Плащане на глоба на пътната полиция с 50% отстъпка: процедура, закон и прегледи

Anonim

От началото на 2016 г. влезе в сила нов закон, според който глобата на Пътна полиция се заплаща с отстъпка от 50%. Неговата цел е да опрости процедурата и да насърчи длъжниците своевременно да погасяват задълженията си. Помислете за какви нарушения е необходимо да плащате глоби с отстъпка от 50% и как се правят.

Основните разпоредби на закона

Сред въпросите, обхванати от закона, са следните:

  • условия на плащане;
  • начини;
  • възстановяване на глоби от граждани на други държави;
  • възстановяване на сумата от нарушители, които нямат потвърден доход.

Но основното нещо, което беше въведено с новия закон, е правото на шофьорите да плащат глоби в размер на 50 процента. Той е валиден 20 дни от датата на получаване на протокола от инспектора или така нареченото "писмо за щастие" по пощата.

Какво ще правят те, които не плащат?

Друго важно допълнение към Кодекса за административните нарушения е двойното увеличение на глобите в случаите, когато дългът не е уреден в продължение на два месеца или повече след налагането на наказание. Ако след това не се извърши плащането, административното дело се прехвърля на FSSP, което, както знаете, днес има големи възможности.

Нарушителят може не само да изчака нуждата да плати сумата, но и да арестува за петнадесет дни или поправителен труд. Също така, нарушителят няма да може да отиде в чужбина. Такива мерки се предприемат срещу тези нарушители, които системно нарушават закона. Въпреки това, те все още имат избор: доброволно заплащане на глобата на пътната полиция (с отстъпка от 50 процента, разбира се, не е възможно да се изплати дългът) или да се обърне към съда, в резултат на което сумата ще бъде принудително възстановена.

Кой има право на отстъпка?

Всеки нарушител на движението с документ, който го задължава да плати глоба, може да направи това, като направи 50% от събраната сума. Как е приет документът няма значение. Глобата може да бъде издадена лично от служител на КАТ и предадена на водача или записана с камера за видеонаблюдение и получена по пощата. Така или иначе, на водача се дава 20 дни, по време на които пътната полиция може да заплати глоба с 50% отстъпка. Разбира се, тази иновация получава само положителна обратна връзка.

Всички нарушения, регистрирани от камери за видеонаблюдение и за които сте получили "писма на щастие", са обект на закона за отстъпките. В допълнение, ако отидете да проверите за глоби в онлайн сайта в интернет, същата информация ще бъде изброена там. Можете да посетите официалния сайт на КАТ или да използвате електронния портал за обществени услуги.

Престъпления, които подлежат на и не подлежат на отстъпка

За престъпленията, предвидени в глава 12 от Административния кодекс, от началото на 2016 г. стана възможно заплащането на глоба на пътна полиция с 50% отстъпка. Това освобождаване е валидно само за 20 дни. Но член 3.22 от част 1.3 от CAO предвижда някои изключения. Така шофьорът, който е нарушил следните правила за движение, ще плати 100% от размера на глобата в следните случаи:

  • бил е под влиянието на алкохол или наркотици;
  • отказа да се подложи на медицински преглед;
  • в резултат на инцидента, причинени вреда на здравето на участниците в произшествието;
  • отиде на идващата лента;
  • многократно нарушавал правилата за движение, като напуснал за забранителен сигнал на контролера или светофара, ограничил скоростта, карал автомобила, изобщо не е регистриран или бил изпълнен неправилно.

Повторно нарушение, извършено през годината след предходната, се счита за повторено. По този начин нарушение на правилата за движение, което попада под отстъпката, може да се извърши само веднъж годишно. За следващото нарушение водачът ще заплати пълната цена на глобата.

Отстъпка не се прилага за нарушения на правилата за паркиране в град Москва. Затова се заплаща глоба от 2500 рубли.

Как да се плати на пътна полиция глоба с отстъпка от 50 процента?

След като разгледахме кой плаща и кога, сега обмисляме как може да се направи това. Ако шофьорът е спазващ закона гражданин, тогава дори в случай на нарушение на правилата за движение, той незабавно ще плати за получаването. Тогава законът ви позволява да спестите пари и да направите само половината от стойността си.

Къде може да се направи това? Днес много хора плащат глоби за пътна полиция с отстъпка в интернет (това става както на портала за обществени услуги, така и на уебсайта на КАТ, както и чрез електронни портфейли и чрез специални онлайн приложения).

Но за да бъде валидна отстъпката, не трябва да забравяте времето. Отстъпката ще престане да работи след 12 часа през нощта на 20-ия ден. Оказва се, че ако сте получили протокола в първия ден от 13:00 часа, тогава 50 процента от сумата могат да бъдат изплатени само до 12 часа на 21-ия ден. След това правете пари изцяло.

В този случай моментът на плащане не се счита за момент на получаване на сумата по сметката на КАТ, а в момента на създаването му и получаване от шофьора на разписка за ръце или съобщение за анулиране чрез SMS. След плащане е препоръчително да се провери фактът на получаване на средства в сметката на КАТ (това се посочва в много ревюта). Ако парите не дойдат, тогава е най-добре да карате до офиса и да покажете разписка. След това се предпазвате от евентуални недоразумения.

Такава процедура е иновация. Тази година се проверява за ефективност заплащането на глобата на пътната полиция с 50% отстъпка. Законът предвижда преференциално третиране само за леки престъпления. По този начин той служи като подкрепа за законосъобразни граждани, които поради небрежност или по други причини са нарушили правилата за движение.

заключение

Днес повече от всякога правилото е уместно: "Предупреждението е предупредено". Водачите трябва да са наясно с всички нововъведения в SDA. Случва се, че информацията за отстъпката се получава само след като те са платили пълната санкция. Може ли да се изплати половината от дълга? За съжаление не. В крайна сметка, привилегията е правото на водача, а не задължение. Затова, за да го използва или не, той решава за себе си.

В допълнение, не оставяйте "за по-късно" постъпления с глоби и не очаквайте да ги платите в последния ден. Отзивите потвърждават, че често се случва, когато този ден минава незабелязано, а след това трябва да платите пълната сума.

arrow