Флаг на Холандия: история и модерност

Anonim

Кралското знаме на Холандия се състои от три равни хоризонтални ивици. Горната е червена, средната е бяла, долната - синя. Лесно е да се забележи приликата на холандското знаме със съвременния руски, различава се само местоположението на пътеките.

Любопитно сходство

Като се има предвид знамето на Холандия, снимката на Русия понякога си струва да бъде пред вас. Комбинацията от червени и бели ивици ще създаде любопитен шах. Интересно е, че такава орнаментална композиция е била на герба на хърватите по времето, когато те разбивали венецианците. Но това е между другото, въпреки че знамето на Холандия е родено в резултат на народно въстание. Интересно е, че цветовете, подобни на нидерландските за руското знаме, са избрани лично от цар Алексей Михайлович. За шиене на банера, който се издигаше над първия руски военен кораб "Орел", бяха закупени "Киндяк-Алай", бяло и синьо вещество.

История на банера

Първият флаг на Холандия, спечелен от него в борбата за независимост с Испания, беше наследственият принц на Ориндж, издигнат за първи път по време на Осемдесет годишната война, състоящ се също от три групи от три цвята: кралско оранжево, бяло и синьо. Цветовете на ливреята на принц Оранж от Насау Вилем I бяха използвани за знамената.Това е оранжевият цвят, наследен от принца на Оранжевото княжество, белият означава борбата за свобода и власт, синьо (лазурно) е цветът на окръг Насау.

Оранжевата група бе заменена с червено в резултат на революцията от 1648 година. Флагът на Холандия с червена ивица остава държавен дори след възстановяването на монархията в Холандия, през 1815 година. Нещо повече, трябва да се отбележи, че братът на Наполеон, Луи Бонапарт, който каза, че „в Кралство Холандия няма място за оранжево“, не позволява връщането на оранжевия цвят на държавата.

Може би промяната на оранжевото на знамето на червено беше важна и чисто практична. Първият тон избледнява на слънце значително по-бързо от втория, поради различния минерален състав на използваните багрила. По същите причини лазурният цвят на Насау беше заменен със синьо. Знамето на принца (така нареченият флаг с оранжева лента) стана основа за знамето на Южноафриканския съюз (1910–1961) и Южноафриканската република (1928-1994 г.). Сега принцът е много популярен сред холандските националисти и привърженици на идеята за голямата Холандия.

Други символи на Холандия

В допълнение към основния плат, на почивка в Холандия, можете да видите още три знамена: стандартът на кралицата, момчетата на флота и знамето на министъра на отбраната. Често страната остава наблизо до някои от тях. За да се създаде идиличен образ на нидерландския флаг, само държавата понякога не е достатъчно.

Стандартът на кралицата е син кръст на оранжево поле. В центъра - кралският герб, лъв под короната. В 4-те полета, в които кръстът разделя стандартните - пощенски рога.

Военноморския флот на Huys е бяло поле, разделено от два наклонени кръста - синьо и червено, така че синият и червеният сектор образуват ромбове с неправилна форма.

Знамето на министъра на отбраната е четири наклонени оранжеви ивици от лявата страна на пурпурното поле.

arrow