Анулиране на пълномощно за автомобил - свършен факт

Anonim

Не е необичайно водачът да е собственик на колата. Може би най-често срещаните ситуации са, когато колата на съпруга управлява колата, или количката на баща му взема лопатката. Ако в същото време самият собственик е в колата, тогава никой от властите не трябва да има никакви въпроси - ясно е, че той вярва на водача. Но ако няма собственик, може би колата е открадната? Преди това доказателство за обратното връчване на пълномощно. Но сега, когато имаше законодателно премахване на пълномощното за колата, ситуацията се промени.

Анулирането на пълномощно за автомобил означава, че сега служител на Държавната инспекция по безопасност на движението (пътна полиция) няма право да иска от водача този документ. Преди това той е включен в задължителния списък на това, което трябва да бъде в ръцете на водача, така че той се счита за добър участник в пътния трафик. Достатъчно е водачът да представи правата си и удостоверението за регистрация на превозното средство (техническото оборудване) на служителя на КАТ. И само ако има допълнителни въпроси, застраховката е представена.

Анулирането на пълномощното върху колата всъщност е заменено от застрахователния формуляр на CTP. С други думи, фактът, че водачът на техническо устройство вярва на този конкретен водач, може да се види в застрахователната форма. Спомнете си, CTP може да отнеме два вида - с ограничен брой шофьори, на които е разрешено да управляват този конкретен автомобил и без ограничения. В последния случай цената на застраховката се увеличава значително. И повечето шофьори на частни автомобили, както и много предприемачи, използват първия вариант. Това означава, че ако шофьорът е вписан в полицата, тогава собственикът на колата му се довери и кражбата е изключена. Но ако няма запис в CTP, а след това премахването на пълномощните няма да помогне - служител на КАТ ще издаде глоба в размер на 500-800 рубли.

Означава ли отмяната на пълномощното за автомобила, че този документ изобщо не е необходим? Не, така да се каже, че е невъзможно. Законът изключва пълномощното от списъка на задължителните документи, които водачът трябва да носи с него. Но в някои случаи все още е необходимо. Например, ако колата е евакуирана до паркинг място. След изплащането на всички необходими глоби, той може да бъде отнет или от собственика, вписан в техническия паспорт (PTS), или от попечител, посочен в пълномощното. В този случай не е необходимо да се удостоверява този документ с нотариус - достатъчен е обикновен ръкописен формуляр, който показва, че водещият има право на определени действия.

По-специално, същото се отнася и за преминаването на инспекцията. Анулирането на пълномощното за автомобила не докосна ситуацията, когато е било необходимо да се премахне колата от държавната регистрация или, напротив, да се регистрира в КАТ. Довереникът не само може да премине инспекцията и да получи или предаде номерата, но дори да продаде колата - ако е написана в самото ръкописно пълномощно. Нейната нотариална заверка се изисква само за преминаване на границата.

arrow