Височината на стълбите: ГОСТ. Изчисляване на размера на стъпалата и наклона на стълбите

Anonim

Дизайнът на стълбата, неговият външен вид, удобството и безопасността са от съществено значение за всеки дом. Успешният дизайн на стълбищата увеличава общото ниво на комфорт на хората, които ще го използват в бъдеще, и също така влияе на ергономичното ниво на помещението. Имайки предвид важността и значимостта на структурата, почти всички нейни елементи са регулирани на законодателно ниво: ширината и дължината на участъка, размерът на оградите, броя и височината на стъпалата на стълбите (ГОСТ и СНиП).

Стойността на навременното изчисляване на параметрите

Основните размери на стълбищната конструкция се изчисляват дори на етапа на разработване на проекта у дома. Ширината и височината на стълбите позволяват на строителите да изчислят най-важните параметри на бъдещата сграда.

Често при разработването на стълбищни проекти те се ръководят от съществуващите норми и желанията на собственика на сградата. Изисква се съответствие с административните документи, регламентиращи строителните и ремонтните работи. В крайна сметка, рисуването на красива, поразителна стълба е половината от битката. Дизайнът трябва да бъде функционален, надежден, удобен и безопасен.

Стълбищата в обществените сгради или в учебните заведения изискват специално внимание.

Как точно е регулирането на стълбите

Документи, които съдържат стандарти, норми и правила, съгласно които всички стълбища трябва да бъдат издигнати - ГОСТ и СНиП.

За стълби от бетон и стоманобетон има ГОСТ 8717.1-84 и 8717.0-84. Последният документ се отнася за стълбите, изработени от метал.

Отделните им точки описват какви височини трябва да бъдат маршовете, колко стъпки в тях трябва да бъдат поставени и каква височина трябва да бъдат направени. Той също така определя ъгъла, под който е разположено стълбището, ширината на платформата и вида на оградата.

Някои измерения са дадени със специфични стойности, други са диапазон, в който майстор-строителите могат да избират подходящите номера за тях.

Какво означава "оптимален наклон на стълбите"?

Препоръчителните стойности са ъгълът, по който стълбището ще се намира в частна къща, многоетажен апартамент или обществена сграда. Минималният ъгъл е 20 градуса, а максималният - 50 градуса.

По-малък ъгъл показва, че стълбището е ниско, т.е. е плитко. Разбира се, лесно е да се изкачите по тези стъпки и рискът от падане се намалява, но този дизайн е много по-дълъг и заема много повече място. Често дизайнерите настояват собствениците да спестяват жилищно пространство, като намаляват дължината на стълбите. ГОСТ установява максимално допустимия ъгъл на наклон на ниво от 50 градуса, тъй като по-стръмните стъпала не са безопасни за нарастващ човек.

Вярно е, че има изключения, като например монтиране на стълби към тавани и мазета. Тук могат да бъдат позволени стръмни стълби поради рядката им употреба и ограниченото пространство.

Оптимално (за частна къща) се счита за стълбище, наклонено под ъгъл от 30-35 градуса. Този диапазон от показатели съответства на естествените ритми на човешкото движение.

Какви данни се вземат предвид в процеса на разработване на проекта

Най-важните параметри, влияещи върху дизайна на стълбата са:

  1. Височината на всеки етаж.
  2. Общата площ на интериора.
  3. Разпределение на прозорци, врати и отвори.
  4. Формата и характеристиките на стените на помещенията (ниши, первази).

Тези данни, които се определят от строителните чертежи, засягат височината на стъпалата на стълбите, ГОСТ също се взема под внимание. Освен това получените цифри ни позволяват да видим каква ще бъде общата височина на стълбите, дължината на походите, броя и размера на грамофоните.

Наличието на установени параметри въобще не означава, че структурата на стълбата не трябва да се брои. Необходими са индивидуални проекти, тъй като много фактори влияят върху крайните размери (материалът, използван при производството на стълби и огради, вида на довършителните работи, използваните материали в интериорния дизайн).

Как се изчислява височината на стъпалата на стълбите (ГОСТ)?

Ъгълът на наклон на конструкцията зависи от това колко стъпала ще има, от тяхната височина, а също и от разстоянието между тях.

Стандартите определят административни документи - ГОСТ и СНиП. Височината на стълбите може да бъде от 12 см до 22 см. Изборът на определен размер се влияе от местоположението на конструкцията и нейното предназначение. За тези стълби, които се използват интензивно и често, се препоръчва да се избере стойност от около 14, 5-17, 5 cm.

