Обезщетения за бойци. Обезщетения за вдовиците на бойците

Anonim

Мнозина се интересуват дали ползите се предоставят на участниците във военните действия, както и на ветераните от войната? Ако има някакви бонуси от държавата в Русия, кои? На какво могат да разчитат военните и семейството му? Какви условия трябва да бъдат изпълнени? За да се разбере всичко това, е достатъчно да се изучи добре действащото законодателство на Руската федерация. Гражданите в Русия могат да получат много ползи. И не е необходимо да си пенсионер за това. Достатъчно е да имаш определен статут. Сред участниците ли са бойците и ветераните от войната?

Има право на обезщетения

Ветерани са хора, които имат бонуси в Русия, така че борбите на ветерани са 100% бенефициенти. Те ще получат известна подкрепа от държавата за техния специален статут. Семействата на тези хора също няма да останат в сянка. Ще им бъдат отпуснати и някои бонуси.

А какво да кажем за преките участници в сраженията? Всъщност, те се ползват и от ползи в една или друга степен. Освен това, ветерани и участници, като правило, имат приблизително еднакви възможности. Семействата на военния персонал, особено вдовиците, са кандидати за определени обезщетения в Руската федерация. Но за получаването и запазването им трябва да се спазват одобрените правила.

Какви са ползите от бойците? На какво имат право и има ли особености, които трябва да се вземат предвид преди всичко?

Свободни земи

Първото нещо, което привлича много хора, са така наречените свободни земи. Някои посочват, че сред всички предимства, предоставени там, има възможност, която ви позволява да получите парцел за строеж на къща абсолютно безплатно. И без разходи.

Това твърдение не е напълно вярно. Какви са ползите от бойците? Преди това е било възможно да се получи земя без никакви проблеми от държавата. Единствените изключения са сайтовете в Москва и Санкт Петербург. Но поради някои промени участниците във военните действия и техните семейства загубиха възможността да получат безплатен заговор. От 2005 г. гражданите могат да придобиват земя на обща основа - като я купуват от общината, както и чрез участие в търгове.

Има изключения

Но не се отчайвайте. Обезщетения за участниците във военните действия все още се предоставят за получаване на земя за построяване на къща. Има отделни категории ветерани, които са запазили това право. Това са господа от Ордена на Славата, както и Герои на Руската федерация или СССР.

И това не може да спре. Само през 2005 г. гражданите загубиха възможността за регистрация на земя в имота при наличие на статут на ветеран от войната или негов участник. Хората, които са чакали за издаване на земя преди определения период, си запазват правото. Това означава, че ако гражданите регистрират земята преди 2005 г., но редът им все още не е дошъл, парцелът ще бъде издаден. И безплатно. Следователно тази полза е частично запазена. Не всеки може да разчита на нея, но има място.

Кой има право

Преди да проучи останалите бонуси от държавата, е необходимо да разберем кой като цяло може да се нарече ветеран от войната или техен участник. Кои категории хора принадлежат към този клас на обществото?

Има отделен закон "За ветераните от войната". Той ясно регламентира кой се нарича ветеран или участник във военните действия и има право на определен списък от допълнителни функции:

 1. Военни лица (включително пенсионирани или пенсионирани), които бяха призовани за военно обучение. В същото време е важно: хората трябва да участват в различни военни действия, докато изпълняват задължения на територията на СССР или Руската федерация.
 2. Военни и началници на ОВД. За да получат обезщетения, тези категории лица трябваше да участват в дейностите по разминиране на СССР в периода 10.05.1945-31.12.1951. Това включва и онези, които са унищожавали мини преди 1957 година.
 3. Граждани, които са служили или участвали в различна степен във военни операции в Афганистан, както и в Чеченска република.
 4. Хора, обслужващи руски военни части на територията на чужди страни.
 5. Лица, които са работили в Афганистан от 1979 г. (декември) до 1989 г. (декември) година. В същото време военните трябва да работят за определен срок или да бъдат уволнени преди време поради основателни причини.
 6. През 2016 г. военните се считат за участници и ветерани от военни операции, участвали в операции в Сирия.

