Старката ли е допълнителен човек в семейството?

Anonim

От ранно детство знаем колко е незавита съдбата на доведената дъщеря. По някаква причина руските народни приказки разказват точно за неприязън към мащехата на дъщерите на съпруга си от първия му брак. Бащи на дъщери на съпруги от предишен брак се толерират: те не искат да отидат в гората, не гладуват или бият с глад.

Приказките за приказките, но каква е реалността? Дали дъщерята е изгнаник в семейството? Нека разсъждаваме заедно.

Коя е доведена дъщеря?

Ако се обърнем към речника на руския език, ще видим следната дефиниция на тази дума:

Старката е стъпка дъщеря на един от съпрузите.

Ние се фокусираме върху това. Детето не е местно само за жена или съпруг. Ако момичето не е местно за двамата съпрузи, тя е осиновена дъщеря. Повечето моля не бъркайте тези понятия.

Каква е съдбата на доведената дъщеря?

Коя е доведена дъщеря? Наложено и нелюбезно дете? Особено за новата съпруга на бащата. Изглежда, че една жена трябва да бъде по-чувствителна към детето, но без значение как. Отечки и тези, които са по-добри, както се оказва.

Според приказките мащехата изяжда дъщерята на съпруга си. Присмива й се по всякакъв начин. Но в крайна сметка, доведената дъщеря смирява всичко и пада на щастието си. Тя става богата, омъжва се за принц и съдбата представя другите й радости от живота.

В действителност това не е така. Разбира се, има и добри мащехи, които са много топли с новите си дъщери. Но такива взаимоотношения са много редки. Най-често неутралността се изгражда между мащехата и доведена дъщеря. В най-лошия случай има открита война.

Влизайки в ново семейство, не е необходимо да отклонявате съдбата на второто лице на дъщерята и да се поставите на първо място. Особено, ако момичето все още не е напълно отгледано. Децата са много чувствителни към фалшивите.

Отчим и доведена дъщеря

Татко умря и мама се омъжи за втори път. Така че в семейството се появи нов татко. А връзката между него и дъщерята не е много лоша. В разбирането на новия съпруг на майката, доведената дъщеря е придатък. Тя трябва да бъде невидима, мълчаливо да изпълнява задълженията си и да се подчинява. Някаква жива кукла.

Какво е бебе? Дори възрастно момиче, което е на мястото на дъщерята, ще протестира. Въпреки че възрастен е по-лесно. Тя може да отиде да живее отделно от новия "татко" и да минимизира контакта. И дете, което зависи от майката? Момичето е ранено след загуба на баща си. Особено ако сте били привързани към него. И тогава има нов чичо, който се опитва да се държи като баща. Естествено, детето ще започне да проявява недоволство.

Вторият баща трябва да се помни: доведената дъщеря не е безсловно създание, което няма право на нищо. И не се опитвайте да диктувате условията си, да нарушавате морално дете. Баща - не татко. И ако той иска да стане него, тогава явно не чрез моралния натиск на момичето.

Мащеха и доведена дъщеря

Това положение е по-трудно, отколкото с втория баща. Майката на момичето умира. И татко не скърби дълго време, ожени се отново. В къщата влиза нова съпруга. И веднага започва да насочва собствените си поръчки, дори и в малките неща. И коя е доведена дъщеря? Дъщерята на съпруга си, с нейното присъствие постоянна, трябва да се толерира, но с мнението не трябва да се обмисля. Тя все още е малка.

Най-голямата грешка на вторите съпруги, които се женят за вдовици. Те отписват стъпките. Ако момичето е още младо, нейното мнение не се взема предвид. И те гледат на тийнейджър като на враг. В същото време те искрено не разбраха защо една тийнейджърка отвежда мащехата в омраза и я мрази за това.

Работата е там, че новата съпруга на бащата или се опитва незабавно да замени майката, или се държи като домакиня в къщата. В къщата, където момичето израсна и къде е била майка. И така е невъзможно. Детето се нуждае от време, за да се примири с появата на мащехата. Момичето е уплашено, страхува се, че мащехата ще стане основна в живота на бащата. А за самата дъщеря ще бъде забравена. И тогава новата съпруга започва собствените си правила в къщата, опитвайки се да командва детето. Разбира се, тийнейджърът ще започне да реагира. Дори едно малко момиче ще протестира.

Мащехите не разбират, че малката дъщеря не е сладка, примерна момиче, което само чака момента, в който в живота й се появи „втората майка“. Дъщеря на съпруга ми не е нужна безплатно. И за да станеш втората майка на сираче, трябва да потърсиш ключа от нея. Не се опитвайте да заповядвате или диктувате правилата си, а да виждате в това зло създание уплашено дете. Дете, което е загубило майка си и се страхува, че мащехата му ще отнеме баща му. Сериозно? И никой не обеща, че ще бъде лесно.

Законът

Кой е покварката според закона? Има ли право да наследи мащеха или втори баща? Старката е наследник на последния ред. Ако няма роднини, други роднини. Като цяло една доведена дъщеря може да получи наследство само ако няма никой с кръвни роднини в мащехата или втория баща. Ето защо, ако мащехата и дъщерята се мразят един друг през целия си живот, а мащехата е сама, след смъртта си всичко ще се обърне към нелюбимата дочова.

Или друг пример. Дъщерята на съпруга на втората майка имаше идеални отношения. Появи се брат. Всеки се обичаше, всичко е съвършено. Родителите умират, вторият баща остава равен. И нейната доведена дъщеря не може да я иска, само брат й. Това е една несправедливост, от една страна.

Значение на думата

Какво е значението на думата доведена дъщеря? Както казахме по-горе, това е дъщерята на един съпруг, който не е роден на друг.

С изчислената стойност, но какъв е произходът му? Всъщност, думата отиде от старославянските "дшти". В гениталния случай, тя изглежда като "dushtera." И това означава "дъщеря". Това означава, че първоначалният смисъл на думата е добър, без отрицателно оцветяване, както е нарисувано днес.

заключение

Говорихме за това коя е дъщерята. По правило това е жертва на злата мащеха. Но това не винаги е така. Понякога доведената дъщеря изгражда втората съпруга на бащата с такава интрига, че не е известно кой друг е жертвата: дъщеря или „втора майка“.

arrow