Решено е да се увеличи възрастта за пенсиониране в Казахстан за жените

Anonim

В Казахстан е почти невъзможно жена на възраст над петдесет години да си намери работа, следователно приемането на закон за жените за повишаване на възрастта за пенсиониране от настоящите 58 години до 63 години \ t

остави красивата половина на човечеството просто без препитание. Според казахските жени, те трябва да могат да живеят за себе си и, което е важно, да отстъпят място на млади професионалисти. "Работникът след 55 години вече не е в състояние да нарани и само вреди на компанията, е физически слаб, а мозъкът й не е сварен", така казахстанските жени коментират възрастта си и приемането на новия закон. Мъжете в тази страна се пенсионират на 63 години, а това "изравняване" с противоположния пол предизвика буря от негативни емоции сред женското население на Казахстан.

Решението за повишаване на пенсионната възраст за жените толкова значително бе обявено на заседанието на парламента от заместник министър-председателя на Казахстан Кайрат Келимбетов. Той мотивира решението си с факта, че жените често раждат, печелят малко и живеят дълго. Според вицепремиера, за да се запази сегашното ниво през следващите десетилетия, е необходимо да се проведат реформи, колкото и да са "болезнени".

Не е планирано незабавно да се повишава пенсионната възраст в Казахстан за жените, но постепенно в продължение на десет години, като се увеличава ежегодно с шест месеца. Така до началото на 2024 г. законът ще влезе в пълна сила.

Жените се оплакват от здравето си, сигурни са, че няма да имат достатъчно сили да работят, докато не навършат 63 години, и призовават правителството да преразгледа решението си и да помисли за вече трудната женска съдба.

На заседание на малката асамблея, обсъждаща пенсионната възраст в Казахстан, заместникът Жуматай Алиев предупреди публиката, като посочи, че ако този закон бъде приет, десетки или дори стотици хора ще бъдат принудени да напуснат страната.

Народните избиратели успокояват населението, активно обяснявайки всички предимства на иновациите за развитието на икономиката на страната.

Министърът на труда и социалната защита на населението С. Абденов обяснява, че пенсионните спестявания на жените са с 25% по-ниски от тези при мъжете, тъй като напускат отпуск по майчинство, получават ниски заплати и живеят при пенсиониране средно 21 години, докато мъжете не повече от 13.

Като част от пенсионната реформа, правителството не вижда друг изход, освен да увеличи пенсионната възраст в Казахстан, но в някои области започна активно събиране на подписи срещу новия закон на гражданите, възмутени от това правителствено решение.

Много жители на Казахстан, тази новина за пенсионна възраст значително развали пролетното настроение. Не скривайте емоциите си и десетки хиляди жени от Казахстан, които са подписали петицията, за да отменят новия закон в Интернет с надеждата, че ще стигнат до президента и тяхното мнение ще бъде изслушано. Разбира се, като заместник на жена или просто с висока заплата, можете да седнете в офиса до 63 години, но какво трябва да правят обикновените смъртни жени: мазилки, художници, мистрия и портиери, чийто жизнен стандарт е изключително нисък и физическата активност е много висока? Според населението, преди да се повиши пенсионната възраст в Казахстан, трябва да започнете да мислите за подобряване на условията на труд.

Законът, който увеличава възрастта за пенсиониране в Казахстан, е като "буца в гърлото" за жените, но много европейски страни следват този път и сега Казахстан ще бъде сред тях.

arrow