Права на жените: интересни факти

Anonim

Днес никой не отрича факта, че от раждането хората са надарени със същите права, че правният статут не зависи от пола на дадено лице. Модерният човек е трудно да разбере как преди няколко века на младите дами е било забранено да учат в университети, те не са били назначени на висши длъжности, и като цяло идеалът е била жена-домакиня, която измива дрехите на съпруга си и готви супа.

В какви документи днес се записват правата на жените? През 1967 г. Общото събрание на ООН изготви Декларация за премахване на дискриминацията срещу жените. В него световната общност акцентира върху равенството на хората от различни полове и необходимостта да се гарантира, че момчетата и момичетата имат равен достъп до всички ползи. Според Декларацията на представителите на нежния пол е дадено право да гласуват на избори и на обществени референдуми, както и в нея подчертава, че лицата от двата пола имат еднакъв достъп до длъжностите в служба на държавата. Член 10 от Декларацията предвижда отмяна на тези разпоредби от трудовото законодателство, които нарушават правата на бременните жени. Гарантиран е равен достъп до образователни програми. Този документ е причина за последващи международни актове, защитаващи правата на жените. Освен това декларациите, посветени на въпроса за правния статут на нежния пол, са приети през 1974 г., 1993 г., 1995 г. и 2000 г. През 2000 г. беше подписана Политическата декларация за жените през XXI век.

В Русия, феминистките клубове и групи не са толкова популярни, като например в САЩ. Всяка година на 26 август американските жени празнуват равенството на жените. Този празник за първи път се провежда през 1971 година. Американският адвокат и политик Бела Абзуг бе избрана за Конгрес, където изрази своята инициатива.

Движението за равнопоставеност на мъжете и жените в Съединените щати се състоя в средата на деветнадесети век и бе увенчано с успех. 19-тото изменение на Конституцията на САЩ се появява през 1920 година. Това изменение, според феминистите, е първото в историята на тяхното държавно официално признаване на правото на жените да участват в политическия живот, в оформянето на имиджа на държавата.

Регламентите относно правата на жените бяха приети не само от ООН, но и от Световната търговска организация, Международната организация на труда. Текстът на приетите от тези органи документи е съставен предимно на базата на медицински доклади по женското тяло, социологически и статистически данни. В много страни има определени списъци на работни места, които работодателите просто нямат право да назначават момичета. Жените не могат да бъдат принудени да работят в тежки условия.

И сега даваме някои невероятни факти. Нека ви кажем какви интересни права на жените са описани в отделни закони. Така че в Хонг Конг дамата има право да убие грешния съпруг. Единствената трудност е, че тя трябва да направи това с всичките си голи ръце, без помощта на оръжия и други чужди тела. В Колорадо, САЩ, е забранено да целува спяща жена. Чудя се как децата им четат приказки за Снежанка и спящата красавица? В някои държави има дискриминация срещу жените. Например в Кентъки на дамите не се разрешава да се появяват в бански костюми на пътя. Единствените изключения са тези, чието тегло е под четиридесет или над деветдесет килограма. Това означава, че една красива дама няма право да се появява на пътя в костюм за плаж, и красив, красив мъж - моля! Според закона на Сейнт Луис на пожарникарите е забранено да извършват огън на жени без дрехи и да носят халат или нощница. В този случай е предписано да се хвърлят всички сили върху спасението на човека, независимо от неговата форма. Във Флорида на неомъжените момичета не се разрешава да кацат с парашут в неделя.

arrow