Екологични знаци: описание и снимка

Anonim

Вероятно всеки ден срещаме пакети с такива познати символи - „зелена точка“, триъгълник със стрели, чаша и вилица, човек, който хвърля боклук в контейнер и т.н. Всички горепосочени са екологични знаци, предназначени да предоставят важна информация на потребителя., В тази статия ще разкрием тяхното значение, като се съсредоточим върху най-информативното и интересното.

Какво е екологичен знак

Еко-етикетите са специални символи, които се прилагат за продукти, които могат да навредят на околната среда при неговото производство, експлоатация, съхранение, обезвреждане и т.н. В по-голямата си част те са международно признати и международни.

Има и знаци за екомаркировка - графични изображения, които показват, че някои продукти отговарят на всички стандарти за безопасност за потребителя, околната среда. Екологичните знаци могат да се наричат ​​напълно екологични - символи, които показват, че даден продукт или продукт е произведен без нарушаване на етичните норми - в този случай, прекомерна жестокост към някого. Органичните знаци са и екомаркировка. Те информират потребителя за опазването на околната среда, съдържанието на най-малко 95% от естествените съставки.

Знаците за еко-сертификация също говорят за:

 • чисто производство;
 • липса на генетично модифицирани компоненти, химически компоненти;
 • да не се използват животни за тестване на продукт;
 • зачитане на природата при производството на стоки.

Екологични знаци върху опаковката на стоките

Да обмислят знаци, разкриващи допълнителна информация за опаковките на потребителите:

 1. Зелена точка ( Der Grune Punkt) - този символ се намира в зелено, бяло-зелено и черно-бяло. Той казва, че опаковката е подходяща за рециклиране в рамките на DSD ("Двойна система"). Етикетът се използва и на техните продукти от компании, които помагат на немската програма за рециклиране на отпадъци от екологична опаковка. В нашата страна този екологичен знак също говори за възможността за рециклиране на опаковки, но тази практика почти никога не се използва в Русия, поради което „зелената точка“ тук е безполезна.

 2. "Рециклируема пластмаса" символизира с външния си вид цикъла "създаване - използване - рециклиране". Символът маркирани пластмасови продукти, които могат да бъдат рециклирани в промишлени предприятия. Цифрите или буквите до този знак са кодът на веществото, от което е направена опаковката (ще ги анализираме подробно в следващия параграф).

 3. "Рециклиране" (рециклиране) - стрелките отново означават цикъла от производството до изхвърлянето. Знакът показва, че опаковката може да се рециклира или е произведена по този начин.

 4. - Хвърли в кошчето! (Инж. Дръжте страната си подредена - "поддържайте страната си чиста"); други наименования на екологичния знак: “Благодаря”, “Да не се носи!”, “Погрижете се за работата на чистачките”, “Не замърсявайте природата!”. Този символ на опаковката на продуктите, които в по-голямата си част се използват на улицата - сода, закуски, сладолед и др.
 5. "Стъкло и вилица" - пластмасова опаковка или контейнер не е токсичен, подходящ за контакт с храни.
 6. "Зачеркнатият контейнер за отпадъци" - стоки, опаковки не подлежат на общо обезвреждане - за по-нататъшната им преработка те трябва да бъдат доставени в специална точка, където те вземат, например, използвани батерии, батерии тип пръст. В нашата страна днес, в много градове, се създават фабрики за рециклиране на продуктите, маркирани с този екомаркировка.

Някои буквено-цифрови кодове

Ще разберем буквите и цифровите обозначения на екологичната марка (на снимката по-горе) - "Рециклируема пластмаса".

Цифров кодБуквен кодматериалприложение
01PETПолиетилен терефталат

Пакети за студени напитки, сокове, газови хранилки,

Резервоари за насипни прахове.

02PVPПолиетилен с висока плътност

Опаковки за вода, мляко, \ t

Опаковъчна опаковка,

Бутилки за различни битови химикали - шампоани, почистващи препарати, избелители, \ t

Резервоари за моторни масла

03PVCПоливинилхлорид

Пластмасови прозорци, тръби,

Опаковка за насипно съдържание, хранителни мазнини.

Не се рециклират, неговите микрочастици могат да се смесват с храна

04TNGПолиетилен с ниска плътност

Чанти, гъвкави опаковки,

Тръби, бутилки

05PPполипропилен

Опаковка за горещи продукти,

Чаши за еднократна употреба,

бутилки,

Всички видове корици.

Потреблението на алкохолни напитки от такива опаковки е нежелателно - в резултат на реакцията формалдехидът и фенолът могат да попаднат в човешкото тяло

06PSполистирол

Контейнери-решетки за яйца, \ t

Опаковка за месо

07другКомбинацията от полимери и пластмаси, които не са изброени в предходните параграфиТакива опаковки не се рециклират.

Сега се обръщаме към забранителните екологични знаци.

Забранявайте екологичните знаци

В момента има два знака за забрана:

 • Морските товари са опасни за подводните обитатели.
 • Продукт, който носи опасност за околната среда, е знак, приет в Европейския съюз.

