Подпис подпис. Престъпление и наказание

Anonim

Все по-често престъпни деяния, като подправка на подписи, са привлечени от измамници от различни нива. Специалистите са известни в престъпните общности, които са в състояние да пресъздадат подпис от всяка степен на сложност в минути. И не е тайна, че в ежедневието това е доста често срещано действие. Например, когато мениджърът не е на място и неговият подпис е спешно необходим по договора. Но обривът и лекият удар в един документ, при определени обстоятелства, може да струва на някого не само наказание, но и свобода.

Но основният проблем е, че не само самият фалшификатор може да пострада заради фалшивия подпис, но и лицето, използващо документа с него. Парадоксално е, че дори да има истински печат върху документите, документът се счита за невалиден, ако има признаци за имитация на подписа. Така фалшивият подпис автоматично обезсилва всички документи. И тогава докаже в съда, че като се използват фалшиви документи, сте били в тъмното, доста трудно. Ето защо е необходимо да се разграничат основните характеристики на фалшива.

Най-честата измама, направена от паметта или болката. По правило те са най-трудни за идентифициране, тъй като имат много сходства с оригинала. Въпреки това е възможно да се открият основните признаци на имитация върху тях без скъпи експертизи. Те могат да бъдат неравномерни линии или прегъвания, дължащи се на разклащане на ръцете, следи от спиране на дръжката при удари и равномерно налягане. Не се изключват малки корекции или оцветявания. Такива дефекти се дължат на факта, че ръката на фалшификатора трябва да изпълнява необичайни движения, както и поради желанието си да възпроизвежда характерните удари върху подписа си възможно най-точно. Съответно подправянето на подписи може да бъде открито чрез контрол. В идеалния случай е желателно да се сравни подписа върху документа с неговите ранни оригинали.

Много по-лесно е да се идентифицира фалшив, когато се прави фалшив подпис чрез копиране. Въпреки че, както казва известният литературен герой, при сегашното ниво на печатната индустрия всичко е възможно. Методите за копиране на светлината или бутане на хартията постепенно изчезват. Изработването на подпис с копирна хартия или използването на мокър метод оставя твърде много следи от използването на скрап материали. По това време техническият прогрес не стои на място.

Скенерът и висококачественият цветен принтер се превърнаха в пробив в производството на фалшификати. Усъвършенстваните експерти по фалшиви автографи могат да пресъздадат подпис от всяка сложност и дори да му придадат необходимия цвят, като същевременно имат минимални умения за използване на офис оборудване. Само една основна характеристика отличава този подпис от настоящето - липсата на отпечатани следи на хартия от използването на писмен инструмент. Но при по-внимателно разглеждане измамите могат да бъдат разкрити.

Независимо колко високо е фалшифицирането на подписите, наказанието, когато бъде открито, е неизбежно. Разбира се, необходимо е да се разграничи степента на отговорност в различните случаи. Едно нещо е, когато непълнолетен ученик усърдно изготвя подпис на класния ръководител в дневника си, а съвсем друго - фалшификация на договора за кредит или сертификат, който дава някакви привилегии. Понастоящем наказателната отговорност за подправяне на подписите е налице само ако целта на нейното използване е придобиването на каквито и да е обезщетения.

Признаци на престъпност се различават, но тяхното значение остава същото: използването на фалшив подпис е фалшив документ или измама. Ако корпусът на престъплението в действията на симулатора не бъде намерен, делото може да завърши с административно наказание, дисциплинарно действие или уволнение от работа.

arrow