Етикет на пожарогасителя: проба, правила за пълнене, изисквания за ГОСТ и снимки

Anonim

"Предотвратено е предпазено", казва стара латинска поговорка. Водени от него, законът задължително предвижда "въоръжение" на всички предприятия, превозни средства и всякакви други места, където е възможно масово събиране на хора, с противопожарно оборудване. Основните от тях са пожарогасители. Всяко такова устройство трябва винаги да носи пакет от документи. Нека да разберем какво точно трябва да бъде включено в състава му. А също и по-подробно ще се съсредоточим върху етикети, които трябва да бъдат върху пожарогасител. Откриваме какви данни се посочват върху тях и с какво се регулира ГОСТ.

Какво е пожарогасител

Това устройство е най-разпространеното и достъпно средство за пожарна безопасност. Това е преносимо (по-малко мобилно) устройство, предназначено за гасене на пожари. Това се извършва от пожарогасителния агент (TSS), изхвърлен от устройството.

Типичен дизайн е цилиндричен пурпурен цилиндър с тръба или накрайник отгоре и лост, прикрепен към него. Кликването върху него (след откъсване на печата и отстраняване на проверките за сигурност) активира устройството. В този случай от него се напръсква пожарогасителен агент (под високо налягане):

 • Н20;
 • пяна;
 • химическо съединение на прах;
 • СО2;
 • N2;
 • други инертни газове.

Самият принцип на пожарогасителя в опростена форма наподобява кутия с лак за коса или мус. Единствената разлика е, че интензивността и скоростта на подаване на веществото (след натискане на лоста) е многократно по-голяма.

вид

Има няколко критерия, по които пожарогасителите са разделени на различни типове.

 • Начин на работа: ръчен, автоматичен, универсален (хибрид).
 • Тип пускови устройства: вентилна врата, заключващо-пусково устройство от лостов тип, допълнителен източник.
 • Обем: преносими субкомпоненти (до 4000 g), преносими промишлени (от 4000 g), стационарни / мобилни (от 8000 g).
 • Принципът на действие на огъня: прах, газ (хладилен агент, CO 2 ), пяна (химическа, въздушна емулсия, въздух-пяна, химически въздух-пяна).
 • Метод за захранване на пожарогасителния агент: H 2 O налягане, произтичащо от химическата реакция на компонентите на заряда на пожарогасителя; налягането на газовете, доставяни от специализиран цилиндър, върху или вътре в устройството; налягане на газове, предварително изпомпвани в корпуса на инструмента; собствено налягане.

Всички данни за принадлежност към определени видове винаги се маркират на всеки пожарогасител, са неговата маркировка. В зависимост от характеристиките, може да се посочи:

 • букви (тип и клас);
 • в брой (маса на пожарогасителния агент).

Какво ГОСТ регулира изискванията за пожарогасители

Желанието на човечеството да спасява понякога дори и в собствена вреда е широко известно. Повече от стогодишна практика на организацията за пожарна безопасност (ПБ) показа, че без строг контрол хората са склонни да го пренебрегват. Резултатът е хиляди годишни пожари по целия свят, които биха могли да бъдат предотвратени, ако изискванията на ДБП се спазват правилно. Ето защо във всяка развита страна на света на държавно ниво са въведени задължителни стандарти за пожарна безопасност. И поотделно за всеки от ключовите й елементи.

Пожарогасителите като най-често използваните инструменти за ПБ имат свой собствен ГОСТ. Той съдържа всичко за това устройство: от правилата за проектиране, приемане и проверка до подробно описание на етикетите, които трябва да бъдат на пожарогасителя и каква информация трябва да бъде посочена там.

Въпреки че правилата за противопожарна безопасност във всички държави са приблизително еднакви, всеки има свой стандарт. В Руската федерация това е ГОСТ Р 51057-2001. През 2001 г. той заменя съществуващия по-рано ГОСТ Р 51057-97.

Този документ се прилага за преносими пожарогасители (не повече от 20 000 g), предназначени за гасене на пожари от клас А, В, С, Е. В същото време, той не се прилага за подобни устройства със специално предназначение (пожари от клас D, раници, самолети и др.).

