Северно съотношение на заплатите. Коефициенти на окръг и северни квоти

Anonim

Поради климатичните и други условия, които усложняват работата на територията на някои региони на Русия, правителството предприема допълнителни мерки за подпомагане на населението, което живее в тях, като таксува т.нар. "Северни коефициенти". Съществуват и редица други мерки, много от които са одобрени и изпълнявани в съответствие с местните и регионалните инициативи, но този инструмент е основният инструмент на държавно ниво за поддържане на материалното равенство на гражданите, живеещи в цяла Русия. Северните съотношения представляват фиксиран процент, който умножава заплатите и определен брой други доходи на гражданите, за да покрие прекомерните разходи, необходими за комфортен живот в неблагоприятна територия.

Особености на законодателството

В съответствие с действащото законодателство нормите за използването на този инструмент са отразени в различни местни власти. По-конкретно, фиксирана е сфера, в която се използват северните коефициенти, установява се възможността за коригиране на техните норми за отделните силови структури, както и максималната възможна стойност. Териториите, които осигуряват използването на този инструмент, са определени в Постановление на Министерството на труда № 49, издадено на 11 септември 1995 г. Други закони регламентират и възможността за използване на северните коефициенти за районите на Далечния север и редица други територии с подобен статут.

Коефициентът на изплащане оказва влияние върху размера на различните получени доходи. На първо място, това се отнася до заплатите, но освен това се използва и при изчисляване на задължителните социални плащания. За служителите на военни единици, които служат в такива райони, се начисляват северните и регионалните коефициенти върху паричните им помощи. Заслужава да се отбележи и фактът, че военните са допълнително обхванати от цял ​​набор от разширени условия в сравнение с цивилните, според които е определен коефициентът - те имат право да използват увеличения на заплатите за услугата при височинни условия, пустиня и за съхранение. военни тайни.

Северните и окръжните коефициенти се предоставят за гражданите, които постоянно живеят или са ангажирани с трудова дейност на територията с тежки условия. Освен това добавките се отпускат и на пенсионерите по време на предоставянето на пенсия на хора, които имат повече от 25 години опит, 15 от които трябва да бъдат разработени в Далечния север.

територия

Коефициентите на районите и северните квоти зависят преди всичко от определена територия. Ето защо в различните региони на Русия такова увеличение е имало различни стойности през 2016 г., вариращи от 1.15 за жителите на Карелия и завършващи с 2.0 за тези на островите и крайбрежните райони на Северния ледовит океан, на Сахалин или в зони за добив на диаманти на територията. Република Саха. За да се направят областните коефициенти и северните квоти по-разбираеми и прозрачни, се използва специален списък, установен в съответствие с действащото законодателство.

Като цяло, допълнително плащане се присвоява на следните територии:

 • Далекоизточен регион.
 • Териториите на Далечния Север и онези области, които са приравнени към тях.
 • Южна територия на Източен Сибир.

списък

Първоначално е издаден Закон № 4520-1 от 19 февруари 1993 г., според който се начисляват както районните, така и северните коефициенти. 2014 г. е посочена като последна ревизия на този закон.

След това разглеждаме изброяването на всички територии, за които се предоставят такива квоти, като се започне от най-тежките за живеене и завърши с най-благоприятната.

