Как да върнем парите за телефонната гаранция? Претенция по телефонна гаранция

Anonim

Проблемите, свързани със стоки и услуги, винаги са интересували населението. В Русия има дори специален закон, който защитава правата на потребителите. То се нарича „Защита на правата на потребителите“.

Днес трябва да научим как да върнем парите за телефонната гаранция. Възможно ли е дори да се направи това? При какви обстоятелства парите ще бъдат върнати и при какви обстоятелства няма? Отговорите на всички тези въпроси ще бъдат дадени по-долу. В допълнение, ние ще можем да се запознаем с правилата за писане на искове по телефона, които още не са изтекли гаранционния срок. На какви особености на процеса трябва да се обърне внимание? Ами проучените процедури трябва да помнят всеки потенциален купувач?

Гаранцията е ...

Първата стъпка е да се разбере какъв е гаранционният период. Всеки човек, който някога е купувал превозно средство, трябва да е запознат с този термин. Особено технически сложни проекти.

Гаранционният срок е времето, през което производителят на продукт произвежда безплатен ремонт, диагностика или подмяна на компонентите на неговото устройство. Подобен документ се прилага за всички приспособления и машини. Телефоните не са изключение. Те също така издадоха и съответния билет.

И така, какво дава гаранцията по телефона? През определеното време (обикновено 12 месеца), купувачът ще може:

 • провеждане на безплатна диагностика на устройството в сервизния център;
 • да замените счупен или неуспешен телефон с подобен;
 • безплатно поправете устройството в сервизния център.

Тази хартия без съмнение е включена в стандартен пълен комплект за всички устройства. Купувачът трябва да провери наличието на съответната гаранционна карта. Ако не, не се препоръчва закупуването на телефон. В края на краищата, тогава няма да има права за безплатен ремонт или замяна на гражданин. Това е мнението на мнозинството от хората. Това наистина ли е така?

Има ли някакъв шанс за замяна

За да разберете тази функция, трябва да отговорите дали е възможно да смените телефона с гаранция. Колко легитимна е тази идея?

В Русия не е забранено да се сменят и ремонтират без гаранция устройствата. Това означава, че теоретично можете да замените неподходящ смартфон. Само на практика това не е толкова лесно. Особено, ако не вземете предвид някои фактори. След това ще разгледаме различни възможности за развитие на събитията по този въпрос. Какви трикове ще направят магазините за мобилни телефони, за да не се разменят продаваните устройства? Как да направите иск за възстановяване и да получите пари за стоки с ниско качество? Ако се подготвите предварително за такива ситуации (препоръчва се да го направите при всякакви обстоятелства), можете да приложите идеята на практика без особени затруднения. Основното е да знаете правата си и да не се заблуждавате от продавачите.

Какво може да бъде полезно

Как да върнем парите за телефонната гаранция? Първото правило, което трябва да се помни, е запазването на всички документи и документи. Всеки клиент купува специфичен комплект с устройство в магазина. И това ще трябва да спаси. В противен случай могат да възникнат проблеми с връщането или замяната.

По правило в кутия с мобилен телефон можете да намерите:

 • самото устройство;
 • зарядно устройство;
 • батерия;
 • ръководство за употреба;
 • кабел за свързване към компютър (USB);
 • гаранционна карта за телефон, закупен от лице.

Наличието на последния документ трябва да тревожи всеки купувач. Както вече беше споменато, при липсата на гаранция е по-добре да се въздържат от покупка. Всички тези компоненти (някои смартфони също имат аксесоари, като екранни предпазители или слушалки) трябва да бъдат запазени. За предпочитане с кутия.

В допълнение, при изчисляване на купувача ще бъде даден чек. Това е задължителен атрибут, ако трябва да се върнете или да замените вашия смартфон. Това е нещо като доказателство за сделката. Няма чек? След това можете напълно да забравите за изпълнението на задачата. Без него няма да е възможно да се докаже, че телефонът е закупен в определен магазин.

Правилно качество

Качеството на продукта играе огромна роля в разглеждания проблем. Как да върнем парите за телефонната гаранция? Преди решително действие купувачът трябва да вземе предвид причината за иска.

