В която службата по вписванията може да бъде развод и характеристики на процедурата

Anonim

Двойките се интересуват: в коя служба по вписванията може да се разведете, ако връзката им е достигнала точката на връщане? Когато нищо не може да се слее, за да се установи предишна връзка, любовта е изчезнала, остават само скандали и недоразумения, решението е да се създаде празнина в правния ред. Възможно е да се отиде в институция и да се сключи друг акт на гражданско състояние, ако условията за такива действия съответстват. Необходимо е да се определи кой може спокойно да се раздели със закон без съдебни спорове.

Законодателни разпоредби на ИК на РФ

Законът и правото са начело на всяка връзка между гражданите. За сключване на брак, както и за подаване на развод чрез службата по вписванията, е възможно само в съответствие с правните норми. Провеждането на такива процеси се регулира от 2 кодекса на Руската федерация - семейство и граждански.

В ЗК на РФ, глава 4 регулира:

 • 16 - прекратяване на брачните отношения по основателни причини;
 • определението на случая за подаване на заявление е одобрено в член 18;
 • Членове 19, 21, 22, 23 се отнасят до дела за развод и процедурата за тяхното провеждане в съответствие с субективните характеристики на процедурата;
 • законно прекратяване на брака, предвидено в член 25;
 • възстановяването на брачните облигации се разглежда в член 26.

В закона за семейното право съществуват специални обстоятелства, без значение колко сериозни са тези твърдения, те са тясно свързани с Гражданския кодекс.

Какво се счита от Гражданския кодекс?

Нормите на Гражданския кодекс действат във връзка с ИК на РФ:

 1. Членове 17, 18, 21, 29 от Гражданския кодекс на Руската федерация ясно заявяват граждански права и случаи на признаване на правоспособност.
 2. Членове 42, 43, 45 посочват причините, поради които те обявяват смъртния случай или го признават за изчезнал.
 3. Актовете за гражданско състояние са изброени в член 47.
 4. Когато собствеността се счита за обща, член 256 урежда.

Ако внимателно прочетете правните разпоредби, става ясно, че за всяка една специална процедура за дадено лице, за развод или за развод, съществува свое собствено правило на правния ред.

Защо да изберете служба по вписванията за развод?

Без съдебен процес и продължителен процес гражданите, които не са обвързани с нищо друго освен с печат в паспортите си, могат да разпуснат брака.

Служителите на институцията, в които регистрират всяка промяна или образование по гражданско състояние на дадено лице, ще приемат без възражение изявление, но ще дадат време за размисъл, ако:

 • семейството няма обща собственост;
 • не се увеличава с раждането на деца;
 • съпругът напълно се съгласява със съпругата си, че вече не могат да продължат официалните си отношения.

От това следва, че двойката първо не трябва да се тревожи за какъв вид служба по вписванията можете да получите развод, и да разберете дали причината за разпадането на клетката им е подходяща за цивилизовано и мирно разрешаване на проблема.

Основни изисквания за раздяла без изпитване

Най-простият вариант при проектирането на взаимоотношенията е предварителното споразумение между предишни близки хора. Взаимното съгласие е едно от условията, които институцията изтъква. Не е нужно да избирате в коя цивилна служба можете да получите развод, да подадете заявление до най-близкия орган по местоживеене на един от съпрузите, ако по това време са имали време да напуснат, те живеят в различни апартаменти.

Подобна процедура е възможна при условие, че: \ t

 1. Семейството не спори за съвместното имущество, придобито в брака и на стойност над 50 000 рубли.
 2. Няма деца или те са навършили 18 години. Трябва да се отбележи, че еманципираните граждани могат да бъдат признати като възрастни до тази възраст, ако печелят собствени пари и са създали собствено семейство.

Пречка за развод може да бъде само съвместно родно или осиновено дете. Ако семейството е сформирано, когато един от съпрузите е имал деца, родени в други бракове, те остават при родителите си без съдебен процес в съда.

Развод чрез службата по вписванията - процедурата и условията за развод

Дори и съпрузите доброволно да дойдат в институцията, те се съгласиха, че няма да правят претенции един към друг - те няма да бъдат разведени в същия ден. Преди да се регистрират, те мислят за взетото решение, по време на развод, също трябва да изчакате един месец с документите: какво ще стане, ако обстоятелствата се променят, двойката се примири, а разводът е само импулсивна реакция на кавга?

Когато съпрузите са решили в какъв регистър може да бъде развод, те ще научат начина на неговата работа и ще се споразумеят за време за среща.

Процедурата ще изисква следното:

 • напишете обща декларация, формулярът ще бъде издаден от персонала на институцията;
 • Лични карти;
 • удостоверение за брак.