Няма нищо сложно. Семейства на по-рано изброени категории граждани са военни семейства. Те също имат определени ползи. Но какво могат да очакват тези хора? Какви бонуси от държавата, на която имат законно право?

пенсиите

Например, те ще получат по-висока пенсия. Обезщетенията за деца на бойци, самите вдовици и ветерани, като правило, се предоставят главно под формата на парични плащания. Ако е пряк участник, той има право да получи специална пенсия. За нея не е необходимо да достигат пенсионна възраст.

Същото, както вече беше казано, се полага на семействата на военнослужещите. Например вдовици или деца. Те ще получават пари от държавата, но само ако войникът умре. Може би това е най-често срещаната полза.

Важно: пенсията на съпруга на военнослужещ, участвал в военните действия, може да приключи. Това ще се случи, ако жената се жени отново. Дотогава правото на парична подкрепа от държавата е запазено за нея. Отново не е необходимо получателят да е на пенсионна възраст. Всъщност според установените в Русия правила може да се иска само едно пенсионно плащане. Един гражданин избира една или друга възможност.

По отношение на земята

Въпреки факта, че гражданите са загубили възможността да получават безвъзмездно земя, ветерани от военните действия все още имат едно право по отношение на земята. Става дума за присъединяване към различни градински общности и кооперации. Факт е, че ветерани и участници имат преференциално право на това.

Това означава, че предимно в жилищни, градински и дачни кооперации ще вземат участници и ветерани от войната. Малък, но все пак бонус. За някои ще изглежда изключително полезно. Въпреки че това не е най-често срещаните и любими ползи. Какво друго трябва да бъдат проучени категории граждани? На какви характеристики те имат право?

Медицинска помощ

Ползите за участниците в военните действия на Афганистан, както всички останали, са едни и същи. Например, специално внимание се отделя на медицинската област. Защо? Има редица ползи, които могат да заинтересуват населението.

Например, на участник или ветеран от войната се предоставя право на медицинска помощ, когато гражданите са били наблюдавани преди пенсиониране. Става дума за безплатна помощ. Никой не е в състояние да събира или иска пари от ветерани или бойци.

Също така посочените категории лица имат пълното право на преференциално обслужване. Те трябва да пропуснат опашката. Обикновено подобен бонус се предоставя не само в публични, но и в частни клиники. В първите редове трябва да служат ветераните и участниците във военните действия с подходяща идентичност.

Но това не е всичко! Какви са ползите за бойците в областта на медицината? Следващата възможност, която се предлага на обществеността, е заплащането на всякакви протетични и рехабилитационни средства. Единственото изключение е при зъбите. Протезите не се заплащат от държавата. Съществуват обаче отделни региони, в които за тях се създават регионални ползи.

транспорт

В Русия има много възможности, свързани с тези или други бенефициенти. За какво може да отговаря един ветеран или боец? Ползите от 2015-2016 г. осигуряват някои бонуси за транспорта.

Факт е, че в повечето региони на Руската федерация свободното пътуване се осигурява за изследваната категория лица. Или можете да си купите билет с отстъпка. Обикновено тази привилегия не се дава на семействата на един войник. Но директният участник в обществения транспорт може да се вози безплатно. Препоръчва се точна информация за това във всеки регион поотделно.

Може да се каже със сигурност, че маршрутът и обикновените частни таксита не дават никакви ползи за пътуване. Това правило важи за цяла Русия. Следователно не трябва да се очаква, че със статута на участник във война ще бъде възможно да се придвижва безплатно с този транспорт.

данъци

По-важният момент е плащането на данъци. От тях, като правило, никой не може да бъде освободен. Но докато се разчита на данъчни облекчения за участниците във военните действия. Кои?

Първо, с официалната заетост можете да направите така нареченото данъчно приспадане. За обикновените участници тя е 500 рубли, за хора с увреждания - 3000. Тя позволява намаляване на размера на платения данък върху доходите.

Трябва също да обърнете внимание на факта, че тези категории лица са напълно освободени от имуществени санкции. Това означава, че годишните плащания под формата на данъчни такси за собственост на гражданин няма да се плащат.