По този начин, ако е необходимо, си струва да се търсят всички отговори на въпроси относно проектирането на етикети за пожарогасители в ГОСТ Р 51057-2001.

На територията на Украйна тези въпроси са регламентирани по собствен ГОСТ 4297: 2004.

Какви документи трябва да бъдат при пожарогасителя

Богатството на руския език, особено синоними в него, често води до неразбиране на различни термини. Етикет на пожарогасител е ярък пример за това. Факт е, че когато говорим за този документ, понякога те могат да имат предвид етикета или паспорта на устройството. И въпреки че данните, които те съдържат, често се дублират, това са различни неща.

За да не бъдем в капан, нека разгледаме какви документи трябва да има всяко такова противопожарно устройство:

 • Технически паспорт.
 • Оперативен паспорт.
 • Дневник.
 • Label.
 • Проверка на пожарогасители с теглото.

Въпреки че изглежда, че наличието на толкова много документи е ненужно, всъщност целта им е да следят състоянието на пожарогасителя и готовността му да гаси пожара във всеки един момент.

Технически паспорт

Тъй като всички изброени документи са взаимосвързани, ще разгледаме накратко всеки един от тях, за да не бъдем объркани за това какво трябва и какво не трябва да се посочва там.

Техническият паспорт на пожарогасителя е фабричната инструкция за това устройство. Затова трябва да се съхранява по съответния начин - от момента на покупката и преди да бъде поставен в скрапа.

Този документ съдържа следната информация:

 • информация за производителя;
 • дата на производство;
 • серийния номер на продукта (трябва да съвпада с печата на самия пожарогасител);
 • технически характеристики (тегло, маса, налягане, чертеж, оборудване и др.);
 • принцип на работа на устройството;
 • експлоатационни условия и съвети за поддръжка;
 • данни за съответствие с действащия ГОСТ с мокър печат;
 • гаранционни задължения.

По правило технически паспорт на пожарогасител е необходим само при покупката, за да се въведат данни в други документи. Той също така трябва да се справи и в случай на фабричен дефект или проверки за пожарна безопасност.

В други случаи, като всяко обучение, то трябва да се съхранява на място, откъдето винаги може да бъде достигнато, ако е необходимо. Най-добрият вариант е да се сканира технически паспорт в случай на спешна нужда или загуба. Правни права такова копие, разбира се, няма, но ще улесни достъпа до информация за пожарогасителя.

Моля, обърнете внимание: ако пожарогасител е направен в чужбина, техническият му паспорт трябва да съдържа страници на руски език. Това изискване се прилага за всички придружаващи документи.

Оперативен паспорт

Ако предишният документ почти никога не е свързан с етикета за проверка на пожарогасител, тогава това се случва с оперативния паспорт поради общи данни.

Както подсказва името, тази книга съдържа информация за използването на устройството. Това е неговата работа.

За разлика от техническите си колеги, този трябва да е на разположение. От момента, в който пожарогасителят удари рафта на магазина до клиента, всичко, което му се случва, трябва да се запише първо тук.

Състои се от две части:

 • данни за устройството (инвентарен номер, дата на откриване на предприятието, местоположение, маркировка, производител);
 • таблица за наблюдение на състоянието на пожарогасителя и неговата поддръжка.

Първата част се попълва по време на регистрацията на устройството (вид акт за раждане), а втората - през целия "живот" на пожарогасителя. Всички данни, въведени в таблицата, трябва да бъдат заверени с подписа на отговорното лице и мокрия печат.

За всеки пожарогасител има отделен паспорт за работа. Освен това, всеки номер (инвентар), присвоен на едно устройство, се прилага и към неговия случай с незаличима боя. Може да се използва етикет, но той трябва да бъде незаличим.

Ако оперативният паспорт се загуби, издаването на нов се появява само след като устройството е било проверено от експерти. Същото важи и за техническите.

Счетоводен дневник

Всички данни, посочени в предишния документ, задължително се дублират в дневника. Въпреки това, за разлика от оперативния паспорт, той съдържа информация за всички пожарогасители в баланса на предприятието.

