Герб на Набережните Челни: как изглежда и какво символизира

Anonim

Вероятно дори в Набережните Челни не всеки гражданин може бързо да си припомни какво е изобразено на герба на града. Е, да дешифрирам значението на цветовете и символите и много малко може да направи. Затова ще бъде полезно да се разкаже по-подробно за емблемата на Набережните Челни, за да се разширят хоризонтите на читателите. В края на краищата, той е наистина необичаен и елегантен, затова го заслужава.

Как изглежда

За начало си струва да се направи описание на герба на Набережните Челни.

Формата му е точно същата като тази на повечето гербове на руските градове - френският щит с пет лъча. Повечето от тях са пълни с лазурен цвят. Само дъното е подчертано със сребро със сиви вълнообразни линии, символизиращи водата. Това е повърхността на водата, която плува в ляво златен нос със седем гребла от същия цвят. Носът е украсен със скулптура във формата на женска глава, покрита с шал и с течащи панделки.

Платно, което художниците оформят падащото лале, гордо се надува гордо над лодката. Отгоре е възможно най-широко и украсено с листенца, и се стеснява надолу. Горната част на платното е боядисана в зелено, а дъното - в червено. По периметъра тя е оформена със златна лента, която придава елегантност и елегантност на цялата композиция.

Дешифрирай символите

Сега, когато читателят знае какво е изобразен на емблемата на град Набережни Челни, си струва да се дешифрират символите и цветовете, използвани от експертите по време на съставянето му.

Разбира се, основният елемент на герба е нос. Тук интерпретацията е по-сложна, отколкото в повечето случаи. От една страна, този елемент просто съответства на името на града. Логично е художникът да е изобразил носа на емблемата на Набережните Челни. Такава техника в хералдиката се счита за класика и такива емблеми обикновено се наричат ​​гласни - тоест, тя съответства на името на населеното място.

От друга страна, самият нос се счита за символ на движение. Тоест, в този конкретен случай, художниците искат да покажат, че градът се развива успешно и се движи в бъдещето. В допълнение, лодката в Русия за дълго време е един от важните видове транспорт, което позволява да се постигне целта. Може би това е отразено и в емблемата на Набережните Челни.

Декорацията под формата на женска глава показва значението на жената като пазач на огнището, майката на нов живот. Летящите ленти показват красота и изтънченост, а шал, покриващ главата, показва самообладание, скромност.

Пълното плаване също не е лесно - това показва, че вятърът духа в правилната посока, което позволява на мошеца бързо да достигне целта. В преносен смисъл това може да символизира успех във всяко начинание. Формата на лалета също не е избрана случайно. В Татарстан, където се намира град Набережни Челни, това цвете се смята за символ на духовността.

Веслата паднали на герба също не случайно. Познавачите знаят, че ветроходството може да върви само при лош вятър. Ако вятърът не духа там, където е необходим, или пък въобще има спокойствие, тогава корабът отива на гребла. Тази техника се използва в състава на герба. Веслата по водата показват, че градът и местните жители не очакват късмет, а постигат всичко от собствения си труд.

Водата в долната част на герба символизира Кама - могъщата руска река, на бреговете на която се намира градът.

Цветовете също са избрани не случайно.

Белият цвят на вълните символизира чистота, духовност, съвършенство, стремеж към ярки идеали.

Лазурът сочи към чест, добродетел.

Червеният цвят (в хералдиката се нарича червен) винаги е бил символ на сила, воля, работа и смелост.

Зеленият цвят допълва червеното, като довежда до цялостната композиция елемент на природата, растежа и здравето.

Накрая златният цвят в хералдиката символизира богатство, стабилност, мъдрост.

Дата на герба

Гербът на Набережните Челни, снимката, която сте видели в статията, е приет сравнително наскоро - през март 2005 година. Така че той с право може да се счита за един от най-малките у нас.

Нещо повече, тя е много по-различна от повечето от емблемите на руските градове, които са се променили през дългата история в зависимост от правителството, политиката и мирогледа, но все пак запазват някои стари черти. Тази емблема е създадена през 2005 г. от нулата. Това не е изненадващо - Naberezhnye Chelny е официално признат като град едва през 1930 г., въпреки че се появява като селище в началото на седемнадесети век.

Следователно в Руската империя градът не е получил герб, а днес много градове имат гербове (понякога леко променени), създадени преди няколко века.

Предишни версии

Ако други градове на Русия могат да се похвалят с пет - осем или дори с голям брой гербове, тогава в Набережните Челни историята е много по-кратка. Градът има само две емблеми - модерни и по-ранни, приети през 1993 година.

Имаше и форма на пет щит. Горната част е наводнена със зелено, а долната (около една четвърт от цялата височина) - червена. В центъра е белият кръг, в който е изписан златният бик. Червената част е отделена от зелената бяла граница.

На дъното е цвете бяло лале, елегантно различно на червен фон.

Градско знаме

Както в повечето случаи, флагът на Набережните Челни е много подобен на герба. Композицията и цветовете са напълно запазени.

Единствената разлика е формата. Ако гербът е с форма на пет щит, тогава флагът е правоъгълен с класическо съотношение на височината към дължината 2: 3.

заключение

На тази статия нашата статия приключва. Сега вече знаете повече за емблемата на Набережните Челни. Те научиха не само как изглежда, но и какво символизира. Със сигурност тя значително разшири хоризонтите ви, като ви направи още по-интересен събеседник.

arrow