Спирка на обществения транспорт: основни елементи, класификация

Anonim

Мястото на спирката на обществения транспорт е специално оборудвана зона, използвана за качване / слизане на пътници от тролейбуси, автобуси, маршрутни таксита и трамваи. Правилата за нейното оборудване, както и основните елементи, са установени от държавните стандарти. Помислете по-нататък, какво трябва да бъде спирка за обществен транспорт.

Ключови елементи

Обектът, в който се намира спирката на обществения транспорт, включва:

  1. Платформи за вход, изчакване и кацане.
  2. Преходни скорости.
  3. Павилион.
  4. Пейки.
  5. Кофата за боклук.
  6. Технически средства за организация на трафика.
  7. Осветление.
  8. Пътеки, тротоари.

По пътищата I-III котка. парцелите са оборудвани и с тоалетна.

Общи характеристики

В най-простия случай най-близката спирка за обществен транспорт е обозначена с подходящ знак. Например, за автобусни точки - това е знак. 5.16. По правило спирката на обществения транспорт в града е оборудвана с подслон за дъжд. Почти винаги в павилиона има знак с графика. В някои случаи местата за продажба на билети са оборудвани с обекти. В големите градски райони на спирки присъства външна реклама. В зоната, свързана с обекта, се прилага маркировка, забраняваща автомобилистите да паркират.

Изисквания за пътища от категория I

Спирката на обществения транспорт трябва да е извън подземното платно. Разрешено е устройството като отделен и комбиниран вход и изход на главния път. Когато са оборудвани, е необходимо да се спазват строителните норми, предписани за кръстовища и кръстовища на пътища. Спирачките трябва да бъдат разположени на разстояние не по-малко от 3 км. На кръстовищата на пътища на различни нива, за да се осигури удобството на трансферите и безопасността, пунктовете за качване / слизане на пътници се намират в сектора, разположен в близост до пешеходните пътеки за движение.

Правила за участъци по пътища от категория I b - III

Спирката на обществения транспорт трябва да бъде на пряк терен. Допуска се точката на устройството на извит участък, с радиус най-малко 1 000 метра за пътища I b - II категория., 600 m - III и 400 - IV cat. Надлъжният наклон на мястото на спиране не трябва да бъде повече от 40%. В зоната на качване / слизане на пътници е необходимо да се осигури разстояние за видимост за паркиране на автомобил Спира преместването по пътя за най-малко 30 м между най-близките стени на павилионите. В зоните на пресичане и пресичане на пътища точките за кацане / кацане са разположени на равни или по-големи разстояния, предвидени за видимост на паркинга. Разрешено е поставяне на спирки за превозни средства, движещи се в обратна посока, преди или след прилежащо / пресичане. В същото време те се движат в хода на движението си поне 30 м между съседните стени на павилионите. В общите случаи спирките се поставят на всеки 3 км. В гъсто населени или курортни зони, разстоянието между точките е намалено до 400 m.

класификация

Обществен транспорт може да бъде:

  1. Constant. Пристигането на превозното средство се извършва по график, като правило, в определени интервали от време.
  2. При поискване. Превозното средство спира по искане на пътника. Гражданин, който трябва да излезе, може да кликне върху специален бутон или да каже на глас за желанието си. Човек, който чака пристигането на превозни средства на автобусната спирка, вдига ръка, сигнализирайки, че трябва да седне в превозното средство.

Стоп по поръчка, като правило, не се обозначават със специални знаци. В някои региони обаче тези продукти са различни от нормалните. Например в Москва името на станцията при поискване е подчертано или има указание до името. Пътуването от такава точка може да бъде определено извън предвидената тарифа.

допълнително

В момента се оборудват полупостоянни спирки. Превозното средство пристига в такива точки във фиксирани интервали от време. В същото време при тези спирки пътническият трафик е неравномерно разпределен. Такива зони за кацане / слизане са разположени извън населените места, за да се гарантира безопасността или се въвеждат на специализирани маршрути. Ако шофьорът не види онези, които желаят да се качат на превозното средство при спиране или пътникът не иска да се измъкне, той няма да спре. Напоследък фалшивите артикули станаха общи. Те се установяват близо до домове и болници. Такива спирки помагат за бързо откриване на пациенти, страдащи от краткотрайна загуба на паметта или други патологии, и които са напуснали институцията без разрешение.

arrow