Работата е там, че днес стоките с добро качество могат да бъдат върнати. Но само при определени обстоятелства и с времеви ограничения. За какво говорим?

Предлага се всеки смартфон с добро качество да се върне в магазина при следните обстоятелства:

 • устройството не се побира в цвят, форма или размер;
 • стоките не са били използвани, напълно са запазили своето представяне, има всички фабрични пломби и затвори.

И за какви ограничения говорим? Купувачът може да върне мобилното устройство в магазина в рамките на 14 дни от датата на сделката. Това правило се урежда от Закона за защита на правата на потребителите. Това означава, че при липса на дефекти на смартфона, все още можете да го върнете и да си върнете парите.

Технически изискан продукт с добро качество

Как да върнем парите за телефонната гаранция? Всъщност всичко не е толкова просто, колкото изглежда. Работата е там, че смартфоните са включени в списъка на технически сложните продукти. Следователно купувачите и продавачите често имат различия.

Според установените правила е невъзможно да се върнат технически сложни стоки с добро качество, ако те са под гаранция. Съответно, можете да забравите за изпълнението на задачата. Възможно е да се върне или замени такова устройство само в рамките на всяка промоция, която се съхранява от магазина. Или от добрата воля на продавача.

Но технически сложни стоки с недостатъчно качество могат да бъдат обменяни или върнати. Само с определени черти и нюанси.

Недостатъчно качество на сложното оборудване

Какво да направите, ако трябва да върнете телефона с недостатъчно качество? Съгласно закона, технически сложните продукти след това се разменят в рамките на 15 дни от датата на закупуването им. Освен това, такова право на купувача се губи.

Но навсякъде има изключения. Можете да обменяте или да поискате пари за технически сложни продукти с лошо качество след определен период от време в следните случаи:

 • установи значителна повреда в смартфона (брак);
 • нарушени са сроковете за отстраняване на дефекти (за операцията са предвидени 45 дни);
 • ако през цялата гаранционна година устройството не може да се използва повече от 30 дни общо заради постоянен ремонт и отстраняване на дефектите на устройството.

Няма повече правила по този въпрос. При незначителни повреди или дефекти, ако са изминали повече от 15 дни от закупуването на смартфона, ще трябва да се примирите с тях.

За неадекватното качество на стоките

Сега малко по-често срещани ситуации. Какво да направя, ако телефонът счупи гаранцията? Ще успее ли да го върне?

Както вече споменахме, в Русия купувачите могат да искат парите си за всеки продукт с недостатъчно качество. Освен това, това може да се направи през целия гаранционен период. Предложените срокове са приложими само за 100% работещи устройства.

Връщането на телефон, който е счупен или е неуспешен по време на гаранционния период, е законното право на всеки клиент. Ако продавачът откаже операцията, можете да се оплачете. Какво да направите, за да получите парите обратно?

Процедура на лечение

Всичко е изключително просто. Особено ако гражданинът е запазил проверките и документите от смартфона. Без тях, както вече беше казано, ще бъде практически невъзможно да се оживи идеята.

Независимо кога е възникнала грешката (разбира се, през цялата гаранционна година), ще трябва да следвате някои инструкции. Те изглеждат по следния начин:

 1. Съберете предварително изброените документи. Към тях трябва да бъде прикрепена лична карта на гражданин (паспорт).
 2. Напишете иск. Как ще бъде направено това ще бъде обсъдено по-късно.
 3. Свържете се с магазина, където се е състояла покупката, със съответната жалба.
 4. Изчакайте парите или сменете устройството за подобно устройство, но то е в работно състояние.

В действителност нещата не са толкова прости. Продавачите често отказват да възстановят купувачите. Например, поради съмнения относно причините за възникване на определени дефекти. Какво да направите в този случай?

Конфликти с продавачи

Не се отчайвайте. Дори и при разногласия, можете лесно да си върнете парите за смартфон с недостатъчно качество. Това е нормално. Основното е да се държим правилно.