Приложението съдържа колони за задължително попълване:

 • данни за паспортите на двамата съпрузи;
 • имена, дати на раждане и място на регистрация;
 • данни от удостоверение за брак;
 • посочват, че не са родени и осиновени в брака деца, както и съвместна спорна собственост;
 • изберете фамилия;
 • подпише документа и постави датата на неговото изготвяне.

Приложен към петицията:

 • получаване на плащане на държавно мито;
 • копия от документи, на които е попълнена информацията.

След проверка, приемане на заявлението от служителя, въпросът изчезва, в който регистър офис можете да получите развод, остава само да го посетите отново след един месец, за да получите документални доказателства за пълна свобода от обременяващи семейни връзки. Сертификатът за развод се получава по всяко време, удобно за бившите съпрузи, от този момент нататък те могат да действат отделно.

Когато мнението на втората страна не е необходимо?

Житейските обстоятелства понякога правят така, че законът дава на гражданите право да прекратят брачните отношения без задължителното присъствие на двете страни.

Развод чрез служба по вписванията с процедурата по регистрация от един от съпрузите се извършва в следните случаи:

 • има съдебна заповед за осъждане и лишаване от свобода на съпруг или съпруга за престъпни деяния за период от 3 години или повече;
 • към заявлението е приложено смъртно извлечение;
 • в съда е признало недееспособността на един от разведените;
 • съдът постанови, че причината за отсъствието на участник в бракоразводното производство е липсвала;
 • делото е разгледано в съда и е взето решение, а присъдата ще бъде приложение към молбата.

Не всеки трябва да дойде в институцията, за да подаде заявление, когато няма такава възможност, но за прехвърляне на съгласието, нотариално заверено, е необходимо другият съпруг да няма проблеми с развода. Документи се приемат и от затворници, а сертифицирането им се извършва в администрацията на затвора.

Какво да правите, ако членовете на семейството живеят в различни региони?

Какво трябва да направят съпруг или съпруга, ако не са живели заедно дълго време, дошло е време за различен дизайн на брачните връзки, но старата връзка пречи? Възниква въпросът коя служба по вписванията да подаде молба за развод, ако лицето е на работа и фирмата се намира далеч от мястото на постоянно пребиваване. Има изход, възможно е по телефона да се договорите за подаване на заявление от другата страна, да изпратите вашето писмено съгласие и за гаранция да приложите квитанция за плащане на сумата в държавната хазна.

Затруднението е, че човек може да не се интересува от прекъсване на отношенията и надежда за събиране на семейството. Когато няма пречки от правен характер, трябва да дойдете в населеното място, където е регистрирана регистрацията на мястото на пребиваване и да подадете заявление там.

Какъв е изходът, ако един от съпрузите откаже да се разведе?

Ако втората половина не даде съгласие, е необходимо прекратяването да се извърши в съда. Службата по вписванията няма право на принуда към действие. Съдията може да се разпусне задочно, ако един от членовете без причина не присъства в бракоразводното производство.

Процедурата е продължителна, времето за съгласуване е дадено, но резултатът ще бъде в полза на ищеца, ако има такива обяснения:

 • няма общо домакинство;
 • отделно настаняване;
 • липса на писмени претенции към заявителя.

Партията, която изисква развод, е завела дело пред съдебната власт, възможно е събранието поради неприсъствие да бъде отложено до 3 пъти.

В резултат на това, след изясняване на всички обстоятелства, съдията прави:

 • отговаря на изискванията на заинтересованите страни;
 • отхвърля иска;
 • отлага разрешаването на проблема, като дава време за помирение.

Съдът винаги се опитва да постигне мирно споразумение по спорни въпроси и ако присъстват деца, решението ще бъде подчинено на интересите на непълнолетните.

Кой очаква провал?

Разглеждат се подробности за случаите, в които можете да получите развод чрез гражданска служба, но не винаги, разводът на мъжа не се постига, ако такова изразяване на воля идва само от тях.

Мъжете са лишени от производство за развод дори в съда по следните причини:

 • съвместните деца не са навършили една година;
 • жена е бременна.

Съдията, на първо място, е на страната на неродените или непълнолетни граждани, като същевременно осигурява правото да избира майка. Не се изисква обяснение от бащите, решението е недвусмислено - отказът за развод.

Службата по гражданска регистрация позволява законно развод:

 • без скандали и спорове;
 • служителите не се нуждаят от причини, мотиви и доказателства;
 • предвидените от закона срокове за прекратяване на брака остават.

Когато съпрузите се съгласят по време, определено за размисъл, им е позволено да оттеглят заявлението без последствия, те ще загубят само парите, внесени в държавната хазна. През това време може да се яви съпруг, който е признат за изчезнал или е погрешно осъден, лицето е било реабилитирано, след което трябва да получи съгласие от него за развод.

arrow