Имиграцията във Финландия: процедурата, програмите за имигрантите, необходимите документи, предимствата и недостатъците на преместването

Anonim

Финландия е прекрасна скандинавска страна, където броят на мигрантите нараства всяка година. Ако през 90-те години на миналия век броят на чужденците в държавата не надхвърли 20 000 души, в момента ситуацията се е променила драматично и броят на имигрантите е стотици хиляди. Днес ще разгледаме привлекателността на имиграцията във Финландия, която съществува в процеса на противопоставяне. Отделно ще разгледаме и процедурата за действия, формата и програмата на условията за преместване на чужденци във Финландия.

Ползите от преместването

Разбира се, на първо място, решавайки да се премести в чужда държава, трябва да разгледате какви са плюсовете и минусите в този процес, както и да обърнете внимание на някои от нюансите на документацията. Първо, разгледайте предимствата на имиграцията във Финландия:

 1. Стандартът на живот на населението е един от най-високите сред всички европейски страни.
 2. Доходите на гражданите са доста високи.
 3. Престъпността се характеризира с ниски темпове, т.е. държавната политика гарантира безопасността на населението
 4. Образованието за гражданите е безплатно.
 5. Държавата не забранява двойното гражданство.
 6. Териториална близост до Руската федерация.

Недостатъци на пребиваването във Финландия

Имайки предвид предимствата на преместване и живеене в скандинавската държава, е необходимо да се отбележат недостатъците.

 1. Поради факта, че работата има високо ниво на заплатите, не е толкова лесно да се получи официална достойна работа. Един имигрант се нуждае от високо ниво на квалификация, образование и опит в тази област.
 2. Данъчните ставки са доста високи в сравнение с Руската федерация.
 3. Финландският се счита за един от най-трудните за учене и изискването за владеене на езика е задължително за получаване на разрешение за пребиваване в държавата.
 4. Обществото се отличава с трудности в интеграцията, защото местните финландци са доста затворени, потайни. За много имигранти това представлява пречка за нормалния живот и комуникация.
 5. Редовността и спокойствието на живота в държавата не са подходящи за всички, особено за гражданите на Руската федерация, които са свикнали с активен начин на живот.

Видове разрешения

За законно пребиваване във Финландия е необходимо да се кандидатства за разрешение за пребиваване (разрешително), разрешение за постоянно пребиваване (постоянно пребиваване), държавно гражданство. Преди да получите постоянно пребиваване, трябва да издадете разрешение за пребиваване, което всеки чуждестранен гражданин може да получи след преминаване на държавната граница. Основанията за регистрация са: репатриране, събиране на семейството, обучение, заетост, механизми за международна закрила.

Доскоро разрешение за пребиваване, издадено под формата на стикери, които са поставени в паспорт. В момента разрешението за пребиваване се изразява под формата на биометрична карта, в която е концентрирана информацията за собственика. Съгласно законите на Финландия, разрешението за пребиваване ви дава право да:

 1. Дълго пребиваване в границите на държавата.
 2. Свободно движение във Финландия.
 3. Няма нужда да бъдете постоянно в държавата. Разрешението за пребиваване дава право на напускане на страната, а след това отново влиза в нея законно.
 4. Правото на работа в държавата.

Разрешението за пребиваване като първи етап от имиграцията във Финландия има валидност от 1 година, а собственикът има право да удължи документа. Можете да удължите лично документа във всеки полицейски участък във Финландия. След това собственикът вече има право да получи постоянно пребиваване.

Вторият етап от имиграцията във Финландия от Русия е получаване на постоянно местопребиваване. Работи 4 години. За да го получите, трябва да се уверите, че основата на престоя в държавата остава непроменена; потвърждават независимостта по отношение на материалното благосъстояние; заплаща консулската такса; говорят езика.

Гражданството е последната стъпка в имиграцията във Финландия. За да го получите, трябва да преминете през последните два етапа, както и:

 • остават постоянно в държавата най-малко 5 години;
 • получават законни доходи;
 • познават езика на високо ниво (шведски или фински);
 • не трябва да има неплатени глоби, дългове и заеми;
 • няма присъда;
 • трябва да заплатите консулската такса.

Имиграция за целите на обучението

Как да се преместя на постоянно пребиваване във Финландия въз основа на обучение? Като начало отбелязваме, че на тази основа се издава разрешение за студенти, които са влезли във финландския университет, изобретатели и изследователи, които възнамеряват да получат диплома. Това се дължи на факта, че финландското образование е висококачествено и високо, затова по-късно тази база ще даде възможност да се намери работа и да остане в държавата. Има една особеност за гражданите на Русия: за тях от 2017 г. се заплаща образованието. Гражданите, които пристигат извън ЕС, трябва да платят за обучението си, което средно струва 1500 евро годишно. Основните нюанси на тази програма са:

 1. За приемане във финландски университет ви е необходим сертификат за средно образование или висше образование, който трябва да бъде признат за валиден и валиден в скандинавската държава.
 2. Необходимо е да се потвърди нивото на владеене на английски език, ако се планира обучението на този език Това означава, че студентът трябва да има сертификат с ниво на владеене на езика.
 3. При подаване на документи от студент от държава извън ЕС (например Руската федерация), трябва да заплатите такса от 100 евро.
 4. Документите могат да се подават едновременно към 6 програми за обучение.
 5. За приемане в университета трябва да се положат изпити. По правило това е изпитване по предмети, свързани с бъдещата специалност. Въпреки това, някои университети позволяват изпити на територията на Руската федерация.