 • 2.0 - такова северно съотношение на заплатите се приема за всички хора, които работят на островите, разположени в Северния ледовит океан и неговите морета (единственото изключение тук е остров Диксон, както и островите на Бяло море). Включени са и: Република Саха, която включва вече изградени и само развиващи се предприятия, работещи в диамантената индустрия. Северни Курили, Южни Курилски и Курилни области, както и Курилските острови. Цялата територия на Чукотска автономна област.
 • 1.8 - допълнителната такса се осигурява за жителите на град Норилск и всички населени места, подчинени на неговата администрация. Също така, премията се прилага за град Мурманск-140.
 • 1.7 - северният коефициент за заплати за област Ленски, град Мирни и всички населени места, подчинени на неговата администрация и разположени на територията на Република Саха. Също така премията се начислява на жителите на селището от градски тип Тумани, намиращо се в област Мурманск.
 • 1.6 - добавка, предвидена за жителите на град Воркута и всички населени места, подчинени на нейната администрация. Предлага се и за много райони на Република Саха, а именно: Анабарски, Оленески, Аллайховски, Абийски, Булунски, Верхоянски, Жигански, Мирнински и др. Северният коефициент в Красноярск и Красноярската територия е предвиден за региона Туруханск, град Игарка и всички околни селища, както и населени места, разположени на север от Северния полярен кръг. Цялостната територия на Камчатска област, Корякската автономна област и Охотския район на Хабаровския край също предвиждат това увеличение.
 • 1.5 - предвижда се град Инта и всички населени места, подчинени на неговата администрация на територията на Република Коми. Има и други територии, за които се предоставя такъв северен коефициент: ХМАО (Ханто-Мансийска автономна област); Град Кангаласи (Якутия); Todzhinsky, Mongun-Taiginsky и Kyzylsky области на Република Tyva. В допълнение, това включва цялата територия на Ямало-Ненецката автономна област.
 • 1.4 - изчисляването на областния и северния коефициент се осигурява за цялата територия на Република Саха, град Кем и околните населени места, цялата територия на Република Тива и редица отделни населени места.
 • 1.3 - най-обширният коефициент, който е предвиден за редица региони и области: Евенковски автономен окръг, Република Карелия, Бурятия, Република Коми; Красноярския регион; Амур, Иркутск, Чита, Томск и други региони.
 • 1.2 - изчисляването на северния коефициент в тази сума се осигурява за отделните градове на републиките Бурятия и Коми, както и на Приморския край, Хабаровския край и цялата територия на Архангелска област.
 • 1.15 е специален коефициент, предвиден за цялата територия на Република Карелия.

Как се определя размерът?

За да се разбере какъв северен коефициент или надбавка се дава на жителите на дадена област, се използват редица фактори, които могат да повлияят на здравето и препитанието на едно лице като цяло, а именно:

 • транспортна достъпност;
 • специфичните особености на местния климат;
 • специални фактори на околната среда.

За да вземете решение за допълнителната такса за вашия регион, можете да се запознаете с текста на съответните документи, тъй като те съдържат не само списък на регионите, но и някои от неговите области, което също е много важно. Изчисляването на северния коефициент днес се извършва в съответствие с правителствен указ № 1237, издаден на 30 декември 2011 г. Някои особено големи региони, като Красноярската територия и други, поради твърде голяма дължина и площ, осигуряват различни условия за отделните региони. техните печалби.

Какви плащания могат да се използват надценка?

В съответствие с действащото законодателство се определят няколко основни вида доходи, които подлежат на северните коефициенти и надбавки:

 • Действителната заплата на гражданин, която включва пряко заплати, тарифни ставки, както и основни и официални заплати. Ето защо, ако договорът уточнява, че коефициентът е приписан само на частта от заплатата, това показва пряко нарушение на правата на служителя, които трябва да бъдат възстановени в съда.
 • Всякакви допълнителни такси, включително тези, които са възложени на лице за години на служба.
 • Минимална заплата
 • Компенсация, изключителна за работа при опасни или особено вредни условия. Тя включва и изчисляването на надбавката за работа в нощната смяна.
 • Допълнения, които се определят в съответствие с тарифните разпоредби или се назначават за специални професионални постижения.
 • Наградите се номинират според резултатите от производствената година.
 • Обезщетение, изплатено с отпуск по болест.
 • Плащане на сезонен или временен труд, както и работа на непълно работно време или на непълно работно време.

Специално внимание трябва да се обърне на пенсиите, тъй като ситуацията тук е специална. Първоначално пенсионните спестявания включват използвания коефициент, а правото на получаване на увеличени плащания се запазва само ако лицето продължава да живее на територията, за която се предполага, че е в съответствие със закона. В случай на преместване може да се присъди частична или дори пълна загуба на правото за зареждане на северния коефициент.

За какво е премията?

Коефициентът влияе върху размера на начисленото плащане, като осигурява неговото пропорционално увеличение, а чрез счетоводния отдел се осчетоводява като допълнителна лихва към стандартното плащане. Но в същото време има определен списък на доходите, за които северният коефициент се анулира или анулира:

 • Пътни разходи. В този случай служителят не се занимава с изпълнението на непосредствените си задължения на неблагоприятна територия.
 • Почивка. Има много спорове за това, дали може да се начислява коефициент на дивидент за платен отпуск, но всъщност такова плащане първоначално се изчислява в съответствие с увеличената базова ставка, така че за него няма допълнителни такси.
 • Плащане на материална помощ и други еднократни бонуси. Съотношението може да се прилага само за редовни плащания.
 • Други добавки за трудова дейност на територията на Далечния север и подобни на статута им територии. По този начин регионалният коефициент и северните квоти имат една-единствена цел, но не са свързани помежду си.