Има стимули за транспортни такси за участниците във военните действия. Факт е, че той често просто се освобождава от него. Или гражданите плащат транспортни такси с голяма отстъпка - до 90%. Понякога дори повече. Всичко зависи от региона на пребиваване.

Обезщетенията за участници в АТО или други бойни действия не завършват с горния списък. В Руската федерация никой не е освободен от земя. Затова трябва да обърнете внимание на това. На ветераните и ветераните от войната се предлага да намалят размера на платен данък върху земята. Как точно? Гражданите имат право на вид приспадане, равно на 10 000 рубли. Тази сума намалява стойността на земята при изчисляване на данъка. Съответно окончателното плащане също става по-малко.

жилище

Русия ползи участниците в битката предлага разнообразие. И в различни области. Голямо внимание се обръща на т.нар. Жилищни бонуси. За какво точно говорим?

Например, посочените категории граждани (както и всички, които живеят с ветеран или ветеран от войната) могат да претендират за инсталиране на домашен телефон извън ред. И на напълно свободна основа.

Има и общински помощи. На участниците в военните действия, както и на техните семейства (подлежащи на съжителство), се плаща половината от сметките. Това означава, че гражданите за комунални услуги трябва да прехвърлят месечно само 50% от общата сума.

За заети

Какво друго? Заетите бойци имат право на определени бонуси във връзка с работата. Кои? Те не са толкова много. На практика рядко някой знае за тях. Обезщетенията за участниците във военните действия се предоставят със съответния сертификат. Този факт трябва да се вземе предвид. В противен случай работодателят има право да откаже бонуси.

В момента в Русия ветерани и участници във войната имат право:

 1. Взема се платен отпуск в съответствие с правилата, установени в Руската федерация. Но в същото време бенефициентът избира правна почивка. Докато редовните служители са планирани да отидат на почивка.
 2. Също така, за сметка на работодателя се заплащат курсове за повишаване на квалификацията, служителят се обучава и се осигурява съответното образование, ако това е необходимо за изпълнение на определени задължения.

Няма повече специални правила. Иначе бойците са служители, точно както всички останали.

За семейства

А семействата на военните? В крайна сметка, те също, при определени обстоятелства, получават тези или други възможности, както и подкрепа от държавата. Какви са ползите за семействата на бойците през 2016 г.?

Сред най-често срещаните са:

 • заплащане на част от погребални услуги за погребение на ветеран / военен участник;
 • 50% отстъпка от сметките за комунални услуги;
 • парична подкрепа за смъртта на военните.

Първата точка изисква специално внимание. Факт е, че заплащането на погребални услуги включва само извършване на самото погребение, транспортиране на тялото до мястото на бъдещото погребение и изработване на паметника. Не се предоставят допълнителни обезщетения на семействата на бойците в тази област. Напълно погребално състояние не плаща.

вдовици

Отделно внимание се изисква от военните вдовици, които са имали статут на участник или ветеран от военни действия. И, както вече споменахме, не е необходимо да се говори за пенсионер. Какви са ползите от вдовиците бойци? Не са много от тях, но те все още са там. Основното нещо е да не се омъжва отново, в противен случай се губят бонуси от държавата.

Какви са жените на бойците? Законът „За ветераните“ ясно определя следния списък:

 • отстъпка за комунални услуги и наем;
 • право на преференциално присъединяване към кооперации и общности;
 • изплащане на пенсии в размер, определен със закон;
 • услуга (преференциална) в лечебни заведения, към които е прикачен починалият съпруг;
 • правото на социална помощ вкъщи извън ред;
 • предимство при приемане в старчески домове и интернати.

Това са ползите за вдовиците на бойците, поставени през 2015-2016 г. Засега не планират да отменят. За да се използват тези или други възможности, е необходимо да се представят съответните доказателства. Например, подайте стандартно заявление до ЗФР за пенсия. И в доказателство на документа да прикачите удостоверение за ветеран / участник във войната, както и удостоверение за брак.

arrow