Каква е наказанието за липсата на шипове? Знакът "тръни" се изисква или не

Anonim

Шофирането на автомобил през зимата е изпълнено с големи рискове и някои особености. По пътищата има сняг и мръсотия, може би дори суграшица, така че условията за инцидента са най-подходящи. И тук за някои автомобилни ентусиасти въпросът става особено актуален: „Каква е наказанието за отсъствието на знака“ тръни ”?” И по принцип е необходимо и защо?

Зимни гуми

В средата на есента, много руски автомобилни ентусиасти започват да мислят за "pereobut" техните железни коне. Първо, никой не иска да стои в ред за гуми, и второ, смята се, че дори и при ниски положителни температури, дори и при липса на валежи, летните гуми губят някои от своите свойства, в резултат на което автомобилът губи управляемост. Разбира се, все още има универсални всесезонни гуми, но руснаците, които са се научили от горчивия опит, знаят, че е по-добре да „сменят обувките” - това прави пътуването по-безопасно и всеки комплект ще се износва по-бавно. В допълнение, мнозинството отдавна разбраха, че не е достатъчно да се харчат пари веднъж и да се купи добра кола - от момента на придобиването му тя също ще стане източник на разходи за гориво, аксесоари и поддръжка. И докато не си струва алчния, защото при инцидент дори най-малкият детайл може да бъде решаващ.

Шипове или велкро?

Преди това нямаше избор, така че нямаше нужда да се мисли. Сега между автомобилистите сега и тогава дебатът на темата: "Какво е по-добре?" Някои хора смятат, че велкро е предназначен изключително за лека европейска зима и те просто не се доверяват на тази технология, предпочитайки нещо по-просто и по-разбираемо, но с добро сцепление. Техните опоненти твърдят, че „шиповете” драстично намаляват спирачното разстояние (дори в сравнение с лятото) и са необходими само в условия, когато по пътя има ледена кора. В допълнение, различни електронни системи, като ABS, помагат на съвременните шофьори в критични ситуации.

За щастие, пътят се почиства редовно през зимата, така че тази ситуация се случва много рядко. Друг аргумент любители на "лепкава" е, че те не трябва да поставят върху колата знак "шипове" (SDA не предвижда специално предназначение за автомобили със зимни гуми от различен тип). Както и да е, противоречието продължава. Сега изборът е огромен, а това важи както за вида гума, така и за неговата стойност. Междувременно, за опонентите на лепенките, въпросът е уместен: „Каква е наказанието за отсъствието на знака“ тръни ”и дали въобще е законно?” Всяка зима много хора се сблъскват с проблеми с пътната полиция.

Безсмислено е да се казва, че все още е по-добре: много копия са разбити в дискусии по тази тема. Дебатерите се позовават на законите на физиката и изливат в специални условия, изграждат графики и диаграми, но практиката, а именно независимите тестове за зимни гуми, показва, че „шиповете“ по-ефективно спират ускорената кола. Но изборът остава за всеки отделен шофьор, стига да спазва правилата.

Знак "Шипове"

SDA съдържа тази икона в клауза 8 от Разпоредбата за допускане на превозното средство до експлоатация. Той идентифицира този знак като равностранен бял триъгълник с върха нагоре в червената граница, в който е изписана черната буква "W". В този случай се предвижда всяка страна да е с дължина най-малко 20 сантиметра.

Пиктограмата е доста впечатляваща по размер. Не е изненадващо, че много шофьори не искат да използват знака „тръни“, предвиден от правилата за движение. Добре и разглобяване с DPS, те очевидно не се страхуват. Очевидно, много по-важно за тях е добрата гледка през огледалата за обратно виждане. И накрая, много хора смятат, че това е просто грозно. Нещо друго, което да обясни общото отсъствие на знака "Thorns" е доста трудно.

Трябва ...

Определено отговори на този въпрос е трудно. Знакът „Тръни”, както и споменаването му в правилата за движение, се появи през 1993 г., когато зимни гуми от този тип започват да се появяват само по руските пътища. Тогава беше с малкото, но сериозно промени някои от характеристиките, така че е необходимо да се предупреждават всички останали драйвери.

Сега лятните или сезонните гуми през зимата са изключение, а не правило. Но нормата в закона остава: когато се използват гуми от подходящ тип, знакът „Шипове“ е задължителен.

... или не?

Тук се крие любопитният инцидент, който създава основа за разгорещени дебати и дискусии. Факт е, че наказанието за липсата на марка „Шипове“ не е предвидено в Кодекса за административните нарушения (CAO). Това означава, че има нарушение, но последствията не са. Така отговорът на въпроса „Каква е наказанието за отсъствието на знака„ Шипове ”?” Е прост - не. Но това е на теория, но в живота, както често се случва, всичко е малко по-сложно.

На практика

Да, повечето шофьори, които предпочитат шини с шипове, не се притесняват да поставят съответния знак върху колата. Други, напротив, се вози с него през цялата година, дори и през лятото, когато използват летни гуми. И само някои от тях спазват закона чрез окачване и излитане при смяна на гуми, в съответствие с правилата за движение по пътищата, табелата "Thorns". Наказание да се направи с него: не е нужно да им се смеете. С действията си те не само се притесняват за своята безопасност, но и премахват много потенциални проблеми с полицията и застрахователните компании.

