Знакът „Изпреварване е забранен“. Областта на действие на пътния знак "Изпреварване е забранено"

Anonim

Пътят винаги е бил, е и остава един от най-опасните места. Всяка година отнема хиляди човешки животи: висока скорост, неспазване на правилата, човешкия фактор. Изпреварването е една от най-трудните и опасни маневри на пътя. И изпреварването, извършено под знака "Изпреварване е забранено", е двойно опасно.

въведение

Много шофьори са запознати с положението на пътя, когато след привидно успешното изпреварване следва вълна от раирана пръчка и от вас се иска да спрете на ръба на бордюра. Какво просто лоши мисли не летят в главата на водача в този момент! За съжаление, не всеки разбира какво трябва да се очаква за нарушение на знака "Изпреварване е забранено". Какво е правилното нещо да се направи в тази трудна ситуация и има ли възможност да се измъкнем суха? Нека го разберем.

Знак "Изпреварване е забранено"

Този знак е в правилата на номер 3.20 и е един от най-важните. Не без основание той попада в категорията на забранителните знаци. Изборът на място за неговото монтиране се дължи на различни опасности за водача, свързани с лоша видимост поради терен или рязко завъртане с лоша видимост. Този знак показва на водачите, че този участък от пътя представлява повишена опасност и изпреварването по него е изключително рисковано.

В правилата за движение в черно и бяло е записано, че забранява на шофьорите да изпреварват всички превозни средства (наричани по-нататък CU) с някои малки изключения от правилата. А именно: позволено е да се изпреварват нискоскоростни превозни средства (конструктивно не могат да се развиват повече от 30 км / ч), различни каруци с коне, двуколесни мотопеди, скутери и мотоциклети без странично ремарке и, разбира се, велосипедисти (както единични, така и групи). Този знак на обществените пътища често се дублира от солидна маркираща линия. Разрешава се да се използва във връзка с допълнителните етикети 8.5.4-8.5.7 и 8.2.1. При извършване на ремонтни работи на пътното платно, знакът „Изпреварване е забранен“ има временен статут. В този случай тя се прави на жълт фон.

Зоната на действие на знака "Изпреварване е забранено"

Подобно на повечето пътни знаци не само в Русия, но и в други страни, този знак има своя собствена област на действие. От подзаконовия акт, наречен Правилник за движението на Руската федерация, разбираме, че този пътен знак е валиден:

 • От мястото, където стои, до първото кръстовище на пътищата, а в негово отсъствие - до края на селището. Извън селището се допълват с табели и знаци.
 • Може да се ограничи до допълнителен етикет 8.2.1, указващ дължината на зоната с ограничен достъп.
 • Край на мястото на поставяне на знака 3.21, показващ края на зоната на изпреварване на ограничението. Той обаче не го допуска, а само показва, че знакът е загубил силата си.
 • Пътният знак 3.31 премахва всички въведени по-рано забрани, следователно отменя ефекта на знака 3.20. Както и 3.21, не позволява изпреварване.

Както можете да видите, зоната на „Изпреварване е забранена“ има ясно определени граници.

Какво ще бъде наказанието

Какво ще бъде глобата? Под знака "Изпреварване е забранено" има различни варианти за маркиране на пътя (или пълното му отсъствие). Следователно наказанието може да бъде различно. Да анализираме някои основни опции:

1. Проверете колата за "насрещното движение" срещу изискванията на пътните знаци и маркировките.

Това пренебрегване на правилата за движение е наказуемо по част 4, 12.15 от Административния кодекс на Руската федерация и варира от 5000 рубли до лишаване от VU чрез съд за 4-6 месеца. При второто такова нарушение се предвижда лишаване от 1 година. В същото време трябва да се помни, че когато нарушението е определено от камерите, ще бъдат изписани 5 000 рубли. Това е едно от най-тежките нарушения на движението. Именно с тази статия служителите на КАТ ги плашат да извършат по-малко административно нарушение.

