Възможно ли е да се обади линейка без политика: правилата за медицинска помощ и експертни съвети

Anonim

Чакането на линейка е често срещано явление. Посетителският екип понякога трябва да чака дълго. Но какво да правя, ако персоналът на линейката дойде на повикване, но отказа да получи медицински услуги поради липса на застрахователен документ? Може ли линейката да поеме без политика? Какви права притежава неговият собственик? Нека се опитаме да го разберем.

Застрахователна медицинска помощ

В нашата страна държавата гарантира предоставянето на безплатни медицински услуги на гражданите, които се нуждаят от тях. Но в действителност изглежда различно. Можете да забравите за наличието на безплатни лекарства. Всъщност специализираната помощ отдавна е платена. Единственият въпрос е кой плаща? Ние не говорим за частни клиники, които живеят за сметка на клиентите. Държавата отдавна установи редица безплатни медицински услуги, достъпни за гражданите, без да изпразва собствените си джобове. Специализираната помощ е включена в категорията застраховка. Безплатни медицински услуги се заплащат от Фонда за задължителна медицинска застраховка, където всеки трудоспособен гражданин прави месечни удръжки. Осигуряването на безплатна застраховка е на разположение на всеки притежател на MHI.

Права на МПП

Политиката на МЗО е вечен документ, който гарантира безплатна медицинска помощ в нашата страна. Придобиването на хартия не се влияе от мястото на пребиваване, регистрацията, възрастта и социалния статус на дадено лице. Застрахователната полица е достъпна за всички руснаци и за тези, които нямат руско гражданство. Във втория случай документът дава право на безвъзмездна помощ за ограничен период от време. Притежателят на OMS е защитен от застрахователното дружество, с което е сключен договорът. Никой няма право да му откаже специализирана медицинска помощ.

Списък на услугите

Списъкът на безплатните медицински услуги, предоставяни от политиката на OMS, е еднакъв за всички региони на страната ни. Разликите, които възникват, често са свързани с организационната работа с пациентите. Основните медицински услуги включват следните форми:

  • Спешна помощ (линейка) - това е помощ, която се осигурява от екип от специалисти, които идват на разговора.
  • Извънболничната помощ е домашно лечение с задължително посещение в поликлиничен лекар, което включва серия от диагностични, терапевтични и превантивни, рехабилитационни мерки под наблюдението на специалист.
  • Стационарното лечение е лечение, което се предоставя на гражданите по време на денонощно пребиваване в болници.

Политиката на OMS гарантира правото на хоспитализация, прием на лекари специалисти, участие в иновативни методи на лечение, извършване на хирургически операции, получаване на лекарства, както и помощ за бременни жени и новородени. Пълен списък на безплатните медицински услуги трябва да се провери в застрахователната компания, където се издава OMS политиката.

Спешни медицински иновации

През 2018 г. Министерството на здравеопазването на Руската федерация направи редица промени в реда на спешна медицинска помощ. Според новите изисквания медицинският екип ще бъде задължен не само да доставя пациенти в най-близката болница, но и да предоставя услуги в съответствие с определени видове, профили, заболявания или състояния на пациента. Персоналът на линейката ще достави пациента там, където ще им бъде предоставена цялостна, квалифицирана помощ. В случай на изгаряния - в огневия център, в случай на отравяне - в токсикологични и т.н.

Два вида спешна медицинска помощ

Навременната медицинска помощ от лекарите на линейките е това, което очакват пациентите. Животът и човешкото здраве зависят пряко от неговото качество. Малко хора знаят какво е включено в тази концепция. Лекарите, които идват на повикване, осигуряват два вида помощ: спешна и спешна.

авариен

Възможно ли е линейка да се обади без политика? Ако съществува остра заплаха за живота, услугите за първична здравна помощ, които се извършват от медицински екип на място, се предоставят на всички без изключение. Екипът за спешна медицинска помощ трябва да пристигне на повикването в рамките на 20 минути след получаване на обаждане до длъжността. Липсата на застрахователна полица в този случай не трябва да бъде бариера. Незабавното и безплатно право на спешна медицинска помощ е възможно в следните случаи:

1. Нарушаване на дишането, кръвоносната система, загуба на съзнание.

2. Психични разстройства, които са придружени от действията на пациента, опасни за него и други.

3. При наличие на болка.

4. В случай на нараняване, отравяне, нараняване и кървене от всякакъв вид. С топлинни и химически изгаряния.

5. По време на раждане, заплашен аборт.

