Урбанизирано селище в Русия

Anonim

Градско селище (село) е селище. Това разделение възникнало по време на съществуването на Съветския съюз. Преди реформата, в която на тези административни единици беше дадено настоящото име, те бяха посад.

За да има селище градски тип, е необходимо да се спазват определени нюанси. Едно от тях е, че най-малко 85% от населението на тази позиция не работи в областта на селското стопанство. Освен това, броят на населените места в градски тип е средно между броя на хората, живеещи в селата и градовете. Например, по-рано в селото трябваше да живеят най-малко 2 хиляди жители в Украйна и 3 хиляди - в Русия.

Във Федерацията, в допълнение към стандартното име, все още можете да чуете други имена в ежедневието: дача, курорт или работещо село. От научна гледна точка обаче изброените структурни единици са разделение на общата концепция за ЗПТ.

Видове градове

Дори по време на съществуването на Руската SFSR е установен редът за класификация на селото. Разгледайте ги по-долу.

  1. Resort pgt. Такова селище от градски тип трябва да има население от поне 2 хиляди души. Той задължително на своята територия има няколко лечебни заведения. В същото време броят на туристите трябва да бъде поне половината от постоянно пребиваващите.
  2. Работници pgt. Селище от градски тип трябва да има най-малко 3000 постоянни жители. От тях 85% трябва да се занимават с работа в предприятия, в железопътния сектор, в промишлеността и т.н. На територията на работното селище има задължително университети, училища и други образователни институции.
  3. Лятно градче Това селище от градски тип е територия, която осигурява летни почивки или рехабилитационни услуги.

Днес по-голямата част от селото остава в категорията си още от времето на СССР. В момента обаче не могат да се посочат точните критерии за класификация, тъй като те не са еднакви. Между другото, от времето на РСФСР броят на селищата е намалял значително (от 2100 на 1 900 единици).

От 2015 г. Сунжа се счита за най-голяма по население. Градското селище (виж снимката по-долу) е разположено в Ингушетия и е обитавано от над 64 хиляди души.

Sunzha

Сунжа е село, което до 2015 г. все още се счита за село. Преди да бъде официално призната като градско селище, тя се счита за най-голямото село в Русия и едно от най-големите в света.

Като най-голямото село в Руската федерация, Сунжа е вторият по големина в цялата Ингушетия (включително и градовете). Всяка година се наблюдава увеличение на населението, което през следващите петдесет години може да го превърне в малък град, а след това в метрополия. Националният състав, разбира се, се представя от руснаците (по-малко от 1%), чеченците (7%) и ингушите (90%). Останалите са от други малцинства. Заслужава да се отбележи, че през 2002 г. тук имаше много повече чеченци - 50% от общото население, но досега тази цифра е спаднала драстично.

Отчитайки плана на селището от градски тип, може да се отбележи, че на нейната територия се намира един важен обект за икономиката - кремарията. Има и няколко училища, колежи и висши учебни заведения (има дори университети).

Nakhabino

Нахабино - село, разположено в Московска област. По отношение на населението (и 40 хиляди души живеят тук), той се нарежда на второ място в Русия. До 2015 г. той е бил лидер от 4 години, но след това загубил от Сунжа.

Изненадващо, според исторически сведения, в Нахабино броят на населението непрекъснато се увеличава. И до днес има увеличение. Това не е толкова голямо, колкото бихме искали, но фактът, че увеличението би трябвало да удовлетвори местните власти.

Икономиката на този градски тип постоянно се подобрява. Това се дължи на наличието на железопътно депо, различни фабрики, работещи в индустриалния сектор, има и производство на мебели. Дори някои градове и селища от градски тип не могат да се похвалят с такава развита икономика.

Goryachevodskaya

В Ставрополската територия е третият по големина в руското село. Между другото, той се намира на реката, която носи името Подкумок. Благодарение на автомобилните мостове (има три от тях), Горячеводски е свързан с Пятигорск.

До 2010 г. населението в селището от градски тип непрекъснато се увеличава, но от няколко години намалява. Към 2016 г. тук живеят едва малко повече от 36 хил. Жители, като националният състав е следният: руснаци (68%), арменци (18%), други (12%).

През 2010 г. именно Горячеводски представлява градските селища в Русия, но поради определени фактори населението започва да емигрира в други населени места в страната.

Волга

Волга, разположена в района на Саратов, е един от най-големите градове в Русия. Към 2015 г. в нея живеят малко по-малко от 35 хиляди души. Напоследък динамиката на изменението на населението е неразбираема: от няколко години тя се увеличава, намалява и остава същата. Затова е невъзможно да се каже със сигурност дали количеството пада или не.

Селищата от градски тип са проектирани така, че да има територия за изграждане на училища и други образователни институции. Така в Приволжски има 4 учебни заведения и 9 детски градини.

Заглавието на работническото селище му било възложено през 1939 г. и до ден днешен той остава такъв.

Yablonovskii

Тахтамукайският район (Адигея) включва село Яблоновски, основано през 1888 година. Тук живее малко повече от 32 хиляди души. Като се има предвид националния състав, е необходимо да се споменат руснаците, арменците, украинците, корейците.

Климатът на този регион е общ за Руската федерация. Зимен минимум -36 ° С, летен максимум + 42 ° С. Валежи от 700 мм годишно. Самият град стои на брега на р. Кубан, срещу известния град Краснодар.

В Яблоновски има два пазара, които се специализират в продажбите на хранителни стоки. Има пощенска служба в Русия и клонове на Сбербанк. Има болници, болници, училища и детски градини. Изграден е клон на един от технологичните университети на Русия.

Tomilino

Друго градско селище, разположено в Московска област. В нея живеят 31 хиляди души. Основан през 1894 година.

Този град има много добро местоположение от икономиката. По нея от двете страни минава железопътна линия, която стои на една от магистралите на Русия (магистрала Р105).

Томилино през миналия век е известен със своята отлична природа и инфраструктура. Това ви позволява да го наречете ваканционно селище. Хората за постоянно пребиваване са привлечени от близостта им до Москва и МКАД.

Според една версия, името се появява, когато селото преминава в притежанието на търговеца Томилин.

Inozemtsevo

Този курортен град, разположен в района на Ставропол, има население от 27 хиляди души. Класификацията, която той е назначил през 1959 година. Населяват го предимно руснаци, арменци и гърци. В близост до селището има планина Бещау.

От 2010 г. населението е започнало рязко да намалява, което се наблюдава и до днес. От същия период е установено, че в Иноземцево живеят почти 10% по-малко мъже от жените.

Ако разгледаме клетъчната комуникация, тогава има 2G, 3G и 4G мрежи. Това е огромно предимство, което нямат всички градски селища в Русия. Има и достатъчен брой детски градини (6 бр.), Училища (4 бр.); има лицей, сиропиталище и две технически училища.

Vlasikha

Власиха, намираща се в Московска област, има население от 25 хиляди души. Това селище от градски тип има уникално свойство - до 2009 г. се счита за затворен военен обект.

Има 8 училища от различни профили, 3 спортни клуба и 2 къщи за култура. Освен това градът има собствен канал по телевизията. По-рано (до 2008 г.) в селото имаше голям търговски център, но той изгаряше и, за съжаление, до такава степен, че не може да бъде възстановен.

arrow