"Шипове" и DPS

Въпреки факта, че законът постановява, че този знак е задължителен, експлоатацията без нея не е забранена и няма наказание. Въпреки това някои работници от ДПС все още спират такива автомобили и дори правят протокол. В този случай, като основа използва h. 1, чл. 12.5 от Административния кодекс, който се отнася до забраната за експлоатация на превозното средство при наличие на някои неизправности. Очевидно е, че неправилното инсталиране на знака "Шипове" или неговото отсъствие не се отнася за това. Ето защо, наказанието за нарушение на горната статия - глоба от 500 рубли - в този случай е без значение. Можете да заявите това преди изявлението на протокола, но винаги можете да го оспорите и след това обаче ще трябва да се обърнете към съда. Както и да е, липсата на наказание не дава право на нарушаване на закона, застрашавайки не само себе си, но и други участници в движението - това трябва да се помни.

В допълнение, ако през зимата е необходимо да се премине технически преглед, гумите са подсилени, и няма знак, тогава билетът ТО няма да бъде издаден. Във всеки случай е по-добре да сте в безопасност и поне да носите със себе си пиктограмата - за всеки случай. Още по-добре, спазвайте закона и го установете, когато това е уместно.

В случай на злополука

Никой не иска и не обича да влиза в инцидент. И сега не става дума за автомобилни катастрофи с жертви и ранени: дори лек удар с лека повреда на боята и пробив е неприятно дори при очакванията на ДПС и последващото регистриране на произшествието, което води до загуба на време и нерви.

И това е двойно по-сериозно през зимата за нелюбителя на велкро, ако той няма знак за Торн. Кодекса за движението и Административния кодекс, както вече разбрахме, те го гледат през пръстите си. Но застрахователната компания е друг въпрос, защото е частна организация, чието решение е трудно да се оспори. А сегашната практика показва, че ако един от участниците в инцидент е пришпорил каучук при липса на съответния знак, действителният виновник, като се позовава на този факт, може да изсъхне, особено ако всичко е фиксирано на DVR, което почти всички сега имат. И този, който действително пострада, ще бъде отговорен. А това ще се отрази не само на факта, че е необходимо да се решават проблемите със СК - следващата политика ще бъде по-скъпа поради коефициента на бонус-малус. Какво можем да кажем за изразходваното безценно време и усилия? Така че, защо това всичко, ако просто можете да инсталирате знак?

Правилно местоположение

Къде да залепите знака "Thorns"? SDA отговаря недвусмислено на този въпрос: от задния прозорец от шофьора. Функцията на тази икона е да предупреждава съседите надолу по веригата за характеристиките на това превозно средство и следователно всеки, който стои зад тази кола, трябва да е наясно какви гуми са на него, за да вземе това предвид при планирането на действията си.

Напоследък обаче се появиха много вариации по тази тема, като се има предвид, че шофьорите не обичат краткотрайните знаци да падат в края на декември след валежите. Сега има снимки, които са залепени на стъклото отвън, ледът не замръзва над тях, те не пречат на прочистването на сняг сутрин. Вярно е, че може да е трудно да се отървете от тях, но като опция можете да използвате специална мека подложка под формата на икона, която е поставена от лявата страна под задния прозорец и е напълно видима за всички. А през пролетта е лесно да го сложите в багажника за половин година, така че не създава никакви проблеми и със сигурност премахва въпроса какво наказание за отсъствието на знака „Шипове“.

Защо е необходимо?

Гумите с шипове, в сравнение с "летящите", значително променят характеристиките на спирачния път, особено в аварийни случаи. При конвенционалните гуми това не е толкова забележимо. Но с шипове, колата спира много по-бързо и по-рязко, което може да направи лошата услуга на собственика си. Обикновено сблъсъкът е този, който се движи назад. Но, както вече споменахме, наказанието за отсъствието на марка "Шипове" може да бъде изразено под формата на неуспех на застраховката да обезщети виновника за ремонти. А това по-късно може да доведе до много по-значителни разходи от ремонта на бронята. Затова не трябва да мислите особено за това дали знакът „Шипове“ е задължителен или не: докато правилата за движението предполагат неговото присъствие, е по-добре да изпълнят техните изисквания.

Опитните собственици на автомобили през зимата, във всеки случай, пазят разстоянието по-точно, отколкото през лятото. Хлъзгавият път, валежите и други фактори не допринасят за прекомерната смелост. Но ако има кола отпред, на която има гуми с шипове и съответният знак виси, трябва да удвоите бдителността си и да се опитате да контролирате визуално разстоянието между вас и тази машина. Дори малък намек за потискане трябва да предизвика забавяне. Важно е да се помни, че няма електронно пълнене няма да спаси, ако собствените решения и действия на водача не допринасят за правилното развитие на събития и да се избегнат инциденти.

Снимки на задните прозорци

За съжаление, тази тема повтаря необходимостта от знак "Spikes". През последните години някои хора започнаха да привличат възможността за себеизразяване чрез декориране на собственото си превозно средство. Това доведе до четка, залепване на снимки и стикери върху стъкло и боя. Разбира се, всичко това е креативно и показва колко необичаен е собственикът на колата и той просто го отделя от потока. Но това също е отрицателна точка, защото такива наслади могат да разсеят съседите надолу по веригата, а някой иска да се приближи, за да види по-добра забавна картина, а сега разстоянието е намалено, а с това намалява вероятността за добър изход в случай на аварийно спиране. Във всичко, което трябва да се съобразят с мярката, и твърде много - макар и смешно или оригинално - да залепите на колата нищо. Знакът „Ученик”, удивителен знак за начинаещи автомобилисти, които са получили права преди по-малко от 3 години, икона, указваща присъствието на деца в превозното средство, както и „Шипове” - може би това е всичко, което е необходимо, тъй като то достатъчно информира съседите надолу по течението или други характеристики на тази кола. Успех на пътя!

arrow