Ако продавачът се съмнява в причините за възникване на определени дефекти, той трябва за своя сметка да извърши проверка, по време на която качеството на стоките ще бъде потвърдено (или не). В случай на откриване на производствени недостатъци, парите се връщат на купувача в пълен размер. Ако проверката установи, че дефектът е причинен от нарушение на ръководството, можете да забравите за операцията. Освен това гражданинът ще трябва да възстанови всички разходи на магазина за диагностика.

Понякога се случва, че гаранцията за телефона не е инсталирана или изтекла. В този случай можете също да върнете парите. Но за това е необходимо да проведем проверка за своя сметка. Изпълнението на процедурата е позволено за 2 години от датата на закупуване на притурката.

Има изключителни случаи. Например, ако са изминали повече от 24 месеца от закупуването на смартфона. След това можете да върнете дефектна притурка в рамките на 10 години след началото на нейното използване или по време на експлоатационния срок, определен от производителя. Магазините за мобилни телефони не участват в тази операция - искането трябва да бъде изпратено директно до производителя. Липсата на смартфон за всичко това трябва да бъде значителна и неизбежна. Ако повредата е възстановима, е позволено да се изискват пари само когато производителят не го е премахнал безплатно за 20 дни. Купувачът трябва, за своя сметка, да докаже причините за появата на дефекта.

За сумите за възстановяване

Сега малко за това колко пари е позволено да се върнат, ако телефонът е счупил гаранцията. Този въпрос често е спорен.

Първо, купувачът трябва да възстанови пълната цена на закупеното устройство. Второ, всеки гражданин има право на възстановяване на всички разходи, свързани с преглед и ремонт на дефектен смартфон. Трето, ако цената на телефона се е увеличила, можете да поискате заплащане на разликата в цената.

От това следва, че понякога купувачът може да получи повече пари, отколкото някога е изразходвал. Такива ситуации на практика са много редки, не трябва да се надявате на тях.

Как да бъдем, когато купувате смартфон на кредит? В този случай връщането на телефона се основава на предложените по-рано принципи. Парите се връщат в размер на цената на устройството. В допълнение, купувачът трябва да възстанови лихвите по изплатения заем.

Условия за разглеждане и връщане

На какви срокове се препоръчва да разчитате, когато пишете рекламация по телефона за гаранция? Колко ще бъде разгледан този случай? Колко дълго да чакаме отговор и пари в магазина?

В Русия днес всички искания за възстановяване на средства към мобилни телефони се разглеждат в рамките на 10 дни. Ако магазинът не отговори на документа, можете да подадете дело в съда.

Важно е да се отбележи, че прегледът или ремонтът на устройството се дава не повече от 45 дни. Ето защо, ако гражданинът е обещал да поправи притурката и да поправи щетите, ще трябва да изчакате.

Какво не може да се върне

Отсега нататък трябва да е ясно как да се върнат парите за телефона с гаранция. Какви устройства няма да могат да възстановят разходите?

Както вече споменах, всички смартфони с недостатъчно качество трябва да бъдат заменени или върнати в магазина. Гаранцията за новия телефон също ще бъде актуализирана. Парите за такива продукти трябва да се върнат по искане на потребителя.

Сред смартфоните, които не се връщат, има:

 • устройства с добро качество, ако са изминали повече от 2 седмици от тяхната покупка;
 • технически сложни устройства с недостатъчно качество, ако жалбата е възникнала повече от 15 дни след сделката.

Няма повече ограничения. Какво друго трябва да помни всеки купувач, ако иска да предяви иск за смартфон за гаранция? Как изглежда този документ? Какво трябва да съдържа?

Правила за писане на искове

Искане по телефона за гаранция се представя само в писмена форма от купувача лично. Важно е да запомните, че документът може да бъде:

 • написани на ръка;
 • печат с помощта на принтер и компютър.

Няма съществена разлика в написването на документ. Основното нещо, което тя е истински хартия, която може да се чете.

Останалите правила за писане на документ са общи принципи за бизнес кореспонденция. Сред ключовите точки може да се разграничи специална структура на претенциите.