Говорейки за дълбочината на протектора (хоризонталната равнина, върху която стъпва човек), е необходимо да се посочи оптималният му индикатор: допустимият обхват е от 25 см до 40 см. Най-удобни са стъпалата с ширина 30-37 см.

Обосновката за тези стойности е размерът на стъпалото на средния човек, както и ширината на стъпката му. Ако поради някаква причина не могат да се приложат оптимални параметри или ако планираният наклон на стълбището предотврати поставянето на стъпала с такива размери, разработчиците на проекта намаляват дълбочината до 14, 5 см. В същото време те осигуряват проекция, която увеличава дълбочината с два или три сантиметра (надвес).

Какво е щрангът и каква трябва да бъде неговата височина

Височината на степените на всяко стълбище зависи от размера на щранга и степента на самата стъпка. Повдигачът се нарича вертикален елемент, разположен между две стъпала.

Както вече бе отбелязано, стандартната височина на стъпалото е 14.5-17.5 см. В този случай процесът на изчисляване на параметрите осигурява задължителна проверка за удобство и безопасност. За да направите това, сгънете ширината на протектора и височината на щранга (според чертежа). Ако сумата е в диапазона от 44 см до 48 см, тогава стълбата може да се счита за безопасна.

Брой стъпки

Стандартното стълбище съдържа средно 12-15 стъпки. Тази сума позволява на повечето хора тихо да се издигат от началото до края на конструкцията или до площадката.

За да определите колко стъпки ще има издигнатата стълба, майсторите използват следния метод:

  1. Изчислете или измерете общата дължина на стълбите (разстоянието от първата стъпка до етажа на втория етаж).
  2. Разделете получената дължина на приблизителната височина на щранга.
  3. Закръглете получения размер до цяло число и преизчислете въз основа на новите данни.

Този алгоритъм е доста опростен, тъй като в процеса на реални изчисления се вземат предвид много други фактори (дебелината на подовата настилка на първия и втория етаж, видът на самото стълбище, завършването на стъпалата).

Характеристики на бетонни стълби

Днес изборът на дизайн на стълби за много собственици е улеснен от наличието на готови модули от висококачествен бетон (клас не по-нисък от B15).

Произвеждат се от сертифицирани производители, следователно са спазени всички изисквания на ГОСТ и СНиП (височината на стъпалата на стълбите, тяхната дълбочина и ширина, както и ъгълът на наклон).

Използването на такива конструкции значително улеснява, ускорява и скъсява строителството на стълби. ЖБ-стълбите са много издръжливи и могат да бъдат украсени с различни материали и техники, така че те се монтират както в жилищни сгради, така и в обществени сгради.

Някои аспекти на проектирането на стълби

Височината на стъпалата на стълбите (ГОСТ) предвижда същото за всички елементи на стълбите. Това е задължително изискване, което е предназначено да осигури баланса на човек, който се движи между етажите.

В допълнение, експертите казват, че е по-удобно за хората да завършат изкачването или слизането с крака, с които са започнали да се движат нагоре по стълбите. Ето защо много проекти съдържат нечетен брой градуса.

Ако платформата между шествията се състои от няколко нива, разликата в тяхната височина трябва да бъде равна на височината на стъпалото.

Спирални стълби и стъпалата им

При проектирането на спирални или спираловидни стълби, дизайнерите трябва да се справят с въвеждащите стъпки. Изискванията за височината им остават същите като за прави, стругови или комбинирани конструкции.

Въпреки това, поради специфичната форма на стъпалата, дълбочината на протектора и широчината на самата стълба са подложени на строго регулиране.

Това се дължи на факта, че не е толкова удобно и безопасно да се движат по винтови структури като традиционни. Поради тази причина дизайнерите не се съветват да строят такава стълба като основна.

Често спиралните стълби се използват за изкачване до тавана или като спомагателно транспортно средство. Вярно е, че много съвременни дизайни на винтов тип имат много красив дизайн и стават основна украса на стаята. За да се повиши комфорта на бъдещите жители, тяхната ширина и височина между стъпалата на стълбите трябва да бъдат възможно най-близки до оптималните параметри.

Спиралните стълби са напълно неподходящи за монтаж в обществени сгради и учебни заведения. Те също трябва да се избягват, ако в къщата живее лице с ограничена подвижност. Въпреки това, ако собственикът все още иска да види такова стълбище в къщата си, той трябва да постави всички важни предмети и стаи (спалня, кухня, хол) на първия етаж.

arrow