Историята на пилотажния екип "Бързи"

Anonim

"Swifts" - пилотен екип, удостоен с титлата на най-доброто в света. Със своите многобройни изяви на международни въздушни изложения, авиационни паради и други събития, Стрижи поддържа висока репутация на руските военновъздушни сили, демонстрирайки висококачествения пилотаж на руските изтребители, както и огромните възможности на вътрешната авиационна технология.

Предпоставки за създаване на група

Пилотният отбор „Стрижи“ е част от 234-ия полк на 16-ти Военновъздушни сили, който е сформиран в зората на 50-те години. Полкът е предназначен предимно за участие в въздушни паради, провеждани в столицата. Базата е аеродромът на Кубинка край Москва, където от средата на миналия век се провеждат редовни демонстрации на акробатично изкуство за курсанти на авиационни училища, членове на правителството и представители на различни дипломатически мисии.

Пилотите на авиационния полк участват и в ескорта на самолетите на главите на чужди държави, които пристигат в СССР с официални посещения и самолетите с първите съветски космонавти. През 1983 г. пилотите на полка започнаха да овладяват изтребителя от четвърто поколение.

На какво летят Swifts?

Аеробатическият екип, по-късно наречен „Стрижи”, е първият в Съветския съюз, който използва бойци МиГ-29, които се считат за едни от най-добрите военни самолети. Свръхзвуковият изтребител, отличаващ се с лекота и маневреност, е разработен в дизайнерското бюро на Микоян от началото на 70-те години на ХХ век. До средата на десетилетието е създадена първоначална скица на бъдещия боец. В допълнение към характеристиките на полета, новите самолети трябваше да разполагат с модерни оръжия и снаряди за наблюдение, които да отговарят на изискванията за близък и далечен въздушен бой.

Първите тестове на МиГ-29 се проведоха през 1977 година. След провеждането на серия тестови полети, самолетът е пуснат в производство в началото на осемдесетте. В момента боецът се предлага в две версии - единични и двойни (модел за бойно обучение). Към днешна дата, пуснати около един и половина хиляди автомобили на този модел.

Появата на "Бързи"

Полетната група "Swifts" съществува от шестото май 1991 година. Тази дата се показва в реда за създаване на група. В същото време имаше уникално оцветяване на самолета. Първоначалната му версия беше следната: бели фюзелажи, комбинирани с килове, боядисани в светло синьо. От двете страни на колите имаше сини ципове. Черните бързеи бяха нарисувани върху въздухозаборниците.

През 2003 г. всички самолети на Стрижишкия пилотаж се ремонтират, след което техникът придобива нов цвят: червено-бял корпус със сини бързеи отгоре и отдолу. Така техниката започва да носи цветовете на руския флаг. Буквите "МиГ" се появиха на киловете на бойците. Пилотажният екип на Стрижи за първи път демонстрира програмата си пред чуждестранна публика във Франция, по повод 50-годишнината от полетния ескадрон Нормандия-Неман. Оттогава групата редовно показва уменията за пилотиране на висок клас на различни руски и чуждестранни събития.

Функции за полет

Пилотният екип на Стрижи включва в своите изпълнения разнообразни фигури, изпълнявани едновременно едновременно и на два самолета. Репертоарът съдържа и много елементи, изпълнявани от цялата група. Въздухоплавателните средства на групата са в състояние да извършват полетни процедури като „чук”, „звезда”, „стрелка”, „кръст” и други. Често има съвместни полети на пилотажните отбори "Бързи" и "Руски рицари". Така на въздушното изложение през 2007 г. девет пилоти от тези групи извършиха „барел” в пилотната процедура „Голям диамант”. Тази цифра е произведена за първи път от композицията, състояща се от различни модели самолети.

Основната част от пилотния отбор „Стрижи” се състои от шест пилоти под командването на полковник от ВВС Сергей Осяйкин. Командирът на групата по време на полета изпълнява функцията на олово. Всички членове на Стрижийския пилотаж са квалифицирани като първокласни пилоти.

За полетите "Swifts" композират песни. Има разнообразие от колекционерски модели на самолетния пилотен екип в намалена форма. А човек, който някога е виждал въздушно представяне на тези аса, едва ли може да забрави впечатленията от своите незабравими полети, защото групата включва най-добрите пилоти на страната.

arrow