Северни премии

Хората, които изпълняват задълженията си в особено тежък климат в районите на Далечния север или имат подобен статут, имат право да получават северни надбавки. Заслужава да се отбележи, че тази концепция не е официална и определя само увеличаването на трудовия опит при определени условия. Основната цел на такова плащане е да се компенсират особено високите материални разходи за осигуряване на комфортен живот.

В съответствие със съвременното законодателство няма регламентиране на такива въпроси на използването на квоти и всички основни норми са разработени в съветските времена. Единственото значимо споменаване може да се каже освен за чл. 317 от Кодекса на труда, който гласи, че определянето на размера и целта на плащането е изцяло регламентирано по аналогия с областния коефициент.

Правото за получаване на северната надбавка се предоставя на служители на предприятия, които извършват задълженията си в определени територии. Следва да се отбележи, че в някои от тях таксата за обезщетение се предоставя само за определени райони, като в основата си тези райони се характеризират с наличието на зони, които имат много различни условия.

Как да го изчислим?

Размерът на помощта е еднакъв за всяка територия и е 10% след първите шест месеца работа. След това, така наречената система за стимулиране започва да работи и на всеки следващи шест месеца работа, това увеличение се увеличава с още 10%, доколкото достига максимално възможните 80% или 100% в зависимост от конкретната област.

В териториите, които според характеристиките им се приравняват към районите на Крайната север, процентът от 10% може да се начислява само след една година работа, а след това се увеличава само всяка година, като нараства до максимум 30% или 50% в зависимост от конкретния регион.

В някои ситуации е възможно да се увеличи максималният размер на тези допълнителни такси, но за това вече трябва да се използват собствените пари на конкретни региони.

Младежки добавки

Специални условия за изплащане на северните надбавки се предоставят на млади професионалисти. До 2005 г. имаше разпоредба, според която служители на възраст под 30 години биха могли да получат максималната възможна стойност на това плащане веднага след наемане на работа, но впоследствие тази разпоредба е била отменена, оставяйки само за тези хора, които преди 2005 г. вече са живели на север пет години. Основната цел на тази мярка е да се предотврати прекомерното изтичане на млади специалисти от северните територии.

Ползи за младите

В същото време заслужава да се отбележи фактът, че младите специалисти все още имат някои преференциални условия за получаване на северни надбавки, а именно:

 • След шест месеца работа, те получават допълнително 20% веднага.
 • За всеки следващ семестър, който специалистът работи на север, премията му ще се увеличи с още 20% до 60%.
 • За цяла година при същите условия заплатата се увеличава с 20% до максимум 100%.

С други думи, младите специалисти достатъчно, за да работят в продължение на три години и половина на север, да получат 100% допълнително заплащане. За територии, които не са свързани с Далечния север, ръстът на изплащането остава 10% на всеки шест месеца, завършвайки с граница от 50%.

Държавата се опитва по всякакъв начин да подпомогне гражданите, които се занимават с тяхната работа в тежки условия, и за да насърчи тяхната дейност, както и да предотврати активното изтичане на работна ръка от тези области, се използват различни варианти на материална подкрепа. По същия начин се насърчава работата на всеки, който се е съгласил да изпълнява задълженията си в трудни условия.

Ще бъдат ли отменени тези допълнителни такси?

В края на 2014 г. мнозина започнаха да мислят, че северният коефициент ще бъде отменен. Причината за това е посланието на министъра на труда, че такива допълнителни такси са допълнителна тежест за счетоводството и трябва да бъдат премахнати. Всъщност не е правилно да се твърди, че е настъпило отмяната на северния коефициент, тъй като в Кодекса на труда са настъпили само незначителни промени. Тези промени засягат главно само служители на предприятия, разположени в областите с приоритетно развитие. С други думи, отмяната на северния коефициент не се е случило, само някои от правилата за изчисляването му са се променили.

Също така трябва да се отбележи, че иновациите засягат само онези работници, които са работили в търговски предприятия, както и тези с индивидуални предприемачи. Това е пряко свързано с факта, че този закон, който според мнозина е трябвало да премахне северния коефициент, не важи за държавните институции.

arrow