Процесът на влизане в университета включва няколко етапа. Първо трябва да решите в кой университет планирате да се запишете, коя програма да овладеете и на кой език. След това трябва да сте запознати с изискванията на университета към студентите, с крайния срок за подаване на документи, със списъка на документите.

Каним ви да прочетете описания и рецензии за имиграцията във Финландия от Русия, а именно за обучение в университета.

Имиграция във връзка с провеждането на бизнес

През последните десетилетия Финландия все повече се съсредоточава върху икономиката и приветства създаването и развитието на бизнеса на своята територия. Бизнес имиграцията във Финландия е доста изгодна и добра възможност за интеграция във финландското общество и получаване на постоянно пребиваване. Повече от 90% от всички предприемачи са ангажирани в малкия бизнес. Това са около 250 хиляди от най-разнообразните фирми, от които 6, 5 хиляди са отворени за руски граждани.

За гражданите на страните от ОНД има едно ограничение: трябва да получите разрешение да останете във Финландия като служител или предприемач, в противен случай няма да можете да регистрирате фирмата като свой имот. Най-добрият вариант е да кандидатствате за работа във вашата фирма и след това да кандидатствате за разрешително, което може да бъде издадено във вашата страна. Ако властите смятат, че вашият бизнес е печеливш и виждат, че има достатъчно средства за реализиране на идеята, ще ви бъде дадено разрешение за пребиваване с право да получавате постоянно пребиваване в бъдеще. Процес на регистрация на фирмата в страната:

 1. Изготвяне, изпълнение и регистрация на учредителен документ и харта.
 2. Откриване на сметка във финландска банка, за сметка на която трябва да заплатите уставния капитал.
 3. Регистрация в търговския регистър. В резултат на регистрацията фирмата ще получи своя идентификационен номер, което ще позволи използването на средства по сметката до края на процеса на регистрация.
 4. Прием на служители и дизайн на персонала. Всеки служител трябва да бъде регистриран в пенсионното, здравното и застрахователното злополука.

За законно пребиваване в държавата, докато процесът на регистрация е в ход, можете да кандидатствате за бизнес виза. Заявлението може да бъде подадено в Консулството, намиращо се на територията на Руската федерация. Това е една от най-обещаващите имиграционни програми за Финландия, държавата я насърчава. Има дори специални курсове, които са посветени на правенето на бизнес в тази страна.

поставяне

Държавата заема много активна позиция в борбата срещу безработицата, недостига на висококвалифициран персонал и работници. Можете да се свържете с Службата за заетост и икономическо развитие, за да си намерите работа в държавата. По правило това е сезонна заетост. Най-лесният от всички начини за имиграция във Финландия е този. Можете просто да публикувате автобиографията си в интернет, работодателят ще го види и ще се свърже с вас, за да изясни информацията и документацията. Чужденците, които желаят да напуснат държавата, трябва да знаят един от официалните езици (шведски или фински). Второто нещо, на което трябва да се обърне внимание, е търсенето на професията. В момента най-търсените професии са заварчик, строител, електротехник, производител на мебели, шофьор.

За заетост трябва да издадете специално разрешение за пребиваване, което ще ви разкаже за консулството. Разрешението се издава само след потвърждаване на факта на заетост от Бюрото по заетост и развитие. Можете да прочетете мнения за имиграцията във Финландия, да научите някои от нюансите на сезонната работа в страната, като гледате видеото, публикувано по-долу.

Семейно разрешение

Как да се преместя на постоянно пребиваване във Финландия по семейни причини? В страната има закон, който се отнася изключително до въпросите за събиране на семейството.

Това означава, че на лица, пребиваващи на територията на други държави, е разрешено да се преместят във Финландия, ако в нея живее роднина. Най-важното за човек, който се движи, е да докаже целесъобразността на преместването и достатъчността на средства от финландски гражданин да подкрепи имигрант. За да се преместите, можете просто да издадете виза за гости, която след това се заменя с разрешение за пребиваване, постоянно пребиваване и гражданство. Помислете за случаи, в които можете да се движите на тази основа:

 1. Брак. Съпрузите на финландците, дори когато става въпрос за еднополовите бракове, имат право да ускорят получаването на разрешение за пребиваване във Финландия и по-нататъшно придобиване на гражданство.
 2. Деца и родители. Законите на държавата са благоприятни за преместване във Финландия с деца от Русия. Например, деца под 18-годишна възраст, чиито родители са граждани на Финландия или са получили разрешение за пребиваване, също могат да очакват да получат разрешение. Същото се отнася и за родителите, чиито деца живеят във Финландия.
 3. Други роднини. Трябва да се отбележи, че финландското законодателство признава не само преките роднини, но и други, ако те са зависими от гражданин на държавата. Например един финландец може да носи всеки роднина, който се нуждае от грижи или който е финансово зависим от него.

