Как и къде да получим права на лодка с мотор. Управление на моторница: документи

Anonim

Шофьорска книжка е документ, който е познат на почти всеки гражданин. Работата е там, че без тази хартия няма да може да управлява превозно средство, което се движи по земята. Ако човек иска да седне зад волана на кола, ще трябва да получи шофьорска книжка. Този факт е известен на всички. Но в края на краищата, наземният транспорт е далеч от единствената възможност за движение. Можете да се движите през водата и дори през въздуха! Мнозина смятат, че за това не са необходими никакви документи. Но това е погрешно твърдение. За да управлява водния транспорт, гражданинът трябва да получи права на лодка с мотор. Как да направите това? За какво трябва да се подготви? Струва ли си да се включи в предложената идея? В крайна сметка, лодката - това не е най-основното превозно средство. Тя често може да бъде отменена, ако има проблеми с получаването на права.

Реалност или фикция

Не всички вярват, че за управлението на водния транспорт трябва да се получи подходящ сертификат. Следователно, без колебание, те купуват лодки и други кораби. Не правете това. Всъщност в Русия, ако не се спазват правилата за управление на всяко превозно средство, се налага известно наказание.

Така че имаме ли нужда от права за лодка с мотор? Да. И това не е фикция. Гражданите, които ще купуват моторна лодка или кораб, трябва задължително да получат съответния сертификат. Без него е забранено влизането във водната зона. Има някои изключения, но много малко. Кои лодки се нуждаят от права и кои не? Разбирането на всичко това не е толкова трудно, колкото изглежда.

Когато имам нужда от сертификат

Работата е там, че не всички случаи трябва да мислят, за да получат магистърска лицензия. Това правило се прилага само за някои категории воден транспорт. Кои лодки се нуждаят от права? Какво предлага руското законодателство по този въпрос?

Първата категория са лодки с мотор. Ако водното превозно средство има мотор, гражданинът трябва да получи сертификат, за да може да контролира „машината“. Докато няма права, достъпът до водното пространство е забранен. Притежаването на такава лодка може да се управлява - не.

Следваща - това са малки лодки. И всеки. Моторните лодки са далеч от единствения транспорт, който изисква собственикът да има правата на капитан на лодка. Дори лодките изискват този документ.

Трудно е да си представим, но повечето други транспортни средства принуждават човек да помисли за получаване на днешния сертификат. Дори и джет ски не може да се управлява без права. Всеки кораб на въздушна възглавница, както и аероботи - това е друг автомобил, който може да донесе много проблеми на собствениците. В края на краищата, те не могат да бъдат управлявани без документ, който да се изучава под какъвто и да е претекст. Това са правилата. Правата на моторни лодки са важна хартия. Нейното отсъствие на капитаните носи проблеми.

Вече е ясно, че изискванията за получаване на сертификат се представят основно на собствениците на кораби с двигатели. Освен това правилото се прилага за плаващите водни превозни средства. Но, както показва практиката, интересът на правоприлагащите органи към такива лодки не е твърде висок. Ето защо можете на свой собствен риск и да пренебрегвате установените правила.

Не е самоходна

Най-големият проблем днес е, че почти винаги се нуждаете от "морски" права. На лодка с мотор е разбираемо. И като цяло, за самоходни превозни средства, предназначени за движение по вода. Само плувците не трябва да се радват. В крайна сметка, сега дори и несамоходни плавателни съдове изискват сертификат на капитан. Кога ще се изисква този документ? Кога се нуждаете от права за управление на моторна лодка? В крайна сметка, някои водни превози могат да бъдат „поставени” на водата без тях.

Например, ако планирате да контролирате платноходка. Но това не е самоходно, това е важно. Можете да избегнете допълнителни документи. За целта е достатъчно да се закупи несамоходен плавателен съд, който не достига 80 регистрирани тона. Ако капацитетът е по-голям от указаната цифра, изисква се получаване на сертификат.

