно, трябва да им обясните колко шум може да се получи в Москва и региона. Ако споразумението не работи, трябва да се свържете със съответния орган:

 1. Санитарно-епидемиологична станция. Организацията ще провери нивото на шума със специално оборудване и ще направи заключение.
 2. Rospotrebnadzor. Трябва да направите изявление, след което организацията ще го разгледа и предприеме действия.
 3. Секционните. Трябва да подадете жалба, след което служителят на реда ще започне проверка.

Ако съсед е шумно през нощта, а също и нарушава изискванията на закона, отнасящи се до ремонт, той може да напише глоба от 1-2 хиляди рубли. За дневно надвишаване на нормата наказанието е 100-1000 рубли.

Когато е възможно да се игнорира закона

Нормите на закона не могат да бъдат нарушени. Но има ситуации, в които няма да може да се спази, ако е свързано с безопасността на хората:

 1. По време на спасителни операции.
 2. На защита срещу престъпления.
 3. Катастрофа.
 4. Спасителни работи.
 5. Природни бедствия.
 6. С различни спешни случаи.

Стаите, защитени от шум, с изключение на апартаментите, са къщи за отдих, интернати, санаториуми, пансиони, болници, старчески домове, диспансери, детски градини, хотели и общежития. Повечето хора нарушават мълчанието в навечерието на Нова година. Въпреки че това е празник, все още трябва да мислите за хората около вас.

Шумоизолация

За да не чуете всички звуци, направени от съседите в апартаментите им, както и звуците от стълбището, можете да направите шумоизолация. За целта се използват различни материали. Чуждите звуци правят човек нервен, не предоставя възможност за концентриране. Звуковата изолация ще възстанови спокойствието. Звукоизолацията на тавана и / или пода, както и стените могат да се извършват. За да направите това, приложете:

 1. Гипсокартон. Преди монтажа е необходимо качествено да се елиминират пукнатините в стените, през които може да попадне шум. След това трябва да ги замазвате. Инсталирани сухото строителство по специални правила. Например, ако има странични звуци от страна на стената, рамката не трябва да се инсталира в нея, тъй като шумът все още ще се чува. По време на инсталацията е необходимо да се използват гумени подложки. Прорезите са пълни с пяна. За надеждност е прикрепена минерална вата.
 2. Ecowool или ZIPP панели. Панелите се инсталират близо до повърхността, за да се предпазят от шума от стените, пода, тавана. За монтаж изисква създаването на допълнителни дупки. Заедно с еко вълната, тя запазва топлината.
 3. Таванни панели. Материалите са надеждно средство за защита от звуци от тавана. Благодарение на разнообразието от цветове, ще можете да изберете подходящата опция за Вашата стая. Основата на панелите е базалтово влакно.
 4. Фалш таван. Материалът има акустичен ефект, който предпазва от страничен шум.
 5. Валцувани строителни материали. Основният им е специален филм със звукопоглъщащ ефект. Изисква предварителна подготовка на стената. Монтиран материал, използващ "Bustilata".

Повечето хора изпитват шумове всеки ден. Ако в закрити помещения ще има качествена шумоизолация, външните звуци няма да нарушат почивката.

arrow