2. Пренасочване на препятствията на превозното средство на „брояча“, ако има възможност да се движи надясно.

Това е възможно, когато на пътя възникне инцидент, случи се инцидент, пътната повърхност не ви позволява да карате направо и така нататък. Въпреки че е възможно да се движите във всяка посока и да не отидете на "насрещното платно". Но водачите са в бързаме, и следователно нарушават знака "Изпреварване е забранено." Каква е наказанието за това? Не е толкова голям - от 1000 до 1500 рубли за час 3, 12.15 от Административния кодекс на RF.

3. Липса на знаци или маркировки от страна на водачите.

Това е възможно, когато при наличието на знака 3.20 няма маркировка (например на мястото на ремонтните работи по пътя), а широчината на пътя е доста голяма. Водачите, които изглеждат безопасни и изпреварващи, се движат в средата. Наказанието за такова нарушение е доста хуманно - според част 1, 12.16 от Административния кодекс на Руската федерация, нарушителят е застрашен от само 500 рубли, но е възможно и предупреждение.

Реални ситуации на движение

Представете си, че се движите по двулентов път, пред вас се движи с тежък товар с ниска скорост, блокирайки гледката и скривайки пътните знаци. Към лявата прекъсваща маркировка. Включване на сигнала на завой, възстановяване на "предстоящия", началото на изпреварване - и след това периодично по чудо се превръща в твърдо. Малко по-нататък храбрите полицаи махат с пръчка и канят за диалог. Позната ситуация? За съжаление няма безболезнен изход от това. Рядко какво ще срещне инспекторът и ще ограничи предупреждението. Обикновено за това заплашва до 5000 фини рубли, както и за напускане на "предстоящия".

Или друг вариант: двулентов път с прекъсната лента, разделяща насрещното движение. Същият тежък камион скрил знак, че знакът „Изпреварване е забранен“ е започнал, а изпреварването започнало под него. Същите инспектори на Пътна полиция, както винаги е неподходящо да бъдат на това място и по това време. Невъзможно е да се докаже нищо, защото пътните знаци по правилата за движение са по-важни от маркирането и е необходимо при изпреварването да се разчита на знак, а не на прекъсната линия. А фактът, че не го видя, тогава кой е виновен?

Честа противоречива ситуация на трафик е изпреварване под временния знак „Изпреварване е забранено“ на ремонтирания участък от пътя, където няма маркировка. Инспекторите, използвайки своята позиция и факта, че повечето от тях се страхуват от шофьорите си, налагат изпреварване на брояч със съответното наказание. В крайна сметка, наказанието за "насрещното платно" не е малко - 5000 рубли, или дори лишаване на VU за 4-6 месеца. Но във всяка от описаните ситуации е възможно, ако не изцяло да се избегне наказанието, така че да се намали значително.

Когато инспекторът на КАТ е спрял

Затова сте били спрени от служител на КАТ за пренебрегване на знака 3.20 и заплашихте с глоба от 5000 рубли или лишаване от АМ през съда. Първото нещо, което трябва да се успокои и внимателно анализира всичко. Може би има начини да се смекчи наказанието. Първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате да намерите препятствие по пътя. Това може да е яма, пръчка или клон на дърво, голям камък, кола, стояща на аварийната банда. Всичко, само за да попадне под дефиницията на "пречка". За това нарушение ще издаде глоба в размер на 1000-1500 рубли.

