Характерни черти и признаци на тоталитарна секта

Anonim

Сектантството е една от основните опасности в съвременното общество. Сектите са зли, защото напълно унищожават съзнанието на човека. Този проблем може да засегне всички днес, но тийнейджърите са особено податливи на него. Колко наскоро медиите казват, че тази възрастова група става неуправляема и повечето от тях извършват такива действия, които ми се иска да кажа: "Защо, какво му се е случило, защото всичко е нормално?" Драматичната промяна на принципите и промяната в поведението трябва да накарат близките да мислят, може ли това да е ефектът на секта? Но по какви признаци може да бъде призната тоталитарна секта? Какво стои зад тази концепция?

Понятието "тоталитарна секта"

Тоталитарна секта е група от хора, които използват манипулативни техники, за да експлоатират своите членове. Тя може да им причини финансови, физически и психологически вреди. Сектата контролира до голяма степен мислите, поведението и емоциите на всеки член. Тя може да използва всеки един от съществуващите методи, за да направи послушен, верен роб от всеки нает човек, който е готов да даде всичко, включително собствения си живот, за да бъде признат за свой.

Лидерът на сектата и неговите членове вярват, че имат специален статут, който им позволява да се измъкнат от обществото или семейството и да се изправят срещу тях. Религиозните организации крият истинската си природа от всички, които току-що са дошли при тях. Те използват измамни методи, за да наемат колкото се може повече хора и да ги покорят. Преди да се справим с признаците на тоталитарните секти, ще разберем кога и къде са се появили за първи път.

Историята на появата на тоталитарните секти в Русия

За първи път в Русия научиха за тоталитарните секти в началото на 90-те години на миналия век. В чужбина, особено в Съединените щати, проблемът се срещаше през 60-те години и след тази нова вълна, вредна за всеки човек, започна да се разпространява в страните от Западна Европа.

На Запад сектите първоначално се възприемаха като охрана, но след като връзката започна да се подобрява. Повечето от сектите са се присъединили към обществото, запълвайки ниши, които още не са изпълнени с църкви. В Русия сектите се появяват и разпространяват само благодарение на чуждестранни мисионери, а някои от районите са възникнали на територията на страната. Терминът “тоталитарна секта” (по-късно ще разгледаме знаците на понятието) се появява на руски език в началото на 90-те години, а авторството се приписва на църковния историк А.Л. Оттогава тя се използва за класифициране на религиозни нетрадиционни, търговски групи, организации и движения. Но на английски език терминът се използва главно за обяснение на руската концепция, когато се говори за религиозната ситуация в Русия.

Характеристики на тоталитарните секти

Всички тоталитарни секти имат определени характеристики, които им позволяват да се различават от други групи, които не манипулират толкова много човешкото съзнание. Сред основните характеристики са следните:

 • всички членове вярно служат на лидера и никога не поставят под въпрос думите му;
 • решения за това как всеки член трябва да мисли, действа и какви чувства може да изрази, се правят само от лидера: всеки от членовете на тоталитарната секта (основните знаци ще разгледат по-нататък, в съответния раздел) трябва да поиска разрешение да сменят работата си, на дата или вратовръзка на възела, дори има правила, свързани с дрехи, родителски и други критерии;
 • специално внимание се отделя на групата как да се получат повече пари, като начините за набиране на средства за фалшива благотворителност се оправдават от факта, че е необходимо да се постигнат по-високи цели;
 • лидерът не носи отговорност пред членовете на своята секта, няма власт за него, той решава как да действа;
 • членовете на тоталитарната секта често нарушават всички отношения със семейството и роднините си, отказват личните си интереси, които са имали преди набирането им;
 • ръководителите на групи насърчават членовете да общуват и да живеят само със своите събратя и под постоянен контрол;
 • ако някой член на секта покаже някакви съмнения или зададе въпроси, тогава може да бъде наказан.За да потискат всякакви съмнения, лидерите използват всякакви методи, които помагат да се подчини напълно на ума на човека.

Класификация на тоталитарните секти

Днес в света има много открито псевдорелигиозни организации, всички от които имат допълнителна класификация и характеристики. Тоталитарните секти могат да бъдат разделени по източник:

 • окултна;
 • psevdoinduistskie;
 • psevdobibleyskie;
 • psevdopravoslavnye.

Те също се разделят по времето на появата:

 • класически;
 • след войната;
 • Най-новото.

По посока на дейност:

 • изцеление;
 • психологическо;
 • на околната среда;
 • търговски.

Но опасността за обществото, с изключение на тоталитарните, те все още са разрушителни, отделно разграничават секта-убиеца.

Как да разпознаете, че сте рекрутер?

В нашите трудни времена много хора търсят изход от трудни житейски ситуации и са привлечени от Бога. Някой отива в църквата, но при случайно съвпадение един рекрутър е хванал някой, който толкова красиво може да каже и подчини човек толкова много, че дори не разбира, че той е бил въвлечен в секта.