За всеки от тях има два отделни вестника. Първата е записана информация за поддръжката на пожарогасители. Вторият е за тестване и презареждане. Така на практика дневникът става обикновен дубликат на оперативния паспорт на устройството и данни от етикета на пожарогасителя (виж снимката в статията).

Що се отнася до модела за поддържане на такъв документ, законодателството ви позволява да го направите в произволна форма, като същевременно изисква само щателно записване на всички данни за състоянието и неговите промени във всички пожарогасители в предприятието.

Най-добрият вариант е да се съгласува с местната противопожарна служба спецификата на попълване на такова списание, както и честотата. Струва си да се припомни, че при проверка на този документ трябва първо да се представи. Ако всички данни бъдат въведени своевременно и в съответствие с изискванията на ГОСТ, следващата стъпка ще бъде последвана от сравнение с реалната ситуация.

Само служителят по пожарна безопасност трябва да попълни дневник. Тези задължения могат да бъдат изпълнявани от всеки член на екипа, паралелно с основната им работа. Въпреки това, първо той трябва да бъде инструктиран.

Етикет за пожарогасител

Това е точно този вид документи, които най-често се бъркат с етикета за проверка на пожарогасител. За разлика от техническите и оперативните паспорти, етикетът се полага директно върху самия корпус на пожарогасителя и непрекъснато съществува заедно с устройството през целия „живот“.

Тя може да бъде направена под формата на незаличим стикер (забранено е да се използва само хартия, без защита) и отпечатано с постоянно мастило върху самия контейнер. В този случай всички данни трябва да бъдат посочени на руски език. Това е предпоставка. В случай на закупуване на чуждестранни пожарогасители след преминаване на сертифициране на фабриката, те трябва да се залепят с руски етикет.

ГОСТ изисква размерът му да е не по-малко от 50% от височината на цилиндричната част на цилиндъра.

Моля, имайте предвид, че за разлика от предишните документи, всички данни са отпечатани предварително в печатна форма. Това трябва да бъде следната информация:

 • Търговска марка, подробности за производителя.
 • Името на устройството и неговата цел.
 • Позоваване на нормативния документ, чиито изисквания са изпълнени от пожарогасител.
 • Данни за типологията на пожарите, които устройството може да гаси.
 • Типът, марката и номиналното количество вещество, заредено в пожарогасителя.
 • Кратка, но разбираема диаграма с инструкции стъпка по стъпка как да работите с това устройство.
 • Предупредителни етикети.
 • Данни за температурите, при които това устройство може да се съхранява / използва.
 • Противопожарни икони, за които това устройство може да се използва.
 • Данни за съдържанието на работно и изпитвателно налягане.
 • За OTV с газов цилиндър с високо налягане се посочват масата и типа на газта за пропелент.
 • Бруто тегло.
 • Данни за сертифициране.
 • Информация за това какво да се прави с балона след използването му.
 • Дата на производство.

За уреди, чиято работоспособност се проверява чрез претегляне, тяхната конструктивна маса се посочва без необходимото съдържание.

Етикет за пожарогасител

След като разгледах всички документи, които поради неопитност могат да бъдат объркани с етикета, си заслужава най-накрая да го разгледаме.

Веднага си струва да направите резервация, че името "tag" не е съвсем правилно. Тя не е посочена в ГОСТ, тъй като този вид документ за пожарогасител се нарича допълнителен етикет. Терминът "етикет" може да се разглежда като своеобразно "популярно" име, използвано по аналогия с информационни карти за други видове стоки.

Струва си да се има предвид, че допълнителният етикет не винаги е украсен във формата на карта или лист хартия, която е свързана с пожарогасител. ГОСТ предвижда както закрепване към тялото, така и залепване. По-долу е показан етикет с проба върху пожарогасителя, който отговаря на данните за тестване на инструмента за работоспособност.

Защо е необходимо? Съгласно държавния стандарт, този вид документ е обозначен с пожарогасител в случай, че е извършена проверка или презареждане на това устройство.