Друга опция за протестиране на нарушението е знак, който не е определен по ГОСТ. В този случай той няма власт и не може да накаже за такова нарушение. Какво се изисква от ГОСТ 52289-2004:

 • В DOP, който има две или повече ленти в една посока, знакът „Изпреварване е забранен“ трябва да бъде дублиран на разделителната лента или на лявата крайпътна линия в отсъствието на разделителната линия. Струва си да се уверите, че този елемент не е бил нарушен, в противен случай трябва да го насочите към служителя на КАТ. Той, от своя страна, е длъжен да запише несъответствието на знаците или маркировката в специален дневник и да го прехвърли на дежурния служител. От там информацията трябва да отиде на пътната служба, за да елиминира недостатъка.
 • От табелата до земята извън населените места трябва да бъде 1, 5-3 m, в населените места - 2-4 м. Често знаците са поставени със сериозни нарушения. Особено с този грях в производството на пътни работи, поставяне на знаци на мачтата, но почти близо до земята. Необходимо е да се измери височината на инсталацията в присъствието на свидетели или да се направи снимка или видеозапис на направеното измерване.

 • Знакът е затворен от дървета и храсти, различни структури, други предмети, които пречат на гледката, или е обърнат от вятъра. Според ГОСТ, тя трябва да се вижда от разстояние от 100 м. Ако не се вижда, изисква отмяна на постановлението. Въпреки това, полезно е да се направи снимка на факта, че знакът е скрит от водачите. Често се случва без тези снимки да се появяват други, на които е ясно, че знакът е видим и перфектно четен.
 • Също така ГОСТ регулира последователността на поставяне. Първите знаци са приоритетни, а след това предупреждение, предписания, специални предписания и накрая забрана. Неспазването на тази последователност на поставяне позволява на водача да избегне наказанието, тъй като знакът, който не е определен според ГОСТ, е невалиден. В същото време броят на знаците на една мачта също е регулиран.

Ако има поне един елемент от този списък, тогава не може да бъдете наказан за изпреварване на пътния знак “Изпреварване е забранено”. Вярно е, че най-вероятно съдът ще трябва да докаже своята невинност. И тук събраните по-рано доказателства ще бъдат полезни.

В кои случаи, съгласно правилата за движение, наказанието няма да бъде

Не много шофьори знаят, че в правилата за движение има изключения, следователно няма правно основание за наказване на водача за такова изпреварване. Това са изключения като изпреварване:

 • Нискоскоростни превозни средства. Тя трябва задължително да има съответен знак (червен триъгълник с жълта граница), в противен случай, дори ако скоростта му е под 30 км / ч, тя не е бавна и инспекторът има право да ви напише глоба.
 • Конни или конски каруци, както и соло ездачи.
 • Всички видове мотопеди, скутери, мотоциклети и други двуколесни мотоциклети. Разбира се, при условие, че се движат без странично ремарке.
 • Соло велосипедисти или техните групи.

Дори когато изпреварвате тези превозни средства за знак и твърда линия, не можете да бъдете държани отговорни за тяхното нарушение, тъй като не е така.

Полезни съвети

Ето пет полезни съвета, които ще ви помогнат да избегнете наказанието и да не откриете каква е наказанието за пътния знак „Изпреварване е забранено“:

 • Необходимостта, безопасността и възможните последствия от маневра трябва да бъдат внимателно претеглени.
 • Ако сте застигнали под знака "Изпреварване е забранено" и един полицай ви спре, не трябва да се паникьосвате и да бъде доведено до неговата провокация.
 • Когато спрете, инспекторът трябва да направи снимка на пътната ситуация, така че по-късно да е доказателство за вашите думи.
 • Не забравяйте да настоявате за съставяне на протокол. Кажете, че със сигурност ще се обърнете към съда.
 • И разбира се, трябва да знаете и не забравяйте да спазвате правилата на пътя.

заключение

Както виждате, този пътен знак крие някои черти, скрити клопки и опасности. Нарушението може да се тълкува като пътуване до "насрещното платно" (с всички последствия), както и просто предупреждение за неспазване на знаците и маркировките. Във всеки случай си струва да мислите внимателно, преди да започнете да изпреварвате. Неслучайно този знак е инсталиран на места, където прегледът има ограничена видимост, а изпреварването е тривиално опасно. Пътят не прощава на хората невнимание и безразличие в правилата за поведение, продиктувани от него. Преди да направите нещо, помислете за семейството си, защото чакате у дома. Успех на пътя!

arrow