Екологични марки за съответствие

И сега знаците, обозначаващи съответствието на стоките, опаковат по всякакви наредби:

 1. Miljomarkt ("скандинавски лебед", "бял лебед") - продукти с тази икона са гарантирани да не съдържат примеси, които са вредни за живия организъм, а опаковката им лесно се рециклира. Продуктите с надпис "Бял лебед" съответстват на доста строги норми на скандинавските страни.

 2. Марката ISO 14001 - фирмите, маркиращи продуктите си с този знак, предават на потребителя ангажимента си да следват екологичните разпоредби.

 3. "Зелен печат" (англ. Green Seal) - символ на съответствие с екологичните стандарти, приети в ЕС.

 4. "ЕКО" е знак за казахстанския износ и внос. Той казва, че производството на този продукт е настъпило с минимални неблагоприятни ефекти върху природата, а самият той също е доста безопасен. Само продукти, които са преминали тристепенен специален преглед за съответствие с изискваните стандарти, са обозначени със символ.

 5. "Син ангел" - знак за екологично чист продукт, приет в Германия.

 6. Ecogarantie е обозначение, разработено от едно и също белгийско дружество за битова химия, което отговаря на следните изисквания: само растителни / минерални / органични компоненти, липса на ГМО и нефтопродукти, екологично производство, липса на тестове върху животни, контрол на независими експертизи.

 7. Етикетът Eco Label се използва в ЕС само за продукти, които се считат за опасни, но се произвеждат в ограничена степен и при определени условия.

 8. QAI (International Quality Assurance International) - този знак идва от САЩ, но се използва в целия свят; има собствен стандарт ISO 14001. Дружествата, които отговарят на това, се опитват да сведат до минимум вредното въздействие на тяхното производство върху околната среда.

 9. Свободно от озона CFC Free - аерозолите с такъв екологичен знак не съдържат вещества, които разрушават озоновия слой на Земята.

 10. "Благоприятен избор за природата" - символ, разработен от Шведското дружество за околната среда. Те маркират домакинските химикали, електрическите стоки, хартията, пътническия транспорт, текстила и транспорта.

 11. TCO - екомаркировка е разработена от Шведската конфедерация на синдикатите. Електрониката, обозначена от него, създава приемливо неопасно ниво на магнитни и електрически смущения, според шведите, които имат вредно въздействие върху човешкото тяло.

 12. AB (Agriculture Biologique) - собствена икона на френското министерство на земеделието. Той се поставя само върху култура, отглеждана в съответствие с всички econormas на ЕС.

Руски екомаркировки

Нека разгледаме екологичните знаци и правила, приети в Руската федерация:

 1. "Екологичен продукт" - символът принадлежи на едноименната компания за доброволно сертифициране в Москва. Според нейните правила марката се поставя върху селскостопански продукти, произведени в съответствие с всички санитарни норми само от естествени суровини, както и от напълно безопасна за потребителя питейна вода.
 2. "Без хлор" е продукт, който не използва хлорсъдържащи вещества в производството, преработката или преработката. Средства съгласно ГОСТ Р 51150–98.

 3. Символът на ОС "MEF" е спазване на екологичните изисквания ROSS.RU.001.01.ETOO, сертификационна марка на Международния екологичен фонд.
 4. "Брошурата на живота" е система за доброволна екологична сертификация, разработена от петербургски експерти от Екологичния съюз - единствената организация в Руската федерация, която има право да издава международни сертификати от тази категория.

 5. В чертежа се използва “Екологично безопасен продукт” - емблемата “Емблема на качеството на 21-ви век”, която е символ на използването на най-новите технологии в производството и безопасността на продуктите.

TZ "Веган"

Vegan Eco Label е разработка на британската асоциация за благотворителност на веганите, една от най-влиятелните и уважавани в света. Той свидетелства за липсата в броя на компонентите на компонентите на продукта от животински произход. Този сертификат се счита за най-уважаван в Англия. Компаниите, които поставят този етикет на своите продукти, за неговото използване редовно прехвърлят вноски в Vegan Society, които обществото изпраща на благотворителност.

Приятен за животните знак

Друго име за тази екологична търговска марка е „ Не е тествано за животни“. Те празнуват така наречената етична козметика, чиито производители са изоставили както използването на животински компоненти, така и тестването на различни суровини и готови продукти върху животни. Този еко-етикет е одобрен от Британския съюз през 1998 г. - той е създаден срещу вивисекция (буквално "нарязана на бързо"). Закупувайки продукт с такъв символ, можете да бъдете сигурни, че нито едно живо същество не е било увредено при неговото производство.

Икона на WWF Панда

Правният носител на марката WWF Panda е Световният фонд за дивата природа, с повече от 5 милиона последователи в сто държави на Земята. Тяхната цел е да запазят биоразнообразието на планетата. Сладка панда влезе в първите десет символа на хилядолетието и се използва от редица търговски дружества, които помагат на добра кауза.

Тук може би всички най-често срещани глобални екологични знаци. Въпреки очевидното им разнообразие, целта на тези символи е една и съща - да се предотврати негативното въздействие на човечеството върху беззащитната природа пред нея.

arrow