Както се оказа, моторните лодки далеч не са единственият транспорт, който изисква собственикът да има „морски“ права. Самоходните плавателни съдове също попадат в обхвата на установените правила. Дори редовна лодка в някои случаи изисква сертификат. За тази цел товароносимостта му трябва да бъде повече от 100 килограма (включително).

Каяците са друг вид воден транспорт, който не е изключение от правилото. Дори за такива превозни средства съгласно правилата се изисква сертификат. Отново има изключения. Това са канута, които са предназначени да държат само 150 килограма тегло. Ако капацитетът е по-голям, правата трябва да бъдат придобити непременно.

Може би това е всичко. Правата за управление на лодката трябва да бъдат получени за всички горепосочени обекти, като се спазват изключенията от правилата. Често, когато бъдещ собственик придобие водно превозно средство, продавачът ще се опита да информира, че е невъзможно да излезе в акваторията без сертификат.

Алгоритъм за получаване на сертификат

Разбира се, целият разглеждан процес може да бъде разделен на няколко основни части. Всяка от тях ще играе определена важна роля. Какви стъпки ще трябва да направите, за да получите права на лодка с мотор или друг мотор / самоходен кораб? Има само няколко етапа:

 • проверка на необходимостта от права;
 • събиране на документи;
 • преминаване на медицински преглед;
 • обучение;
 • полагане на изпити;
 • подаване на заявление за издаване на документа;
 • получаване на магистърска лицензия.

Не е необходимо да се спазва предложеният алгоритъм на действия. Възможно е да се отложи събирането на документи за получаване на правата върху лодката. Препоръчително е да направите това след тренировки и изпити.

Медицински преглед

Правата на моторни лодки не са толкова лесни за получаване, колкото изглеждат. Въпреки това процесът изглежда твърде плашещ. По същия начин, получаване на шофьорска книжка. Ето защо много хора смятат, че няма да е по-трудно да се вземе разрешение за управление на воден автомобил. Това е погрешно твърдение. Много от точките са подобни на получаването на шофьорска книжка, но в случая с лодки трябва да се опитвате много по отношение на обучението. Но медицинският преглед ще бъде същият, както при наземните превозни средства.

Без да се преминава през медицински преглед, няма да бъде възможно да се вземат правата на лодка с мотор. Съществуват редица забрани, според които гражданин не може да контролира този транспорт. Отсъствието на противопоказания трябва да бъде документирано. По-точно, заключението на медицинската комисия. За да можете да контролирате лодките с двигател, трябва да се свържете с някои специалисти и да получите заключения за здравословното им състояние. Това е:

 • офталмолог;
 • Отоларинголог;
 • терапевт;
 • хирург;
 • психиатър;
 • психиатър;
 • невролог.

Както показва практиката, ако поне един медицински работник от всички гореизброени не отбелязва, че гражданинът е здрав (или няма противопоказания за управление на водния транспорт), можете да забравите за получаване на права. Медицинското становище е важен документ, без който няма да бъде възможно да се подаде заявление за издаване на удостоверение за капитан.

Веднага след като медицинската комисия приключи, можете да отидете на обучение. Не се препоръчва да се обучават за шофиране преди получаване на медицински доклади за здравословното състояние. Ако се окаже, че гражданинът има противопоказания, тогава цялото изследване ще загуби смисъла си. В някои образователни институции те дори искат първо да представят здравен сертификат. След това потенциалният студент получава разрешение да завърши курса.

обучение

В случая с шофьорите всичко е ясно - достатъчно е да се проведе малко обучение, организирано от частни компании. Но ако говорим за такъв документ като правата върху моторна лодка (или друго водно превозно средство), обучителният компонент става по-сложен.