Опитните сектанти владеят техниката за управление на психиката на човека, ще бъде достатъчно, за да ги убедят, че общинският лидер е напълно прав в своите убеждения и ще помогне да се намери изход от всяка ситуация. Следователно, ако предварително знаете всички характерни признаци на тоталитарните секти, можете да избегнете попадане в тяхната среда, където не всеки може да устои на психологическата атака.

Признаването на псевдорелигиозна организация е възможно съгласно следните критерии:

 • От първите минути на общуване става ясно, че те напълно разбират лицето, което стои пред тях. Членовете на сектата, които са изпратени да работят отвън, за да набират нови членове, могат да използват специални психологически техники. Те напълно разбират каква тема да говорят трябва да бъдат избрани чрез разговор с един или друг човек, например, след като са видели млада майка, те започват да говорят за деца, но започват да казват на възрастен човек за липсата на пенсии и болести.
 • Светът, който проповядват сектантите, е прост, но обхваща много. Членовете на секцията винаги имат отговор на всеки въпрос. Техният светоглед е много различен от това, което един обикновен човек вижда.
 • Ученията на тяхната организация се считат за най-правилни в света и всичко останало е вреда и лъжи. Един от главните признаци на тоталитарната секта е желанието да се обясни на нов адепт, че само тяхната религия е вярна, а всичко останало е лъжа и измама.
 • Във всяка секта има лидер, гуру и наставник - това е супермен, който получава информация от устата на Бога. Той може да се срещне със своите енориаши в специални дни, а може би дори и с такава, която никоя сектантка никога не вижда.
 • Един от основните признаци на тоталитарната секта е и наличието на собствена литература, която често се разпространява на всички, когато на сектанти се възлага задачата да наемат новак. Той съдържа препратки към свещените книги, но все повече те се изваждат от контекста, което води до заблуда.
 • Членовете на секта разделят хората на приятели и врагове. Те са тези, които уважават своя култ, но всички останали са непознати, които са изгубени в света. Тези хора „изобщо не могат да намерят пътя към дома”, т.е. секта, където всичко е там за щастлив живот.
 • Вяра в близкия край. Членовете на сектата вярват, че само тяхното учение може да спаси човек от неизбежния край.
 • Тоталитарен контрол върху живота на всеки, който е дошъл в тяхната организация. Рядко, когато членовете на сектата могат самостоятелно да управляват своето време, всичко е подредено в минути, те трябва стриктно да следват всички правила, предписани от гуруто.
 • Редовно трябва да правят вноски. След като нов член на секта вярва, че псевдо-религията е вярна, тя се сблъсква с факта, че всеки член трябва да направи доброволен принос. Понякога сумите достигат до такива цифри, че трябва да продавате апартаменти, но човешкото съзнание вече е толкова замъглено, че той прави всичко, ако само гуруът е доволен.
 • Изискването за безспорна вяра и изпълнението на всички заповеди. Всички правила и ежедневие трябва да се спазват стриктно, защото неподчинението на адепта може да бъде изключено от общността и да се забрани на всичките му ближни да общуват с него.

Признаци на тоталитарна секта от Дворкин

В момента правителството на всяка страна се опитва да защити гражданите си от попадане в една от тоталитарните секти. Например правителството на Федерална република Германия редовно отпечатва, а след това разпространява брошури сред учениците, в които идентифицира няколко основни признака за участие в тоталитарна секта:

 • Никога в група няма да намерите точно това, което търсите. Тя знае точно какво ви трябва.
 • Още от първата среща преди да отворите нов поглед към нещата.
 • Перспективата на членовете на групата е проста и лесно обяснява всеки проблем.
 • Достатъчно трудно е да се направи точно описание на сектата. Никой не трябва да мисли и да проверява. Всичко трябва да бъде преживяно лично, а нашият Център ще помогне - това са думите, които казват рекрутерите.
 • Само лидерът знае истината.
 • Обучението на организацията се счита за присъстващо. Всички други науки са приказките на Сатана.
 • Критиката на онези, които не принадлежат към секта, се счита за знак, че сектантите са прави.
 • Светът се насочва към бездната и само чрез обръщане към Бога може да бъдете спасени с него.
 • Сектата е елита. И всичко останало е отдавна изгубено, защото не помага да се избяга от бездната.
 • Само едно незабавно решение за присъединяване към групата е вашето спасение, медитацията е грях, а Сатана ви пречи да дойдете при Бога.
 • Всички отношения със семейството и приятелите трябва да се прекъснат, в противен случай те ще сеят раздори и няма да допуснат да дойдат при Бога.
 • Сексуалните отношения са изцяло регулирани от групата. Само тя може да каже с кого правите секс или да се въздържате от нея.
 • Всеки член постоянно изпълнява задачи, никой не остава без работа: продава книги, набира нови членове на сектата, медитира, посещава курсове.
 • Трудно е да останем сами в тоталитарната секта, винаги някой е наблизо.
 • Ако има съмнения и очакваният успех не дойде, тогава лично ви се обвиняват, което означава, че сте се молили неправилно или не сте работили достатъчно и не заслужавали милост.
 • Всички правила трябва да се спазват стриктно, защото това е единственият път към спасението.