Между другото, тази практика е често срещана в повечето страни. По-долу е снимка на етикет на пожарогасител с въглероден диоксид, използван в САЩ. Ако го сравните с руската, можете да видите, че тя съдържа по-малко информация.

Презареждането обикновено се извършва по-рядко от проверката (ако изобщо). Следователно е позволено да се посочват само данни за текущото състояние на устройството и се проверява в етикета на пожарогасителя. Какво трябва да бъде? Нека да разберем.

Външен вид на етикет

Както в случая със счетоводния дневник, в руския ГОСТ няма ясни правила за издаване на допълнителен етикет. Дава се само списък с необходимите данни:

 • Информация за организацията, която зарежда пожарогасителя (ако е произведена).
 • Марка пожарогасител и неговата маса в заредено състояние.
 • Ако след презареждане са се променили гасящите свойства на активното вещество, трябва да посочите типологията на пожарите, които могат да бъдат потушени.
 • Дата на презареждане
 • Датата на теста за якост (ако е настъпила).

От този списък е ясно, че данните се отнасят до презареждане или тестване. Ако има само проверка, допълнителният етикет трябва да съдържа следните данни:

 • инвентарен номер на пожарогасителя;
 • неговата марка;
 • дата на проверка;
 • теглото на заряда и цялото устройство;
 • данни за датата на следващата проверка;
 • подпис на отговорното лице.

При изготвянето на такъв документ се допускат някои незначителни разлики. В предишния раздел вече имаше етикет за образец за пожарогасител. По-долу е друго.

Въпреки различията в дизайна, имаме идентично съдържание във всяка проба с етикет на пожарогасител. ГОСТ дава право на "игра" с външния вид на документа, но в същото време оставя възможност на пожарния инспектор да открие грешка по въпроса. Особено, ако те не са много запознати със стандарта. За да не станете жертва на тази „дупка“ в закона, както в случая със списанието, можете да координирате дизайна на етикета с местната пожарна служба или с фирмата, която зарежда устройството.

Моля, обърнете внимание, че горният образец на етикет на пожарогасител е само една страна от него, която се пълни след всяка проверка и презареждане. Това е незадължителната част на допълнителния етикет, така че инвентарният номер на устройството може да липсва тук.

Изисквания за пълнене

Както в случая със стила на проектиране, по същия начин няма единична проба за запълване на етикет върху пожарогасител. Всичко се адаптира към специфичния му дизайн. Но в същото време има редица правила, които трябва да се спазват. Какви са тези изисквания?

 • Данните за основния етикет трябва да бъдат отпечатани. Докато променливата се попълва ръчно (дата на проверка / презареждане, тегло, подпис).
 • Етикетът трябва да бъде изработен от устойчив водоустойчив материал. Най-често при такава роля се използват стикери върху полимерна основа или ламинирана хартия.
 • Всички данни от тази карта са задължително записани в оперативния паспорт и дневник.

Винаги ли ми трябва етикет на пожарогасител?

В заключение, нека намерим отговора на този въпрос. Държавният стандарт ясно посочва, че подобен етикет на пожарогасител, чиято проба е представена по-горе, се поставя само след презареждане.

Теоретично, новото устройство не трябва да има допълнителен етикет, тъй като все още не е презареждано извън завода, където е извършено съответното калибриране. Въз основа на тази логика, първоначално не е необходимо да има табелка за проверка на пожарогасители (пробата вече ви е позната).

От друга страна, балансирайки нов противопожарен уред, някой поема отговорност за неговата експлоатационна годност. Един разумен човек непременно първо ще иска да провери за какво е отговорен. И ако такава процедура се осъществи, в паспорта и списанието трябва да се появи съответно вписване и в резултат на това да се постави етикет на пожарогасителя (снимката на пробата ще ви позволи да се запознаете с нейния външен вид).

Често при зареждане на пожарогасител се поставя печат с дата. Не забравяйте, и ако е така, той все още се нуждае от допълнителен етикет. Така че не бъдете мързеливи и го украсявайте. И нека вашата компания никога не бъде пожари и всички пожарогасители ще останат професионално непотърсени!

arrow