Пакет от документи

Имиграцията във Финландия от Русия винаги започва със събирането на документи. Сега ще разгледаме основния пакет от документи, а след това и допълнителните пакети, в зависимост от основанията за получаване на разрешение. Основният пакет включва:

 1. Формуляр за попълване на финландски език с дата и подпис. Законите могат да попълват въпросник на английски или шведски език. Ако говорим за заетост на гражданин или за обучение, препоръчително е да попълните въпросник чрез Интернет и след това да го отпечатате.
 2. Чуждестранен паспорт.
 3. Снимки - 2 броя, чието предписание не трябва да надвишава 1 година.
 4. Гаранциите за жилищно настаняване не са задължителни, но могат да бъдат изисквани. Отделът по миграция ще ви даде точна информация.

Допълнителни документи за постоянно пребиваване във Финландия могат да бъдат различни, ние ги разглеждаме под формата на таблица.

Причина за престояДокументи и такси
Трудова дейност
 1. Допълнителен въпросник OLE_TY1, може да бъде попълнен на шведски, английски или фински език.
 2. Приложение към въпросника TEM 054.
 3. За служител договор за работа.
 4. Ако говорим за предприемачество, трябва да представим документи за откриване на бизнес или хартия, потвърждаващи инвестициите в бизнес.
 5. Консулска такса от 520 евро.
обучение
 1. Заявка OLE_OPI, която отново може да бъде попълнена на един от трите езика.
 2. Покана от университета или сертификат, който установява статут на ученик. Това може да включва и сертификат за записване в университета.
 3. Документи с предишно образование, можете да подадете сертификат за работа.
 4. Гарантиране на материална независимост и стабилност. Стипендии, безвъзмездни помощи, сертификати и извлечения по сметка могат да посочат това.
 5. Консулска такса в размер на 360 евро за възрастни и 250 за граждани на възраст под 18 години
Събиране на семейството
 1. Документи, потвърждаващи връзката с гражданите на Финландия.
 2. Доказателство, че роднина живее законно в държавата и е получило гражданство.
 3. Сертификатът за финансовата независимост на лицето, потвърждаващ сигурността на роднина.
 4. Консулска такса в размер на 470 евро за възрастни и 250 за деца

Не забравяйте, че за да напуснете за постоянно пребиваване във Финландия от Русия, трябва да издадете миграционна виза. Тя дава право на законно влизане и пребиваване в държавата, тя ще служи и като основа за разрешение за пребиваване и постоянно пребиваване.

Заявление за дете

Малките деца винаги са специална категория граждани, така че формулярът за кандидатстване може да се различава от общия ред. Ако детето не е навършило 15 години, тогава родителят ще подпише молбата за него. Кандидатите на възраст от 15 до 17 години поставят своя подпис до подписа на един от родителите. Освен това към формуляра за кандидатстване за Министерството на миграцията се прилага и акт за раждане. Важно е да се поръча държавен превод на документа на шведски, английски или фински.

Ако помислим за преместване във Финландия с 17-годишно дете само с мама или татко, тогава трябва да получим разрешението на втория родител, който остана в Русия. Това се отнася не само за 17-годишното дете, но и за непълнолетни. В случай, че детето пътува самостоятелно, без родители, е необходимо разрешение на двамата родители. Необходимо е да се издаде най-много 12 месеца преди подаването на петицията, да се увери нотариусът, както и прехвърлянето. Ако разрешението не може да бъде написано, е необходимо да се документира причината за липсата на съгласие.

Процедурата за получаване на разрешение

Как да стигнем до Финландия за постоянно пребиваване? За да получите първото разрешение за законно влизане и престой в държавата, трябва да се свържете с представителството на финландското министерство на миграцията в Русия. На територията на Руската федерация това посолство се намира в Москва, генералното консулство се намира в Санкт Петербург, а също така има консулства в Мурманск и Петрозаводск. В някоя от тези институции можете да кандидатствате с пакет от документи лично и да заявите желанието си да получите разрешение. След подаване на документите ще трябва да заплатите такса, която не се възстановява. Това означава, че ако не получите разрешение, парите няма да бъдат върнати.

В рамките на определен период от време ще бъдете уведомени за решението, ако е положително, получавате разрешение и отивате във Финландия. На територията на държавата ще трябва да вземете решение за основа за подновяване на разрешението или за издаване на ново. В този случай трябва да се свържете с най-близкия полицейски участък, където ще бъдат обработени всички документи.

arrow