Обида на полицай по време на екзекуцията: член на Наказателния кодекс

Anonim

Правоприлагащите органи във всяка страна са необходими за поддържане на реда и гарантиране на безопасността на обикновените цивилни. Техните дейности са регулирани и защитени на законодателно ниво. Законът за полицията описва правилата и нормите на поведение на представителите на правоприлагащите органи. Те трябва стриктно да следват инструкциите, в случай на нарушение те могат да подлежат на отговорност от властите и от закона. На свой ред гражданите трябва да спазват определени норми и правила на поведение.

Оскърбление на честта и достойнството на полицая

Гражданите нямат право да оскърбяват публично или лично представител на правоприлагащата система, нито да влошават неговата чест, достойнство, да се съпротивляват и да им причиняват физически щети. Ако полицейският служител е на служба, то е необходимо да реагира мирно на неговите действия и да не действа, което би могло да навреди на полицая или други граждани, тъй като тези действия могат да бъдат квалифицирани като обида на полицай по време на екзекуцията (чл. 319), за което престъпник отговорност.

Член за нарушение на реда

Наказателният кодекс на Руската федерация предвижда наказания за неправомерно поведение срещу представител на защитата на заповедта, което може да бъде глоба или наказателна отговорност. Освен това вторият вариант може да бъде изразен доживотен затвор. Всичко зависи от това колко сериозна е вредата на служителя на правоприлагащите органи. Що се отнася до първия вариант, глобата ще трябва да плати от 2, 5 до 10 хиляди руски рубли. Отново, всичко зависи от обстоятелствата и тежестта на престъплението.

В съответствие с Наказателния кодекс на Руската федерация, наказанието се налага по чл. 317, 318 или 319. Това са основните статии за нарушаване на реда и извършване на незаконни действия срещу представител на полицията. Членовете предвиждат наказание за опит или причиняване на вреда за здравето или живота на полицая, за използване на насилие срещу жертва или за обида на полицейски служител по време на екзекуцията, чл. 318 се отнася до случаи, при които не е нанесена вреда за здравето. Делото ще бъде разгледано в съда и това ще вземе предвид всички обстоятелства, при които е извършено незаконното действие.

Ако полицейски служител или друга система за човешки права е на служба, то първоначално е по-добре да се подчиняват и да се изпълняват действия, които той извършва на правно основание.

318 от Наказателния кодекс на Руската федерация

Ако е извършена обида към полицейски служител по време на екзекуцията, статията за това е предвидена в 318 от Наказателния кодекс, най-вероятно наказанието ще бъде изразено под формата на глоба. Максималният му размер може да бъде 200 хиляди рубли. Това е доста голяма сума, може да се наложи и глоба в зависимост от размера на заплатата на извършителя. Ще трябва да платите от 12 до 18 месечни заплати на нарушителя на заповедта. Ако той откаже да направи това, съдът може да ограничи свободата му за срок от 3 до 6 месеца.

При незаконни действия на граждани, които са квалифицирани като обида към полицейски служител по време на изпълнението (чл. 318 от Наказателния кодекс на Руската федерация), здравето и животът на полицейския служител не трябва да бъдат повредени. Само при такива условия можеш да получиш само глоба. В противоположни случаи, нарушителят ще бъде лишен от свобода за период, определен от съда.

Какво може да бъде смекчаващо обстоятелство?

Когато делото бъде разгледано в съда за обида на полицейски служител, съдът ще вземе предвид всички обстоятелства, при които е възникнал инцидентът. Следователно, ако сте сигурни, че сте прав, тогава трябва да се уверите, че има възможно най-много свидетелства, които биха могли да опровергаят или оправдаят действията, които са наказуеми.

Ако сте извършили обида на служител по време на изпълнението, член 318 от Наказателния кодекс на Руската федерация предвижда това наказание под формата на наказания. Струва си също така да се отбележи, че има някои ситуации, в които наказанията могат да бъдат избегнати или до известна степен смекчени с оглед на обстоятелства, които съдът може да определи като смекчаващо.

Основните обстоятелства, смекчаващи вината

Смекчаващи обстоятелства:

  1. Нарушителят е изправен пред съда за първи път.
  2. Ако действията му са извършени в отговор на погрешни действия на служител, той не се е представил и т.н.
  3. Някои действия могат да се квалифицират като превишаващи самозащита.
  4. Има и вариант, който ще помогне напълно да се избегне отговорността - това е помирение с пострадалото лице. Ако е възможно да се постигне съгласие с жертвата, наказателното дело може да бъде приключено със съгласието на страните.

Полицията съществува, за да гарантира, че гражданите са безопасни и не се страхуват за живота и живота на близки. Но в същото време не трябва да забравяме, че за да изпълняват задълженията си, трябва да им се осигурят нормални условия на труд.

arrow