Работата е там, че на гражданите се предоставят повече възможности. Само за да ги направи по-трудни. Не е тайна за никого, че има висше образование, свързано с морски кораби. Необходимо е да се получи такава специалност, за да може да се кандидатства за магистърски сертификат. Не е най-често, но ситуацията се случва. Можете да получите такова образование или в техническо училище, или в университет.

Най-често населението избира по-познат и прост начин. Обучението за правата върху лодката може да се проведе в специализирани центрове за обучение. След завършване на курса всички студенти, завършили успешно процеса, получават специален сертификат. Той служи като потвърждение на уменията за управление на водния транспорт.

Къде да получите правата на лодката? За да направите това, гражданинът трябва да отиде на специализирани курсове за шофиране. Те са ангажирани в различни обучителни центрове. Има такива асоциации във всеки град, но те не са толкова често срещани като курсове за шофиране на автомобили. Освен това за известно време ще трябва да посещават лекции. Средно, курсовете за капитан на кораби продължават от половин до шест месеца. Само няколко училища предлагат годишно обучение. Този процес обикновено не е много дълъг.

Съответно целият курс на обучение е разделен на две части - теория и практика. Първият вариант е да слушате лекции. Много образователни институции вече позволяват дори дистанционно да вземат този курс. Как да получите лиценз за лодка? Успешно завършване на обучението, преминаване на медицински преглед, а след това се прилага към определено място за издаване на съответния сертификат. Няма значение как се слуша лекционния курс - лично, задочно или дистанционно. Основното е, че изпитите се предават изцяло.

Втората част се състои от практика. Много хора се чудят как точно се движат данните. В края на краищата, трябва по някакъв начин да научите на практика управлението на превозно средство. Когато получавате шофьорска книжка, всичко е изключително ясно - студентите практикуват на реални машини. А корабите? Практическите упражнения ще се провеждат само на специални симулатори. Всъщност, без правата на капитана, на гражданите е забранено да ходят на море. Ако теоретичната част на обучението може да бъде пропусната или не напълно изслушана, практиката не трябва да се пренебрегва. Гражданите посочват, че е много проблематично да се прехвърлят правата върху лодката. И това е дори като се вземе предвид цялата научна теория и практиката. Мнозина просто не могат да се справят с ученето.

Изпити, изпити

Управлението на моторна лодка или воден транспорт с двигател ще бъде достъпно не само след тренировка. Вече беше казано, че изучаването е една от задължителните части на целия процес на получаване на сертификат. Тя завършва с изпит. Ако един гражданин не може да се откаже от него, правата върху лодката не могат да бъдат получени. Не трябва да се разстройвате - всеки има шанс да се върне, или дори няколко. В екстремни случаи можете да преслушате курса на лекциите и след това успешно да попълните изпита.

Този процес е разделен на 2 части. Първо трябва да преминете през теоретичната част. На учениците ще бъдат зададени няколко въпроса, които ще помогнат да се определи достатъчността на знанията, необходими за контролиране на моторната лодка. Теорията обикновено се дава под формата на малък тест. Но простите въпроси не са изключени. Специфичната форма на теоретичната част на изпита трябва да се открие в избраната образователна институция.

Веднага след приключването на първия етап е възможно да се пристъпи към по-решаващ момент. Става дума за практика. Без него не могат да се получат права на моторна лодка или на друго плавателно средство с мотор. Това е най-важната част от цялото обучение. И в този момент много хора имат определени трудности. В крайна сметка, много по-трудно е да се управлява кораб, отколкото машина.

Практическата част ще се провежда изключително върху симулатори. За управлението на истинския съд на учениците никой няма да позволи. Вместо това, те ще трябва да изпълнят няколко упражнения на специални симулатори. Ако процесът завърши с успех, можете да се радвате - гражданинът ще има шанс да получи правата на капитана.

Обикновено резултатите от изпитите се подават от специална изпитна комисия. Тези, които са успели да преминат и успешно завършат курса на навигаторите, ще трябва да получат специално заключение - сертификат за завършване. Този документ трябва задължително да бъде за всички, които искат законно да контролират моторните лодки. Сертификатът може да бъде заменен само с магистърска диплома.