В такива ситуации дори неосигурените и неидентифицираните граждани в системата на ДХИ имат право на спешно повикване без политика и предоставяне на медицински услуги за сметка на бюджетните средства от регионите. Отказът на медицинския персонал в такива ситуации е неприемлив.

Първа помощ

Аварийна форма на медицинско обслужване е предвидена от закона на Руската федерация и се осигурява също от полевия медицински екип. Интервалът от 20 минути не се прилага за него. Времето на пристигане варира в рамките на два часа. След получаване на повикването на длъжността на дежурния служител, най-близкият свободен общ екип на полевия екип се изпраща на повикването. Има няколко причини за повикване на спешна първа помощ. Услугата се извършва при внезапни остри заболявания, състояния, обостряне на хронични заболявания, които не са животозастрашаващи. Те включват значително повишаване на температурата, тежък грип или остри респираторни вирусни инфекции, внезапна силна болка. Хрема, замаяност, кашлица не са причина да се обадите на спешна медицинска помощ.

Възможно ли е да се обади линейка без политика, ако има сериозни причини? Такива действия са възможни. Но на практика линейката без политика често не приема пациенти. Такъв отказ противоречи на конституционното право на всеки гражданин да предоставя безплатни медицински услуги.

Обаждане на линейка без ОМС политика: реалност или мит?

Всеки е свикнал с факта, че при предоставяне на медицински услуги, от служителите се изисква да представят медицинска застрахователна полица. Но човек не винаги знае кога ще му се случи неразположение, болест, травма. Какво да правите в такива случаи, когато се изисква помощ от лекари, но документът по някаква причина не е бил наличен? Възможно ли е линейка да се обади без политика? Осигуряването на квалифицирана помощ е възможно без застрахователен документ, но не всички служители на полевия екип предприемат тази стъпка.

Действия бързи при липса на OMS

След като разгледахме въпроса дали е възможно да се обади линейка без политика, ще се опитаме да отговорим на още един въпрос. Какво трябва да направи пациентът в случай на отказ да предостави квалифицирана помощ?

Няма значение по каква причина пациентът няма документ с него, който дава право да се предоставят безплатни медицински услуги. Лекарят, който дойде на повикване, е длъжен да извърши изпит. Резултатите от диагностиката водят до следните действия:

1. Хоспитализацията е възможна, когато пациентът, нуждаещ се от спешна помощ, сегашното състояние в близко бъдеще ще се влоши. На такова лице се предоставя медицинско обслужване на спешна база, без да представя политика на OMS.

2. Лекарят има право да откаже хоспитализация на пациента при наличие на стабилно състояние, липса на вероятност от влошаване и опасност от живот. Представител на линейката е длъжен да предава информация за пациента в клиниката по местоживеене.

Медицинска помощ за граждани, които не са регистрирани в системата на ДХИ

Осигуреното лице, дори и при липса на политика на ОМС, има право да предоставя медицински услуги на екипа на линейката. Данните за липсващия документ се посочват чрез застрахователната компания. Но какво да кажем за пациенти, които не са идентифицирани и не са регистрирани в системата на ДХИ? Те имат право да извикват линейка без политика само в случай на заплаха за живота. Когато осигуряват спешна линейка, персоналът на терен по-често се отрича от пациента или изисква заплащане за предоставяне на услуги. Колко е обаждането на линейка без политика? Цената в регионите може да е различна. Така в Москва крайната цена на медицинските услуги се влияе от разстоянието до дестинацията от МКАД, специализацията на лекаря, степента на спешност и сложността на медицинското обслужване.

Действия в случай на отказ за предоставяне на услуги

Има случаи, когато при извикване на линейка без полица, човек е изправен пред отказ от страна на диспечера и медицинския екип. В случай на закъсняло предоставяне на медицински услуги по някаква причина, включително и при липса на медицинска политика, пациентът или неговият представител трябва незабавно да се свържат с полицията. Отклонение от професионалната дейност на гостуващия екип ще бъде разглеждано в рамките на закона. Личен състав и диспечер могат да попаднат в обхвата на чл. 124 от Наказателния кодекс на Руската федерация „Неподкрепа на пациента” и чл. 125 "Излизане в опасност."

Предприетите мерки и заплахата от криминален член дисциплинират медицински специалисти. В случаите, когато диспечерът е приел разговора и медицинският екип не бърза да дойде при пациента, се препоръчва да се обади на линейката и да напомни, че забавянето в изпълнението на квалифицирани услуги също се счита за законно като несъдействие на пациента и оставане в опасност. Според закона всяко лице в нужда в страната, независимо от местонахождението и наличието на съответните документи, включително политиката на OMS, претендира за сертифицирана помощ.

arrow