Как е набирането на секта?

Работодателите са така обучени да работят с човек, който не винаги може веднага да разбере, когато те просто задават въпроси и когато те водят към първата среща. Ето защо е важно да се знаят всички признаци на набиране в тоталитарна секта. Привличащите самите са привърженици, които живеят в общността от няколко месеца или редовно посещават срещи. Те се прибират вкъщи, разпространяват литературата, общуват с минувачите на улицата, говорят за своята вяра, която ще помогне да се избяга от неизбежната смърт.

Те умело говорят езика, играят на емоции, принуждават човек да ги слуша и се прониква с увереност. По време на разговора рекрутерите определено ще открият данните за контакт и в бъдеще ще се обадят, ще се приберат вкъщи, за да говорят с човека и да ги поканят на среща, където техните гурута ще ви разкажат как да избягат.

Когато на срещата дойде нов човек, всички членове на сектата проявяват особен интерес към него, показвайки колко са щастливи към него, като казват, че сега всичко се е променило в живота му, ще бъде в състояние да бъде спасен в момента, когато всички невярващи загинат. Такова голямо внимание привлича човек, особено ако в живота му се случи неприятност и той не знае къде да отиде, кой да разкаже за тях. Ако човек започне да ходи на събрания през цялото време, тогава той ще бъде убеден, че няма нужда да общува с невярващите. В резултат на това животът се променя драматично. Вече никой и нищо не се интересува от човек, само секта и всичко свързано с него.

Как да разпознаем човек, който е паднал в секта?

Знаците на тоталитарната секта вече са ясни за нас. Нека накратко говорим за това как да разпознаем човек, който е паднал под влиянието на псевдо-вярващата общност:

 • човек внезапно променя социалния си кръг, навиците, включително стилът на дрехите, говорят с напълно различни фрази;
 • той изразява необичайни фрази или цитати;
 • речта е като диалог със себе си;
 • той губи интерес към всичко, което го заобикаля, включително роднините му;
 • първоначално веднъж седмично, а след това всеки ден отива да посреща нови приятели или братя;
 • започва да чете малко известна литература, медитира;
 • често го наричат, донесе писма;
 • поведението му може да е агресивно, или, обратно, не му пука какво се случва около него;
 • той постоянно изисква пари и всеки път все повече и повече.

Ако близкият човек има поне няколко от изброените по-горе признаци, тоталитарната секта (наказателното право е безсилна в този случай) е взела твърдо решение и трябва да бъдат взети спешни мерки, за да се избави любим или приятел от тази зависимост.

Как пребиваването в тоталитарната секта влияе на човешката психика?

Разбрахме понятията и признаците на тоталитарните секти, но как те влияят на човешката психика? Те сериозно унищожават личността, правейки го слаб роб, готов да направи всичко за своя наставник. В резултат на дълъг престой под влиянието на гуру се развиват психични разстройства, се появява отрицателно психоемоционално състояние, а в най-тежките случаи способността да се реализира собственото си поведение може дори да бъде загубена.

Членовете на сектата губят способността си да поставят цели и да правят всичко възможно да ги постигнат. Те имат трудности в общуването, те нямат теми за разговор, те говорят само за Бог и спасение. Повечето от адептите живеят в собствения си свят, който самите те са си представяли, изопачават реалността. Много е трудно да се възстанови психиката и да се научи човек да живее без секта. Много хора побъркват или завършват живота си, като се хванат за себе си.

Гуруизъм: какво е това понятие?

Днес в света има толкова много секти, че един ден не е достатъчен, за да ги изброят всички. Да се ​​каже кой е най-опасният за човек е невъзможно, всички те са еднакво опасни. Защото е толкова важно да знаем знаците на тоталитарните секти. Методът на гуруизма, който любим човек или приятел трябваше да преживее за себе си, е ужасно явление. Сектата не само изкривява духовните основи, но и изкривява и нарушава моралните стандарти. В резултат на това човек просто се превръща в изгнаник, дори и в трудна ситуация, той не иска помощ от близки, защото една програма вече работи в главата му - вие сте виновни, трябва да работите повече и да се молите.

В резултат на това човек се изчерпва, изяжда се отвътре. Толкова е страшно, че е невъзможно да се обяснят резултатите от промиването на мозъци в секта. Гуруизмът може да се нарече паразит, който се установява в мозъка и постепенно изяжда всички емоции, създавайки човешки робот, готов за излизане.

И така, описаните по-горе характеристики и признаци на тоталитарна секта. Бъдете внимателни към семейството и приятелите си, така че в случай на опасност веднага да започнете да спасявате любим човек.

arrow