Къде да отидем с документите

Къде да получите правата на лодката? В специализираните курсове само преподават основите на шофирането. Те издават и сертификати за успешно завършване на обучението. Но със събрания пакет от документи ще трябва да отидете на съвсем различно място. Къде точно?

В gims. Какво е това? Държавна инспекция за малки съдилища. Тук могат да се получат права на моторни лодки. Тук се подава молба и се подават всички останали документи.

Достатъчно често е просто да предоставите определени документи и да напишете искане за издаване на сертификат. В някои случаи гражданинът може да бъде помолен да премине изпит под формата на практика на симулатор. Ако дадено лице току-що е завършило курс на обучение, не е необходимо да показвате уменията си. Но все още си струва да се подготвим за търсенето.

Веднага след като документите на лодката (или по-скоро на управлението на малки лодки) ще бъдат представени, остава да се изчака. Средно, отнема около 30 дни за изготвяне и издаване на сертификат.

Ако желаете, можете да кандидатствате по няколко начина. Сега населението се предлага:

 • да се прилага лично към гимите;
 • прибягва до помощта на портала "Gosuslugi";
 • донесе пакет от документи на MFC.

Първият вариант се счита за най-бърз, най-надежден и удобен. Ако трябва да направите допълнителен изпит по управлението на кораба, можете да реализирате идеята в най-кратки срокове. Да, и самият сертификат ще бъде издаден много бързо. Но MFC ще забави процеса малко. Често трябва да чакате 1, 5-2 месеца, за да можете да получите правата за лодката. GIMS е място, което възможно най-бързо помага за справяне със задачата. Самите граждани обаче могат да изберат мястото, където да кандидатстват. Пакетът от документи все още остава същият във всички случаи.

документи

Какво трябва да донесе бъдещият майстор, за да има официални права да контролира моторизиран кораб (или самоходна с определени параметри)? Списъкът с документи не е твърде дълъг. Необходимо е да се представят:

 • паспорт на гражданин на Руската федерация;
 • документи за превозното средство, което планирате да управлявате (ако има такива, заедно с билета на кораба);
 • заявление за издаване на удостоверение;
 • диплома за висше образование, свързана с корабоплаването (ако има такава);
 • държавно мито (разписка за плащане);
 • Удостоверение за успешно завършване на специализирани курсове за шкипери;
 • медицинско свидетелство за здравен стандарт;
 • снимки (3-4 парчета, цвят, размер 3 на 4 см).

С необходимост да се носят копия от всички горепосочени документи. Единственото изключение е медицински доклад. Тя трябва да бъде представена само в оригинала. Прикачено копие е позволено. Сега мнозина изискват само кратък преглед на паспорта и медицинското свидетелство в Ориенале и фотокопия трябва да бъдат приложени към заявлението.

Колко ще трябва да платите като държавно мито? В момента, за получаване на правата ще трябва да плати 1, 300 рубли. Това е за издаване на сертификат. Ако корабът не е регистриран в Държавната инспекция за чуждестранна информационна служба, ще трябва да се заплати допълнителна такса от 1 600 рубли.

След подаване на заявлението, на капитана ще бъде казано кога да се върне за правата. Документът трябва да се събере с документ за самоличност (паспорт). Това е всичко. Сега моторните лодки не са под забраната за контрол.

заключение

Всъщност получаването на сертификат GIMS е много проблематично. По-специално, поради обучението и проучването на целия процес. Някои са решили да закупят готови права. Не е необходимо да го правите - това е незаконно. Всички документи, издадени от GIMS, се записват в базата данни. Фалшификатите бързо се разпознават. Сега разбирам как да получа правата на лодката. Ако се опитате усилено, процесът няма да предизвика огромни проблеми.

arrow