Изглежда така:

 1. "Капачката" на документа. Тя се прави в горния десен ъгъл на листа. Тук трябва да напишете данни за магазина, в който се изпраща документът. В допълнение, "заглавната част" съдържа информация за кандидата - лична и контактна.
 2. Името. Тя се записва в центъра на страницата с нов ред. Трябва да напишете "иск". Под тази дума се препоръчва да се напише пояснение. В нашия случай името изглежда като "Искане за възстановяване на сумата по телефона под гаранцията".
 3. Основната част. Състои се от описание на всичко, което се случва. Може да се каже, че това е същността на иска. Тук е необходимо възможно най-точно, но накратко и в случая да се разкажат причините за жалбата и техните изисквания. След това трябва да посочите всички документи, приложени към жалбата, с номериран списък.
 4. Заключение. Тази част от доклада обикновено се състои от дата на обжалване и подпис на заявителя.

Това е всичко. Няма повече специални правила за писане на иск. Препоръчително е да запишете факта за връзка с магазина с този документ. Това е необходимо, така че в случай на бездействие на организацията, гражданинът има право да обжалва пред съда.

проба

Гаранцията по телефона по закон, както вече беше отбелязано, се определя от производителя. Обикновено това са 12 месеца. Понякога можете да намерите притурки с гаранция от 6 месеца или няколко години.

Какво би било искането за възстановяване на средства за мобилно устройство, което е в гаранционния период? Например:

"Аз, (данни за заявителя, включително паспорта), моля ви да ми върнете парите в размер (сума) за мобилния телефон, който закупих (модел). (Дата на сделката) Купих това устройство в магазина (информация за магазина). по време на гаранционния срок (датата на изтичане на гаранционния сертификат). (Дата на възникване) Взех мобилния си телефон и се опитах да го включа, устройството се стартира и изключи самостоятелно след няколко минути, рестартирането не работи. се проведе Разкрил е производствен дефект на дъски за мобилни телефони. Платил съм за операцията (сума). Моля ви да ми възстановите сумата, платена за смартфона (модела), както и разходите за диагностициране на това оборудване.

Това твърдение не е изчерпателно. Тази извадка е само малък шаблон в основния текст на документа. Той помага да се разбере същността на производството на хартия.

За батериите и компонентите

Последният въпрос, който може да възникне, е възстановяването за телефон с дефектна батерия или други компоненти. Възможно ли е да се извърши подобна операция? Да. Само помнете няколко прости правила. Принципът за разглеждане на претенцията няма да се промени.

Гаранцията за батериите на телефона ще бъде същата като за самото устройство, освен ако производителят не е посочил друго. Достатъчно, за да проучи внимателно гаранционната карта. Ако не се споменава, че батерията или някои компоненти на смартфона нямат гаранция, можете спокойно да се свържете с магазина с оплаквания през периода, посочен в талона. Основното е да имате документи по телефона и да проверите, като посочите плащане за стоката.

резултати

Може би това е всичко, което всеки потребител трябва да знае. Отсега нататък темата "Телефон под гаранция - моите права" вече няма да създава трудности. Ако смартфонът разполага с всички документи, лесно можете да направите рекламация и да върнете парите за покупка на неадекватно качество. Разбира се, самото устройство трябва да бъде предоставено на магазина.

Всъщност всичко е много по-лесно, отколкото изглежда. Продавачите често се опитват да нарушат правата на купувачите. Важно е да се разбере, че е възможно да се обменят или да се върнат парите за стоките по всяко време, ако е недостатъчно качество, се докаже сериозен дефект. Но сервизното устройство може да се върне само когато представянето е запазено и в рамките на 14 дни от датата на покупката. Дори технически сложни устройства трябва да приемат за замяна или връщане.

Така че, ако един гражданин внезапно е счупил телефона си, той може да поиска неговата обмяна или възстановяване по време на целия гаранционен период. Основният проблем в това отношение е диагностиката на устройствата. Трябва да докажем пред магазините, че смартфонът първоначално е бил закупен с дефект. На практика не всеки купувач може да защити правата си.

arrow